Szijjártó Péter szerdai komáromi látogatása miatt a szlovák külügyminisztérium berendelte a magyar nagykövetet – adta hírül a Ma7.sk hírportál. A külgazdasági és külügyminiszter a látogatása során az MTI-hez is eljuttatott közleményében arról beszélt: egyelőre sajnos úgy tűnik, hogy nem sikerül biztosítani a kettős állampolgárság lehetőségét Szlovákiában, de remélhetőleg egyszer erre a kérdésre is megszületik a megoldás.

Berendelték a Szlovák Kül- és Európai Ügyek Minisztériumába Pető Tibor magyar nagykövetet egy nappal azután, hogy Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter látogatásával Révkomáromba látogatott. A Parameter.sk hírportál azt írta:

a diplomáciai konfliktusnak köze van az állampolgársági törvény módosításához.

A hírportál szerint Ivan Korčok (SaS-jelölt) szlovák külügyminiszter hezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: meg akarja őrizni a jó kapcsolatot Magyarországgal, de azt elutasítja, hogy beleavatkozzanak Szlovákia belügyeibe.

Korčok saját bevallása szerint elutasította, hogy találkozzon Szijjártóval a törvénymódosítás ügyében, arra hivatkozva, hogy szuverén szlovák ügyről van szó, ráadásul még nem zárult le a törvényalkotási folyamat. Hozzátette, a módosítás kidolgozása során együttműködött Igor Matovič kormányfővel és Roman Mikulec belügyminiszterrel is.

– Úgy tűnik azonban, hogy ez a magyar félnek és Gyimesi György (OĽANO) képviselőnek nem elég. Egyértelműen az a cél, hogy a lehető legtöbb „szlovák magyar” vegyen részt a magyarországi választásokon

– fogalmazott a külügyminiszter.

Gyimesi és a magyar miniszter szerinte „túlmentek minden határon”, amikor a törvénymódosításról tárgyaltak. Úgy véli, a képviselő megsértette a kormányprogramot és a koalíciós megállapodást is. Hangsúlyozta, az állampolgársági törvény nem képezi a kétoldalú kapcsolatok tárgyát, Gyimesinek pedig nincs felhatalmazása ilyen tárgyalásokat folytatni. Szóba hozta a szlovák-magyar alapszerződést is, amely a kisebbségek kérdésével is foglalkozik.

– Szlovákia szuverén állam, a magyar kisebbség tagjai pedig az állampolgáraink

– hangsúlyozta. Hozzáfűzte: bízik a magyar polgártársak Szlovák Köztársaság iránti lojalitásában, és tiszteli őket, amiért büszkék az anyanyelvükre és a kultúrájukra, amelyet Szlovákia és Magyarország segítségével ápolnak.

Szijjártó Péter a révkomáromi látogatását követően az MTI-nek úgy fogalmazott szerdán: egyelőre sajnos úgy tűnik, hogy nem sikerül biztosítani a kettős állampolgárság lehetőségét Szlovákiában, de remélhetőleg egyszer erre a kérdésre is megszületik a megoldás.

(Magyar Nemzet)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.