Kossuth Lajos mellszobra 1990. március 15-e óta áll az amerikai törvényhozás, a Capitolium rotundájában.

Washingtonban a Capitoliumban kezdődtek a március 15-i megemlékezések, ahol megkoszorúzták Kossuth Lajos mellszobrát. Az eseményen részt vett Carol Miller, az amerikai kongresszus alsóházának tagja, a képviselőház magyar baráti csoportjának tagja. A nyugat-virginiai politikus a megemlékezésen a két ország közötti közös értékeket emelte ki, a családok és a hit fontosságát, valamint szabadság iránti elkötelezettséget.

Takács Szabolcs magyar nagykövet megemlékezett azokról a magyar hősökről, akik a szabadságért küzdöttek. Kiemelte, hogy

ReklámTas J Nadas, Esq

Magyarország, egy kis országként, amely mindig birodalmak szorításában, és gyakorta ellenséges szomszédok közelében létezett, túlélte történelme sok tragédiáját, és szuverén, demokratikus országgá vált.

Felidézte, hogy Kossuth Lajos az 1850-es években járt az Egyesült Államokban, ahol ösztönző beszédei hozzájárulhattak annak az országnak a fejlődéséhez, amelyet ma Egyesült Államoknak nevezünk.

Kossuth Lajos mellszobra 1990. március 15-e óta áll az amerikai törvényhozás, a Capitolium rotundájában, Winston Churchill volt brit miniszterelnök és Václav Havel néhai cseh elnök mellszobrainak szomszédságában. A magyar államférfi emlékműve a rendszerváltás idején Tom Lantosnak, a kongresszus egykori magyar származású tagjának közbenjárására kerülhetett mai helyére, az egyik kezdeményező az Amerikai Magyar Szövetség volt.

Washingtonban március 15-e alkalmából a nemzeti ünnepen a helyi magyarság kulturális központjában, a Kossuth Háznál is tartanak megemlékezést. A hivatalos ünnepség pedig Magyarország nagykövetségén lesz március 15-e estéjén.

(Mandiner / MTI)

Borítókép: Kossuth Lajos mellszobra a bánsági Magyarittabén (ma: Novi Itebej, Szerbia) a Kárpát-medence legdélebbi településén, hol Kossuth-szobrot állítottak. Az eredeti szobrot, Horvay János szobrász alkotását 1904-ben, Kossuth halálának 10. évfordulóján állították önkéntes pénzadományokból. Története során meglőtték, ledöntötték, végül a hosszas rejtegetés után, a rendszerváltást követően újra felállított szobrot 2015-ben pedig ellopták. Kárpát-medencei összefogással sikerült pótolni az ellopott szobrot, 2016. március 15-én már az új alkotást koszorúzhatták meg. Az új szobor a soltvadkerti Kossuth-szobor másolata, amely szintén Horvay János alkotása. Az új szobrot Biacsi Karolina kőszobrász-restaurátor és munkatársai készítették el. Fotó: MTI/Molnár Edvárd

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.