Könyörgés, örömujjongás, dicsőítés – a szentmise liturgiájában felzengő dallamoknak ma is van üzenetük. Schóber Tamás a diaszpóra zenei neveléséből aktívan kiveszi a részét, nemzeti ünnepeinken már számos alkalommal nyújtott segítséget a legodaillőbb zenei lista összeállításához. Fogadják szeretettel a karmester és zeneszerző különleges alkotását. 

YouTube player

Pannon Zenei és Kulturális Program vezetői Kis Ágnes és Schóber Tamás. Utóbbi a projektek zenei részéért felelős. Tamás év végén osztotta meg a nagyérdeművel az örömhírt, miszerint a miseszerzés felé fordult a figyelme. Vallásos nevelésben részesült, keresztény lelkületű szülők gyermekeként természetes számára a katolikus értékrend. Hitét gyakorló embernek tartja magát, ez lelkesítette arra, hogy megírja a Pannon misét, és a földi valóságon túl egy földön túli hatalom előtt tisztelegjen.  A Kyrie, Gloria, Sanctus, Agnus Dei hangjegyeivel hálát ad a kapott kegyelmekért. “Azokat a hangokat írom le, amiket belülről hallok” – amikor visszahallgatta, nem is hitte el, hogy a saját szerzeménye. 

A zeneszerző konzervatív értékeket közvetítő alkotást vetett papírra innovatív zenei megoldásokkal. A darabok a liturgia részei, de ugyanúgy megállják a helyüket önálló koncertműként. Tamás szerint úgy lehet a legtöbb emberhez eljuttatni ezeket a dallamokat, ha az interneten is terjednek. Így garantált, hogy azok szobájába is beköltöznek a meghitt ünnepi dallamok, akik nem az ő közösségében élnek. 

Társadalmi célú reklám:


Hétről hétre, személyes bemutatókkal kedveskedtek az érdeklődőknek. Az ősbemutató  december 17-én volt, Pécsett. A Pannon mise a nagy zene letöltő platformok listáján is fellelhető. De bekerült a magyar közmédia komolyzenei rádiójának, a Bartók Rádiónak a repertoárjába is. 

Tamás úgy érzi, hogy a világon mindenhol érezhető a keresztények üldözöttsége. 200 millió keresztény társunk van veszélyben Dallamaival ki szeretné hangsúlyozni, hogy a kereszténységnek van létjogosultsága, a jelenlegi akadályoktól függetlenül is. Vallja, ha egy kicsit is nyitottá tudja tenni a ma úgyis veszélyben lévő zenei kultúrát, akkor már megérte.

Ha kíváncsi lett Tamás szerzeményére, hallgassa vissza a Bocskai Rádió karácsonyi adásának részletét:

YouTube player

Az interjút Kis Ágnes készítette.

 

Dorgay Zsófia

 

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

Kárpátalján születettem, jelenleg is itt élek. Igyekszem aktív és hasznos tagja lenni a közösségemnek. Hamar felismertem a kisebbségi életben rejlő értékeket és előnyöket. Az írást még gimnáziumban elkezdtem, majd az egyetemi magyar diákszervezet sajtósa voltam. A Bocskai Rádióval egészen friss a kapcsolatom. Boldog vagyok, hogy cikkeimmel segíthetem a munkájukat.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.