Kemény kritikákkal szembesült mind a republikánusok, mind a demokraták részéről Antony Blinken amerikai külügyminiszter, akit a törvényhozók az afganisztáni kivonulással kapcsolatban kérdeztek a hétfőn és kedden megtartott bizottsági meghallgatásokon – jelentette az amerikai sajtó.

Blinken a keddi nap folyamán a szenátus külügyi bizottsága előtt jelent meg, ahol „helyes dolognak” nevezte az afganisztáni katonai kivonulást, amely véget vetett Amerika leghosszabb háborújának. A külügyminiszter megjegyezte, hogy a nehézségek ellenére az Egyesült Államoknak és szövetségeseinek sikerült mintegy 124 000 embert evakuálniuk. „A kiürítés rendkívüli erőfeszítést kívánt a diplomatáinktól, valamint a katonai és hírszerzési szakembereinktől, akiknek a lehető legnehezebb körülmények között kellett helytállniuk” – mondta Blinken.

Robert Menendez, New Jersey állam demokrata szenátora – aki egyben a külügyi bizottság elnöke is – azt mondta:

az Egyesült Államok kivonulásának végrehajtása egyértelműen és végzetesen hibás volt”.

Menendez felhívta a külügyminiszter figyelmét: „a bizottság elvárja, hogy mindenre kiterjedő magyarázatot kapjon a kormány Afganisztánnal kapcsolatos, a januári hivatalba lépésük óta meghozott döntéseiről”.

„A kivonulás egy szomorú kudarc volt” – ezt már James Risch, Idaho állam republikánus szenátora mondta, aki szerint

a kormány „alkalmatlansága” miatt egyrészt csökkent az Egyesült Államok nemzetközi hitelessége, másrészt ez vezetett a kabuli repülőtéren elkövetett halálos támadáshoz, amelyben az amerikai hadsereg tagjai és afgán civilek veszítették életüket.

Blinken állítása szerint a kormány minden tőle telhetőt elkövetett a „rendkívül nehéz és kaotikus körülmények között”.

A külügyminiszter – hétfői meghallgatásához hasonlóan – kedden ismét a Donald Trump vezette előző kormányt hibáztatta a tálibokkal 2020 februárjában kötött megállapodás miatt, amely szerinte „megkötötte Joe Biden amerikai elnök kezét”.

A tárcavezető hétfőn az amerikai képviselőház külügyi bizottsága előtt nem jelent meg személyesen, virtuálisan csatlakozott a meghallgatáshoz. „Örököltünk egy határidőt, de nem örököltünk tervet” – fogalmazott Blinken, aki azon a meghallgatáson is többször a volt elnököt és kormányát hibáztatta a történtekért. A külügyminiszter „rendkívülinek” minősítette az evakuálási erőfeszítéseket annak ellenére, hogy – mint mondta – körülbelül 100 amerikai állampolgár és valószínűleg több ezer zöldkártya-tulajdonos maradt az ázsiai országban.

Mike McCaul, Texas állam republikánus képviselője hétfőn „a szó szoros értelmében vett katasztrófának” nevezte a kivonulást.

A konzervatív politikus úgy fogalmazott: „Életemben nem gondoltam arra, hogy feltétlen megadást fogok látni a tálibok felé”. McCaul azzal vádolta a Biden-adminisztrációt, hogy figyelmen kívül hagyták az amerikai tábornokok és a hírszerzés figyelmeztetéseit. A képviselő szerint az Egyesült Államok „elárulta” afgán szövetségeseit.

Gregory Meeks, New York állam demokrata képviselője – aki egyben a külügyi bizottság vezetője is – védelmébe vette a jelenlegi adminisztrációt és azt mondta, hogy nem lehetett volna zökkenőmentesen elhagyni az ázsiai országot. „Örömmel meghallgatnám, hogy néz ki pontosan a zökkenőmentes kivonulás egy rendetlen, kaotikus 20 éves háborúból. Nem hiszem, hogy létezik ilyen” – fogalmazott Meeks.

(Krónika / MTI)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.