Január 26-án, szombaton sugározta a Magyar Televízió M5 csatornája a Hazajáró honismereti-turisztikai magazin Clevelandről szóló részét, amelyet másnap, itteni idő szerint du. 1.15-től (Magyarországon 19.20-tól) megismételnek a Duna Televízióban. Az adáslink cikkünkben is elérhető, és bármikor visszanézhető.

A Hazajáró észak-amerikai turnéja nemcsak azért áll közel a szívünkhöz, mert a Bocskai Rádió meghívására és szervezésében valósult meg, hanem mert egy kicsit a (hazai) világ figyelmének reflektorfényébe kerülhet az itt élő magyar diaszpóra közösség élete.

Miközben meghatottan nézzünk a nyár végén forgatott képeket – s képzeletben (újra) átéljük a Cserkésznap, a Magyar Iskola kezdése, a hirami piknik szép pillanatait, vagy benézünk a gyönyörű Szent Imre templomba -, abban reménykedünk, hogy ez a film is megerősít bennünket magyar nyelvünk, kultúránk, hagyományaink és nemzeti identitásunk megőrzésében. Hiszen nem volt hiábavaló az ide kivándorolt őseink küzdelme a megmaradásért, ahogyan az sem, hogy itt maradtak választott hazájukban, amelynek páratlan természeti szépségeit szintén bemutatja a film. Ezúttal a Cuyahoga-völgy Nemzeti Park vízeséseit és egy holtágát láthatjuk, majd kihajózunk a stábbal a szeszélyes Erie-tóra, ahol a lemenő nap fényében a műsor szerkesztői az 1934-es Tamási Áron-regény, az Ábel Amerikában szavaival búcsúznak szeretett városunktól.

A sorozat két hét múlva, február 9-én folytatódik.

Az előző epizód megtekinthető itt: https://www.youtube.com/watch?v=Os2Az0svOY4

Avatar
A Bocskai Rádió Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasa 2018/19-ben. Rádiós és újságírói tapasztalataival 9 hónapig segítette munkánkat. Színvonalas eseménybeszámolóival, interjúival, esszéivel gazdagította írott és rádiós anyagainkat. Részt vett a Cserkész Rádió és TV szerkesztésében, a Duna TV számára készített riportok készítésében, valamint Diaszpóra hírek és Clevelandi emlékek témában saját rovatokat indított. Ötletéből született meg az 56-os karácsonyi emlékek háromrészes filmes riport. Színházi és dramaturgi tapasztalataival hozzájárult a nemzeti ünnepek méltó clevelandi megünnepléséhez az október 23-i és március 15-i műsorok összeállításával. A Bocskai Filmklub első évadának szakmai szervezője volt.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.