A könyvtár felújítása és a digitális történelmi archívum létrehozása egy évvel ezelőtt még csak a tervek között szerepelt, mára pedig mindkettő megvalósult. Krizsán Árpád és Dömötör Zsuzsanna lelkesedéssel beszéltek a folytatásról. Nem dőlnek hátra, hanem folyamatosan ötletelnek, hogy a megújult helyiségeket miként, és milyen programok szervezésével tudnák a legcélszerűbben és a magyar közösség számára leghasznosabban működtetni a jövőben.

Az 1955-ben létrejött Amerikai Magyar Könyvtár és Történelmi Társulat jelenleg a New York-i Magyar Házban székel. Az intézmény sosem szűnt meg az évtizedek során, rendkívül szép múltra tekint vissza. A nagy könyvgyűjteményen túl virtuális programokkal is büszkélkedhetnek.

A felújítással a vezetőség egy új korszakot szeretett volna nyitni a könyvtár és a társulat életében, másrészt pedig már indokolt volt, mivel az alapítás óta már elavult az állapota a helyiségnek. Az volt a céljuk, hogy egy modern és multifunkcionális közösségi teret hozzanak létre, ami fiatalok számára is vonzó lehet. A könyvtár ápolása azonban jóval több a kiváló technikai feltételeknél és az újrafestett falaknál: szavak nélkül beszél a New York-i magyarság helyzetéről. A Bocskai Rádió facebook-követői számára az interjú keretein belül egy virtuális terembejárásra is volt lehetőség Árpád jóvoltából.

A digitális archívum sem maradt meg csupán tervnek. Mindenki számára elérhető platformot hoztak létre The Hungarian Archives néven, hogy a diaszpóra örökségét virtuális formában megőrizhessék az utókor számára. Elsősorban történelmi vonatkozású anyagokból, dokumentumokból csemegézhetnek az érdeklődők, de magánszemélyek régi családi fényképei is megtalálhatók a felületen. Szándékosan a digitalizáció előtti korszakot törekednek elektronikussá tenni, pont ezért 1999-ig van lehetőség a keresésre.

Regisztráció esetén bárki hozzátehet ehhez a magyar „kincsesládához” saját értékeivel. Amennyiben valaki egy teljes magángyűjteményt szeretne megosztani a világgal, akkor a könnyebb eljárás érdekében e-mailben forduljon az archívum kezelőihez: info@hungarianarchives.org címre. Ha viszont csak böngészni szeretnének, nagyapjuk vagy dédapjuk történetére kíváncsiak, akkor név alapján érdemes kutatni. Az oldal elérhetősége: hungarianarchives.org

A sikeres projekteket május 22-23-án virtuális megnyitóval ünnepelték a szervezők. Hogy az izgalmas programok közül csak néhányat említsünk: elektronikus turistabejárás Budapesten Török András történész vezetésével, a Kincsem című magyar filmről szóló beszélgetés, online főzés Bicsár Attilával, Magyarország egyik legismertebb séfjével, cimbalom-koncert Lukács Miklóssal zeneművésszel, gyermekfoglalkozás J. Kovács Judit drámapedagógussal. A színes rendezvény Zoom-felületen zajlott, a regisztrált felhasználók számára ingyenes volt. Annak érdekében, hogy ez a jövőben is így maradjon, szívesen veszik a támogatásokat.

 

Dorgay Zsófia
Kárpátalja

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Az Önök jóvoltából, mi tovább segítjük a kárpátaljai magyar újságírókat ebben a nehéz időben! Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

Kárpátalján születettem, jelenleg is itt élek. Igyekszem aktív és hasznos tagja lenni a közösségemnek. Hamar felismertem a kisebbségi életben rejlő értékeket és előnyöket. Az írást még gimnáziumban elkezdtem, majd az egyetemi magyar diákszervezet sajtósa voltam. A Bocskai Rádióval egészen friss a kapcsolatom. Boldog vagyok, hogy cikkeimmel segíthetem a munkájukat.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.