Erdélyi kisvárosból Szovátáról  indult útnak életében először hazánk fia magyar útlevéllel a zsebében hogy megnézze a távoli óceánon túli életet. Mindent ami a utazásához szükséges papírt beszerzett és még érvényes útlevele is volt ahogy a törvény előírja. Amikor Torontóba, Kanada fővárosában leszállt a repülőről és utazott volna tovább városunkban, ide az Amerikai Egyesült államokba Clevelandbe, akkor megtagadták tőle a beutazást.  Gyakorlatilag nem engedték fel a repülőre, angolul nem beszél és akiknek itt kellett volna fölvenniük azoknak sem adtak telefonon semmiféle magyarázatot. Senki nem tudta, hogy mi történik miért nem engedik be hiszen a hivatalos ETAja is megvolt, ez a kanadai belépéshez kell , az ESTA is megvolt ami az Egyesült Államokba való belépéshez kell, azt is megkérte és kezében volt kinyomtatva hozta a belügyminisztérium által engedélyezett beutazási engedélyt. Telefonja közben lemerült, egy tolmácsot is szereztek neki a torontói reptéren akinek csupán magyarázatképpen is csak annyit mondtak, hogy nem engedik a belépését az Egyesült Államokba légi úton.  Két hazánkfia innen Clevelandből másfél nap huza-vona után elmentek érte a torontói repülőtérre hogy földi úton hozzák be az Egyesült Államok területére. A határőrök itt is értésükre adták 3 órás kihallgatás faggatás után, hogy nem engedik be. Itt ugyanis kiderült, hogy amikor Budapesten a repülőre ült 1 órakor, minden rendben volt. De az elektronikus levelezése alapján 3 órakor, amikor is már két órája repültek az óceán fölött jött egy újabb értesítés amiben elutasítják, vagyis visszavonják az engedélyt. Mindezek után egyáltalán nem vállalták a semmiféle következményét annak, hogy hogyan jut vissza hazánkfia Erdély országba és az itteni barátainknak kellett neki új repülőjegyet vásárolni és hozzásegíteni a hazatéréshez.

Mindezt csak azért mondtam el, hogy nagyon sok ismerőseinknek, rokonaink utaznak látogatói hozzánk és minden eshetőségre fel kell készülniük és fel is kell készítenünk őket. Megtörténhet bármi ezek szerint,  ezek olyan kellemetlenségek amelyek tönkreteszik az utazásnak az élményét. Tehát még egyszer megvolt a beutazási engedélye mind a két országban amikor felült a repülőre, megvolt minden papírja amíg a repülő a levegőbe volt az alatt megváltoztatták mire ideért addigra már elutasították a kérvényét. Amit talán a legfelháborítóbb, hogy amit már egyszer a belügyminisztérium jóváhagyott azt megváltoztathatják egyik percről a másikra, és azt semmiféle magyarázat nélkül lehet hagyni, nem kötelesek válaszolni semmilyen kérdésre. Nem tudom hogy ezt hogy lehet megelőzni, kivédeni, szerintem sehogy, de nagyon bonyolult és nagyon elkeserítő, hogy ilyenek is megtörténhetnek.

1 COMMENT

 1. Ha még nem intézkedett valaki, a szovátai ember látogatását megtagadó esetet számon kellene kérni és kivizsgáltatni, a helybéli ohiói képviselők, illetve szenátoroktól, milyen alapon lett megtagadva a beutazás? Ugyanezt a magyar konzultól is meg kellene kérdezni. Nem vagyok ügyész, de esetleg három okra lehetne gondolni:
  1, A mostani USA belépési megszilárdítások eredménye.
  2, A beutazókat ellenőrző rendszer kimutatta, hogy az utazó szovátai lakhelye nem található Magyarország határain belül, tehát csak román útlevél lett volna érvényes. (Ha így van, akkor minden határon-túli magyarnak meg kell hirdetni, hogy a kapott magyar útlevél csak Magyarországra és magyar választásokra érvényes.)
  3, A fenti okokon túl még arra lehet gondolni, hogy talán Románia minden magyar útlevéllel utazó erdélyi lakóst valami terroristának nyilvánított. (Amennyiben Szlovákiából, Szerbiából, Ausztriából, érvényes lenne a Magyar útlevél az USA-ba való beutazásra, akkor valószínűleg nagy megkülönböztetésre bukkannánk.

  Jó lenne majd tájékozódni a végeredményről.
  Huber Zsolt

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.