Káprázatos napot produkáltak sportolóink a milánói vívó vb-n és a fukuokai vizes vb-n is. Előbbin a férfi kardcsapat ért fel a világ tetejére, miután a döntőben legyőzte a nagy rivális Dél-Koreát, a vizes világbajnokságon pedig Kós Hubert nyert aranyérmet 200 méteres hátúszásban! Ugyanebben a számban Kovács Benedek világbajnoki ötödik helyet szerzett.

A Japánban zajló vizes világbajnokságon eddig még nem szerzett érmet a magyar különítmény, így különösen vártuk a mai 200 hát férfi döntőt, ahol Kós Hubert és Kovács Benedek személyében két honfitársunk is úszott. A várakozásoknak megfelelően az amerikai Murphy és a francia Tomac kezdett be nagyon az első ötvenen, Kós ekkor még a dobogó alsó fokáért versenyzett csupán, ám a második ötvenen beleerősített és féltávnál már a második helyen állt. Amíg Murphy továbbra is jól úszott, de tovább erősíteni már nem tudott, addig Kós újabb lendületet adott saját tempójának és százötvennél már elsőnek fordult rá az utolsó szakaszra.

A különbség csapásról-csapásra nőtt Kós és üldözője között és végül a magyar fiú csapott elsőnek a célba, 1:54.14-es időeredménnyel, amely egyben hatalmas országos csúcs is lett a távon! Kós Hubert ezzel az első magyar érem gazdája lett a fukuokai vizes vb-n, de jár az elismerés az utolsó ötven méteren hatalmasat hajrázó Kovács Benedeknek is, aki végül az ötödik helyen csapott célba.

ReklámGolden Anniversary Tas J Nadas, Esq
https://pestisracok.hu/wp-content/uploads/2023/07/D_KOS20230728121-scaled-e1690570679209.jpg
Az aranyérmes Kós Hubert a férfi 200 méteres hátúszás eredményhirdetése után a fukuokai vizes világbajnokságon 2023. július 28-án. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Milánóban a Szilágyi Áron-Szatmári András-Gémesi Csanád-Decsi Tamás összetételű férfi kardcsapat lépett pástra, és kvartettünk nem is titkolta, hogy éremért utazott az észak-olasz városba. Az első párviadalban Mexikó éppen megfelelt a bemelegedéshez, a 45:11-es tusarány kellően mutatja, hogy a két csapat nem volt egy súlycsoportban. Szilágyiék ezzel be is jutottak a nyolcaddöntőbe, ahol már erősebb rivális, Törökország következett. Bár szorosnak tűnő végeredmény született (45:41), azért továbbjutásunkhoz nem férhetett kétség. A négy közé kerülésért Japán ellen kellett pástra lépni és a szigetországiak meglepően kis ellenállást tudtak csak kifejteni, nem találták ellenszerét vívóink remek teljesítményének. Ennek révén sima győzelemmel (45:25) kerültünk az elődöntőbe, ahol a végső győzelemre is pályázó franciák jöttek szembe. Csapatunk azonban megőrizte ihletett formáját, győzelméhez itt sem férhetett kétség (45:36), így következett a döntő, az utóbbi évek egyik legnagyobb mumusának számító Dél-Korea ellen.

Szatmári remek kezdése után Szilágyi Áron kissé “beragadt” az elején, ám végül mégis megnyerte asszóját, így Gémesi Csanád egy tusos győzelme után kettővel mentünk (15:13). Szatmári újból nagyszerűt produkált, Gémesi azonban nem találta a fogást O Szang Uk ellen, így az ázsiaiak átvették a vezetést, sőt, Szilágyi is bukott egy asszót, így kialakult a legnagyobb koreai fór (27:30). Gémesi a következő asszóban javított, Szatmári ismét nagyszerűen vívott, így Szilágyi Áron egy tus előnynél léphetett pástra az utolsó asszóra (40:39). Háromszoros olimpiai bajnok extraklasszisunk pedig nem is engedte ki kezéből a győzelmet, még védekezésből is képes volt tust bevinni, így végül megnyertük a párharcot (45:42) és ezzel a világbajnokságot is.

Holnap is lesz miért izgulnunk, férfi vízilabda-válogatottunk ugyanis világbajnoki döntőt vív délelőtt 11 órakor Görögország ellen. A történésekről természetesen portálunkon is beszámolunk majd.

Vezető kép: MTI/Illyés Tibor

(Pesti Srácok)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.