A Clevelandi Magyar Múzeum hétköznaponként három napot üzemel, és minden hónapban színvonalas programra várja látogatóit. Az tavaszi-nyár eleji évadon már túl vannak, de nem sokáig pihenhetnek a szervezők, mert az őszi eseménynaptár is igen zsúfoltnak és színesnek ígérkezik. Dr. Mészáros Andreával, az intézmény alelnökével beszélgettünk sikerekről, örömökről, tervekről.

YouTube player

A tavaszi szezont Máté Zsolt Kőrösi Csoma Sándor ösztöndíjas előadása nyitotta meg. Az Első Magyar Református Egyházhoz érkezett történelemtanár készülő doktori dolgozatához fellelt forrásokból mazsolázott a clevelandi közösség számára. Az 1956-os eseményeket nem teljesen szokványos aspektusból. Előadása három eltérő nézőpontot világított meg a forradalommal kapcsolatban: Magyarország elvárásait, az amerikai kormányzati nézőpontot és az amerikai magyar nézőpontokat. A forradalmat a hidegháború kontextusába helyezte, amely akkoriban az USA és a Szovjetunió viszonyát szabályozta. A forradalom véres napjai alatt a magyar nép támogatást és beavatkozást remélt. Magyarország még nem ismerte fel az Egyesült Államoknak a forradalom kezdete előtt megfogalmazott álláspontját, miszerint az USA ugyan megtapsolhatja szabadság- és függetlenségi törekvéseiket, de aktívan nem támogatja azokat. A forradalmat brutálisan elfojtották. Több mint 200 000 menekült, az ország lakosságának 2%-a keresett menedéket az országán kívül. Zsolt ismertette az ezt követő globális erőfeszítéseket a menekültek támogatására és megsegítésére. Az 1956-os év szilárdan beültette Magyarországot a világ tudatába: Zsolt elmesélte, mennyire meglepődött, amikor külföldre utazott, amikor megtudta, hogy Magyarország leginkább a függetlenségi harcáról ismert. A pécsi kutató következtetéseiben segítségére voltak amerikai levéltárak, többek között Washington DC történelmi adatbázisai, elnöki könyvtárai, az USA külügyi archívuma és az oral history.

Máté Zsolt

Márciusban Dr. Nádas János magyar származású pszichiáter lépett a pódiumra nirvána (egy olyan univerzális jelenség, amelynek során az ember saját tudatának és létének alaptermészetét ismeri meg) témában, nagy érdeklődéssel fogadták a clevelandiek, könnyen kialakult apárbeszéd az előadó és a hallgatóság között. Dr. Nádas egy clevelandi székhelyű magyar kulturális szervezet, a Magyar Szövetség elnöke, amely évente megrendezi a kongresszusát. Azt a fórumot, amely teret biztosít az amerikai magyarokat érintő kérdések megvitatására. A múzeum látogatóinak többsége már ismerte János Magyar Szövetségen belüli munkásságát, ezért rendkívül nyitottak voltak; és talán azért is volt különösen nagy az izgatottság a közönség részéről, mert a pszichológiai tartalommal a múzeum előadásainak szokásos palettájára egy új színfolt került fel.

Dr. Nádas János

Marcin Zgiep lengyel fiatal kutató még ismeretlen volt a közösségben, de feleségét, a fulbright-ösztöndíjas Dr. Fehér Krisztinát már annál többen ismerik Clevelandben. Zgiep úr történelmi témában hozott előadást: világosan és megrendítően fejtette ki, hogy a lengyel Szolidaritás mozgalom valóban letépte az álarcot a szovjet kommunista kormányrendszerről, amely a munkásosztályról, a proletariátusról, az osztály nélküli rendszerről szólt, amelyben a magántulajdon nem létezett vagy erősen korlátozva volt, az áru mindenkié alapon. A lengyelek megmutatták a világnak a kormányzat irányába való elégedetlenségüket. Zgiep úr grafikonjai és táblázatai egyértelműen összehasonlították az 1956-os magyar forradalmat és az 1980-as lengyel szolidaritási mozgalmat. Beszéde mindenkit lenyűgözött, pozitív visszajelzések érkeztek, és még a lengyel közösségből is csatlakoztak érdeklődők a magyar múzeum programjához.

ReklámTas J Nadas, Esq
Marcin Zgiep

Évente általában két magyar nyelvű előadás valósul meg a Clevelandi Magyar Múzeumban. Egy volt ezek közül májusban, Petőfi Sándor tiszteletére, születésének 200. évfordulója apropóján. A szervezők valóban kitettek magukért: igazi kávéházi hangulatot varázsoltak a múzeumból: kis asztalok, virág, kávé, teasütemény. Egy időutazáson találhatta magát, aki betért az előadásra. A meghívott szónok Nt. Tamásy Éva evangélikus lelkész volt, aki beszédében Petőfi evangélikusságát helyezte a fókuszba. Meglátásait a költő verseivel, többek között az Apostol című munkájával támasztotta alá. Az előadást követően interaktív program következett, amikor is a résztvevők megosztották egymással kedvenc versüket Petőfi Sándortól. A bátrabbak sorban léptek a színpadra, míg a visszahúzódóbb tagok kedvenc alkotását több esetben Biró Gergő KCSP-ösztöndíjas tolmácsolta a társaságnak.

Nt. Tamásy Éva

Júniusban kiállítás-megnyitóra invitálta közönségét a Clevelandi Magyar Múzeum, ez a program a művészetek szerelmeseinek kedvezett igazán. Zalany Istvánnal ismerkedhettek meg, aki az 1990-es években kezdett komolyan érdeklődni a művészetek iránt. Az utóbbi években pedig leginkább századközepi modern kerámiadarabokra, szecessziós Zsolnay és Fischer darabokra terjedt ki a figyelme; ezeken kívül különböző alkotók több mint másfél évszázados festményeire. Zalany úr elmesélte gyűjteménye darabjainak történetét, megosztotta széleskörű ismereteit az erdélyi és magyarországi művésztelepekről, különös tekintettel azokra a művészeknek életútjára és tevékenységére, akikhez a kiállított tárgyak kötődtek. A pittsburghi művész megmutatta személyes kedvenceit és egy kötetlen, jó hangulatú párbeszéd alakított ki a látogatókkal.

Ősszel hasonlóan aktív szezonra készülhet a magyar közösség, akik szeretnek előre tervezni, már most elővehetik a határidőnaplójukat, és feljegyezhetik a múzeum eseménynaptárának pontjait:

  • Szeptember 9-én, szombaton Domján József festő felesége, Evelyn művei lesznek kiállítva a magyar múzeumban. A Budapesten született, erdélyi gyökerű művésznő a zene, az irodalom, a nyelvek, múzeumok világában nőtt fel, már gyermekkora óta kiemelkedő tehetséggel rajzolt. Domján Evelyn kiváló előadó volt, legyen a téma a magyar népművészet, távolkeleti vagy egyetemes művészet. Számos könyvet írt, tervezett és illusztrált fametszeteivel és rajzaival.
  • Október 13-án, pénteken kerül megrendezésre a múzeum fenntartását segítő, 27. Jótékonysági Borvacsora a szokásos helyszínen, a Woodside Rendezvényközpontban. A tizenöt fős már túl van a borok castingján, ebben az évben is öt kiváló minőségű – négy fehér és egy vörös – nedű kerül majd az asztalra.
  • November 11-én, szombaton Havas Judit előadóművész, irodalomtörténész látogat el a clevelandi közönséghez, aki amerikai körútjába boldogan iktatta be ezt az állomást. A számos nívós díjjal kitüntetett – 40 éves előadóművészi tapasztalattal rendelkező – magyarországi művésznő önálló estjét hozza el, amelyben Kányádi Sándor költészetében való barangolásra hívja a nagyérdeműt.
  • December második szombatján – immáron hagyományosan – a gyermekeké lesz a terep a múzeumban. 3 és 13 év közötti gyermekeket várnak szeretettel, korcsoportoknak megfelelően különböző szórakozási lehetőségeket, játékokat biztosítanak majd a szervezők, melyek a népi hagyományok és a kézművesség közül forognak majd. Ha minden gyerek jól viselkedett idén, akkor nagy eséllyel ebben az évben is betér a múzuemba – reménység szerint nem üres kézzel – a Mikulás.

 

Dorgay Zsófia

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.