Átadták csütörtökön a Kolozs megyei Válaszúton a felújított Bánffy-kastélyt, amelynek rehabilitálását európai uniós és megyei önkormányzati forrásokból finanszírozta a Kolozs Megyei Tanács – közölte a Kolozs megyei RMDSZ.

Visszanyerte régi pompáját a válaszúti Bánffy-kastély a teljes körű külső és belső felújítást követően. „Történelmi pillanat a mai, valódi mérföldkő a Kolozs megyei magyar épített örökségünk megmentése és újjászületése szempontjából, amelyet a közösség szolgálatába állítunk vissza. Jómagam és az RMDSZ-frakció szívügye volt a válaszúti kastély megmentése és értékesítése, mi kezdeményeztük a kastély átkerülését megyei tulajdonba és az uniós forrásokból való felújítási folyamatot is kiemelt figyelemmel követtük végig” – mondta el Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke.

Mint fogalmazott,

ReklámTas J Nadas, Esq

egész Erdély egyik építészeti ékkövének megújulása és kulturális központtá alakítása révén a kastély újra jelentős szerepet tölthet be a térség turisztikai, gazdasági és kulturális életében,

a vidékfejlesztést is szolgálja, hiszen munkahelyeket teremt, a kapcsolódó vállalkozások pedig sokkal nagyobb bevételre tehetnek majd szert.

Fotó: Kolozs Megyei Tanács

A neoklasszikus eklektikus stílusban épült kastély a Bánffy-család nyári rezidenciája volt, a 19. század második felében épült, majd ezt követően báró Bánffy Ádám, majd fia, Albert jelentősen átépítették, a XX. században készültek el a manzárdszobák, valamint bővítették a kertet és kastélyparkot. A második világháború után államosították, 2007-ig iskola működött benne.

A belsőépítészeti együttesből az ebédlő és lépcsőház díszes falburkolatai és mennyezetei nagyon jó állapotban megmaradtak.

Az épületegyüttes restaurálásának tervezéséért Guttmann Szabolcs és Tulogdy László építészek, műemlékvédelmi szakemberek feleltek és felügyelték a munkálatokat,

nagyon jó volt az együttműködés, a kivitelező cég is nagyszerű munkát végzett – közölte Vákár István.

A kastély belső felszerelése és a bútorzat beszerzése a következő periódusban valósul meg, a tervek szerint jövő tavasszal beindulhat a kastély kulturális és közösségi központként való működése.

Fotó: Kolozs Megyei Tanács

(Krónika)

Borítókép: A felújított Bánffy-kastély kert felőli oldala a Kolozs megyei Válaszúton, 2023 novemberében. Fotó: Kolozs Megyei Tanács

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.