taste3

“Chicago-ba kéne menni,
Magyar ételt kéne enni,
S mire múlik ez a hét el,
Elfogy minden magyar étel!”

Így foglalták rímekbe a chicagói magyarok a Taste of Hungary fesztivál lényegét. Valóban így is történt, hiszen ennek szerencsés szemtanúja voltam szeptember 12-én a Norridge-i Magyar Református Egyház udvarán megtartott színvonalas rendezvényen. A magyar ízek fesztiválját immár 5. alkalommal rendezte meg a Chicagói Magyar Társaság. A magyar kultúra és a magyar gasztronómia  majdnem 1000 embert csalogatott a templom területére, ahol ipari mennyiségű ínycsiklandó finomságok várták a látogatókat.

300 font csirkehúsból készült a csirkepörkölt, 750 font húsból a sült kolbász, s mindezek mellett még 8 malac forgott a nyárson folyamatosan. Természetesen nem maradt el a halászlé sem, illetve közel  200 liter gulyás várta az éhes vendégeket. 1200 káposztát töltöttek meg az asszonyok, kb.1000 lángos fogyott el, s több száz kürtőskalács. Palacsintát és réteseket is lehetett tesztelni, akinek még fért a pocakjába. Nagyon ötletesnek tartottam a hagyományos magyar ételek eredetének megismertetését, magyarázatát,  amelyeket  az ételek vásárláskor olvashatott el az érdeklődő.

tastof2tastebeiglikmalac
tastoflágossütőkestetasteeste

Számomra nagy felfedezést jelentett az a háttér munka, amit az odaadó és önzetlen önkéntesek végeztek. Régen láttam ennyi serény és kedves embert szervezetten, összhangban dolgozni. Találkoztam mongol hölggyel, aki serényen részt vett az előkészületekben, beszéltem holland származású önkéntessel is, aki büszkén mesélte magyarul, hogy mennyire fontos számára, hogy a magyar konyha különlegességeit minél többen megismerjék. Kb. 40-50 önkéntes több napos előkészületi munkája tette lehetővé hogy a legízesebb és a legfinomabb ételeket kóstolhatták meg a vendégek.

A kóstolók között találkoztam Szilviával, aki azt mesélte nekem remegő hanggal és megkopott magyarsággal, hogy kb. 30 évvel ezelőtt hallotta a meggyleves szót utoljára a nagymamájától, s az ízére sem emlékszik már. Nem sokáig kellett bátorítanom, hogy itt a remek alkalom a meggy leves ízének rekonstrukciójára. Megható volt amikor  első kanál után láttam Szilvia szemében a felismerést, hogy hazaérkezett az egykori nagyi konyhájába.

tastekürtös2

Bartha Pétertől, aki a kürtőskalács csoportot vezényelte, megtudtam hogy a kürtőskalács készítésének is vannak komoly  titkai. Ha nedves az idő, akkor máshogy kel meg a kalács tésztája, s a szén is máshogy ég. Több éven keresztül tesztelgették a receptet, hogy megtalálják a tökéletes tészta állagát és ízét.

Remek ételek mellett színvonalas előadások szórakoztatták a vendégeket. A  Szászka zenekar Wisconsinből érkezett. Az együttest  Orbán Laci hegedűs és Harsánszky Katalin énekes egészítette ki. Török Dancsó Ádám is a fesztivál vendége volt aki citerán és furulyán játszott moldvai csángó népdalokat. Délután és este a Borozda Néptáncegyüttes produkcióit élvezhette a közönség. Az egyedi bajuszverseny, a kutyakiállítás, a magyar filmbemutató, a látványos kolbásztöltés  mind izgalmas és sikeres  programnak mutatkozott.

tánc2tánctánc3

Számtalanszor megfordultam már a budapesti Vörösmarty téri ünnepi vásárokon, ahol a magyar ételek legízletesebb étkeit kóstolhatják a látogatók. Örömmel állapítottam meg, hogy ha a chicagói Taste of Hungary-t egy varázslat során áthelyeznék Európába, s azon belül Budapesten a Vörösmarty téren vetne horgonyt  a fesztivál hajójának terülj, terülj asztalkája, akkor a  budapestiek bizony sokáig emlegetnék az ízek fesztiválját, mert a legjobb kombinációjú ízbombák ringatnák boldogságba az ott kóstolókat , mint ahogyan velünk is ez történt Chicago Norridge-ban.

fotókat készítette: Megyeri József

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.