Amerikai szakértők attól tartanak, hogy hamarosan a delta nevű, indiai eredetű variáns lehet a legelterjedtebb – Nagy-Britanniához hasonlóan – az Egyesült Államokban is a koronavírus változatai közül, és ősszel újabb járványhullámot okozhat – adta hírül hétfőn az AP amerikai hírügynökség.

Jelenleg az új fertőzöttek 10 százalékát támadta meg a delta variáns, ám kéthetente megkétszereződik az arányszám” – figyelmeztetett a hét végén Scott Gottlieb, az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA) korábbi megbízottja a CBS amerikai médiumnak adott interjúban.

A delta a világnak már legalább 60 országában bizonyítottan jelen van,

Nagy-Britanniában dominánssá vált, az új fertőzések 60 százalékát okozza.

Közérdekű hirdetés

A The Lancet című tekintélyes orvosi szaklapban hétfőn megjelent skót tanulmány szerint kétszer többen szorulnak kórházi kezelésre a delta, mint az alfa (Angliából indult) vírusvariáns fertőzöttjei közül, azaz súlyosabb panaszokat, tüneteket okoz az indiai eredetű változat.

A brit kormányfő, Boris Johnson hétfőn közölte, hogy a tervezett jövő hétfőhöz képest négy héttel későbbre, július 19-re halasztotta a brit kormány a koronavírus-járvány megfékezésére elrendelt korlátozások teljes körű feloldását a delta vírusvariáns terjedése miatt.

Borítókép: Május 13-án indult az Egyesült Államokban a 12-15 éves korosztály oltása. 17 millió serdülő juthat vakcinához. Fotó: AFP/Andrew Caballero-Reynolds

(Origo / MTI)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.