A múlt héten úgy általában beszéltünk a étel-bor párosításról. Elmondtuk az alapszabályokat, persze nem muszáj ezeket mindenáron betartani. Ízlések és pofonok szokták mondani…J Az étel mellé ajánlott ital van akinek bejön, van akinek nem, így hát csak javaslatokkal lehet előállni.De a  jó italválasztással az étel és az ital zamatai, illatai felszínre törnek, kirobbannak szánkban.  A helyes társítással a kettő kellemesen kiegészíti egymás ízvilágát, vagy egészen új ízeket alkot.

Mi magyarok a borokat preferáljuk, Magyarországon a borok fogyasztása van előtérben, azokból is a magyar borok. Ezt a jó szokást itt az USA-ban is hűen őrizzük és több ezer mérföldről is képesek vagyunk bort rendelni és cipelni is ha kell.

Gyors ismétlésként annyit, hogy egyszerűbb ételhez egyszerűbb struktúrájú bor illik, gazdag ízvilággal bővelkedő ételhez összetett struktúrájú bort tálaljunk.

Ha ugyanazon alkalommal több bort is szeretnénk inni és kínálni, akkor feltétlen a könnyű boroktól haladjunk a tüzesebb borok felé, a világosabb színűtől a sötétebb, szárazabbtól az édesebb, a fiatalabbtól az idősebb évjáratú felé.

ReklámTas J Nadas, Esq

És most szép sorban:

Előételekhez ajánljuk, a következő borokat úgy általában: könnyű, alacsonyabb szeszfokú asztali fehér bort /olaszrizling, leányka, kecskeméti ezerjó/ vagy rozét kínáljunk.

Kaszinótojáshoz könnyű, nem nagyon savas bort/leánykát, olaszrizlinget.

Sajtokhoz ajánljuk a könnyű fehér- és vörösborokat, a rozékat. Az erős ízű és füstölt sajtokhoz a testesebb száraz és félédes fehér-, a félszáraz rozé és a testes minőségi vörösbor a nyerő.

A meleg előételekhez kicsit teltebb oxidatív fehérborok illenek, pl. olaszrizling, de egy hortobágyi palacsintához megint csak adhatunk rose bort.

Kaviárhoz: száraz sherry illik és a vodka természetesen.

Levesekhez ajánljuk, a következő borokat…Igaz ritkán iszunk bort a leveshez, de ha megis szeretnénk akkor…

tyúkhúsleveshez, könnyű száraz, és félszáraz bor a hárslevelű és újabban a száraz rosé való.

A zöldséglevesekhez finom, könnyű, zamatos fehérbort fogyasszunk.

A markánsabb vagy tartalmasabb krémleveshez kellően hűtve (10-12 fokon) valamilyen rose bort ajánlhatunk.

A gulyásleveshez leginkább fűszeres vörösbort kínáljunk

A halászléhez a szekszárdi kadarka ajánlott.

Húsételekhez gyakrabban társul a bor, mint a levesekhez.

Ha már Karácsonyra készülünk akkor a töltött káposzta mellé száraz fehérbor illik. Így befutó lehet a Tokajról, Somlóról vagy Egerből származó nedű.

Rántott húshoz rizlinget iszunk…

Sült, fehér húsokhoz, pecsenyékhez sültekhez ajánljuk a könnyű száraz fehér és vörösbort, és újabban a száraz rozét is. Amint hallhatják a roze nagyon divatos lett manapság.

Szárnyasokhoz fehér pecsenyebor ízletes, de pezsgőt is ihatunk.

Ha pulykát vagy borjút tálalunk, félszáraz vagy félédes fehérbort kínáljunk.

Marhahúshoz fogyasszunk testes száraz és félszáraz vörös borokat mint az egri bikavér, szekszárdi kadarka.

Báránnyal és birkahússal leginkább a száraz a félszáraz testes fehérborok harmonizálnak.

Vadhúsokhoz fogyasszunk testes minőségi borokat, óborokat. Ezek nem olcsók, de a vadhús sem az, hacsak nem vagyunk vadászok. Higgyek el megéri a árát.

A nagymamám mondogatta, hogy ‘Az a tied fiam amit megeszel, megiszol, megtanulsz…’

A marhapörkölthöz, paprikás húsokhoz: vörösbort igyunk villányi burgundit, soproni kékfrankost.

Gombához inkább vörösbort igyunk, de jók a nehezebb, száraz, fehérek is.

Pirított májhoz: fehér tokaji furmint vagy más tokaji bor illik. Jó mellé  és vörösbor is mint a Szekszárdi Kadarka. Libamájhoz: a félédes, édes fehér borok esnek jól mint a Tramini, Muskotály és természetesen jöhetnek a csemege borok is mint a tokaji szomorodni.

A bormártással készült húsokhoz ugyanazt a bort kínáljuk amivel a mártás készült…és ha nem jó bort használtunk?!…akkor megisszuk azt is? Ezt mindenki döntse el saját maga! J

Nem felejthetjük el a halakat sem…

Főtt, szószos halakhoz ajánljunk száraz és félédes móri ezerjót, a  félszáraz rozé és könnyű vörösbor is hamar kedvenccé válik. A sült vagy rántott halhoz könnyű vörösborok, rozé vagy illatos, édes fehér bor mint a Muscat Ottonel való. A pisztránghoz, lazachoz viszont testesebb édeskés vagy édes fehér bort badacsonyi szürkebarátot töltsünk a pohárba.

Édességekhez, süteményekhez, pudingokhoz: édes borokat kínálhatunk és ne feledjük a bor legyen mindig édesebb mint a desszert. Mert ha a desszert édesebb, akkor képtelenek leszünk meginni a bort. Az édes íz mindent felül ír. Viszont a mákos bejgli társa a vörösbor.

Ami a borok hőmérsékletet illeti: a fehérborokat, a csemege borokat, és a vermutokat 10-12 celsiusz fokra kell hűteni, a vörösborokat csak 16-18 fokon, csaknem szobahőmérsékleten tartva ajánlatos fogyasztani.

A lakoma után a kávéimádóknak azt ajánlom, hogy: a kávé mellé valódi konyak vagy whiskyt kortyoljanak de azért a  jó likőr is megteszi. Ezt inkább a hölgyeknek ajánlom.

De ne feledjék, nem kell szakértőnek lenni ahhoz, hogy élvezetes kombinációkat hozzanak össze és nem kell azt sem tudni miként és hol készült a fogyasztott ital ahhoz, hogy eldöntsék ízlik-e vagy sem! Akkor melyik ételhez mit igyunk? Amit finomnak érzünk, ami éppen ízlik  Figyeljük mit mond a szemünk, az orrunk és hogyan reagálnak az ízlelőbimbóink! Még a megbocsátható bűnök közé tartozik rántott húsra meginni egy vörös fröccsöt. Azért a rozé fröccs sem kutya! Szóval a rizlingen túl is van élet 🙂

Én személy szerint azt a bort iszom, ami ízlik, és ahhoz az ételhez amihez akarom. Persze azért rájöttem pár dologra, melyik ételhez melyik a jó bor és borszakértő sem vagyok.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.