Az orosz-kínai gazdasági kapcsolatokat méltatta pénteken Vlagyimir Putyin orosz elnök az északkelet-kínai Harbinban, az orosz-kínai kereskedelmi expó megnyitóján.

Kínai látogatásának második napján tartott beszédében az orosz államfő kiemelte, hogy a kétoldalú kereskedelem mérlege 2023-ban rekordot döntött, és meghaladta a 240 milliárd dollárt. Biztosított afelől, hogy a két ország közötti gazdasági partnerség “garancia az energiaellátás biztonságára”.

Oroszország képes és nyitott arra, hogy folyamatosan ellássa a kínai gazdaságot, a vállalatokat és a településeket megfizethető és ökológiailag megfelelő energiával”

– jelentette ki Putyin. Moszkva és Peking együttműködése továbbá serkenti az új iparágak létrehozását, és javítja a Kínában és Oroszországban élő emberek jólétét és életminőségét is – mondta az orosz elnök a TASZSZ orosz hírügynökség szerint. Hangsúlyozta azt is, hogy “az újabb technológiai forradalom hajnalán Moszkva elkötelezett amellett, hogy tovább mélyítse a kétoldalú együttműködést Kínával a fejlett technológiák és az innováció terén is”.

ReklámTas J Nadas, Esq

A harbini gazdasági expóra Vlagyimir Putyint elkísérte Han Cseng kínai alelnök. Harbinban 2014-ben tartottak először ilyen rendezvényt azzal a céllal, hogy kínai és orosz vállalatok kapcsolatokat építsenek és együttműködési megállapodásokat kössenek. Harbin az Oroszországgal határos Hejlungcsiang tartomány székhelye, a térségben sok orosz vállalat tevékenykedik.

(Pesti Srácok / MTI )

Borítókép: Az állami látogatáson Kínában tartózkodó Vlagyimir Putyin orosz elnök (b) és Han Cseng kínai alelnök találkozója az északkelet-kínai Hejlungcsiang tartomány fővárosában, Harbinban 2024. május 17-én. Fotó: MTI/AP/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Mihail Metzel

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.