Hunyadi Mátyás egykori Corvina könyvtárából újabb 28 darabnak a digitális másolata vált elérhetővé az Országos Széchényi Könyvtár corvinákat bemutató honlapján. Ezzel 93-ra nőtt a könyvtár corvina-honlapján megtekinthető kódexek száma.

Ma 28 digitális corvinát bocsátunk a nagyközönség rendelkezésére jó minőségű képekkel, magyar és angol nyelvű adattartalommal – fogalmazott Rózsa Dávid, az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) főigazgatója a köteteket bemutató csütörtöki sajtótájékoztatón. Hangsúlyozta: a lehető legtöbb corvinát szeretnék elérhetővé tenni tartalomszolgáltatásukban, ezért folyamatosan beszerzik és a feltöltik azok digitális másolatait. Hozzátette: a 2022 májusában újraindított corvina-újraegyesítési program keretében 2024 májusáig összesen 46 corvina digitális másolatát sikerült megszerezniük, valamint 19, már korábban beszerzett tétel közzétételéhez kaptak engedélyt. A mostani 28 kódexet nyolc ország, az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Olaszország, Németország, Ausztria, Lengyelország és Csehország intézményei bocsátották az OSZK rendelkezésére.

A töredékeiben is fontos Corvina könyvtár gyűjteménye nem csupán a magyar, hanem a nemzetközi humanizmus- és reneszánszkutatás egyik állandó, jelentős forráscsoportja, valamint Magyarország egyik kulturális jelölője a világban, ezért nagyfokú szakmaisággal és korunk elvárásaihoz mérten kell ápolnunk

– emelte ki az igazgató.

ReklámTas J Nadas, Esq

Mátyás király egykori könyvtára fénykorában több mint 2000 kötet tartalmazott, ebből ma az OSZK 37 darabot őriz. A corvinák nagybecsű humanista örökségünk, amelyeknek virtuális megjelenítője a 2002-ben létrehozott OSZK corvina-honlap, a corvina.hu. A 2018-ban megújult szolgáltatás a kódexek, valamint kisebb részben ősnyomtatványok teljes képi megjelenítésével mutatja be a corvinakutatás aktuális helyzetét.

Minden egyes darabja kivételes, felbecsülhetetlen műalkotás

– emelte ki, hozzátéve, hogy a corvinák összegyűjtése a digitalizáció révén teljesedhet ki és érhet révbe az a másfél évszázados álom, hogy Mátyás könyvtára újra Budán legyen.

Nagy János Miniszterelnöki Irodát vezető államtitkár Fotó: Visky Ákos László
Zsupán Edina, a nemzeti könyvtár vezető kutatója, a HUN-REN–OSZK Fragmenta et Codices Kutatócsoport tagja Fotó: Visky Ákos László

a fennmaradt és a világ könyvtáraiban szétszórva őrzött kódexek szisztematikus, részletes újrafeldolgozása, és a külföldi gyűjtemények közül a wolfenbütteli Herzog August Bibliothek járult hozzá elsőként ahhoz, hogy a náluk őrzött kilenc corvina teljes digitális másolata felkerülhessen a corvina-honlapra.

A könyvtár 2018–2019-ben rendezett nagyszabású corvinakiállítást, amely az új eredmények alapján, monografikus módon mutatta be Mátyás könyvtárát, különös tekintettel a budai kódexkészítésre. Az OSZK 2022 tavaszán a teljesség igényével fordult a külföldi őrzőgyűjteményekhez, és folyamatosan igyekszik beszerezni, majd a honlapján közzétenni a corvinák hiányzó digitális másolatait.

(Magyar Nemzet)

Borítókép: Újabb 28 corvinát tett közzé digitálisan a nemzeti könyvtár. Rózsa Dávid főigazgató beszél az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) a köteteket bemutató csütörtöki sajtótájékoztatón. Fotó: Visky Ákos László

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.