zaszloTegnap, szeptember 2-án fejeződött be a második alkalommal megszervezett székely-magyar napok, illetve a hatodik Urmánczy Nándor Emléknapok rendezvénysorozata Maroshévízen. A szervezők, a Dr. Urmánczy Nándor Egyesület és a Jancsó Alapítvány idén is gazdag programmal örvendeztették meg a maroshévízi magyarságot valamint az idelátogatókat.
A Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával megvalósult eseménysorozat már augusztus 29-én elkezdődött a marosvécsi Kemény Várkastély parkjában, ahol báró Kemény János sírjánál, Wass Albert síremlékénél és a Kuncz emlékasztalnál emlékeztek az elődökre. Másnap Galonyán az Auguszta Vadászkastélyban folytatódott a rendezvénysorozat.
Szombaton a maroshévízi római katolikus templomban került sor ünnepi szentmisére, majd a helyi fiatalok által bemutatott hazafias versek és énekek után az egybegyűltek főhajtással áldoztak Urmánczy Nándor szobra előtt és megkoszorúzták a templomkertben található Urmánczy síremléket. A Magyar Polgári Párt nevében koszorút helyezett el Biró Zsolt pártelnök és Mezei János alelnök.
Az Urmánczy emlékdíjat idén Dr. Veress László, a Magyar Országgyűlés elnökének kabinetfőnöke vehette át. A méltatásban Dr. Gortvay István kiemelte, Veress László nem csak Maroshévíz szülötteként, a város magyarságának támogatásával, vagy az Urmánczy örökség megőrzése érdekében kifejtett tevékenységével, hanem a nemzeti ügyek iránti elkötelezettségével, a Kárpát medencei magyarság érdekében kifejtett tevékenységével is kiérdemelte e díjat.
Tudományos szimpózium keretében a Kemény János Gimnázium dísztermében előadást tartott Laczkó Szentmiklósi Endre és Fráter Olivér történész, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese.
Vasárnap elsősorban sporttevékenységek zajlottak, hétfőn pedig a maroshévízi fürdők látogatásával zárult az idei rendezvénysorozat.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.