Navalnij halála is befolyásolta a büntetés mértékét.

Amerika nem viccel: az EU szankciói után ők is mintegy félezer büntetőintézkedést vezettek be Oroszország ellen, elsősorban a fő bankkártyás fizetési rendszerük, a pénzügyi és katonai intézményeik és mindazok ellen, akiknek része volt Navalnij bebörtönzésében.

Joe Biden amerikai elnök, aki Navalnij özvegyével és lányával is találkozott SanFranciscoban csütörtökön,

ReklámTas J Nadas, Esq

közölte, semmi kétsége nincs afelől, hogy az orosz elnök a hibás az ellenzéki politikus haláláért.

Az új amerikai büntetőintézkedések emellett csaknem száz vállalatot is érintenek, elsősorban exporttilalom formájában; mások az állami tulajdonú Mir fizetési rendszert, ami a Visa és a Mastercard kivonulása után ezek helyére lépett. Azok a vállalatok, amelyek Oroszország háborús erőfeszítéseit segítik elő, vagy fejlesztik az ország jövőbeli energiatermelését és együttműködését Iránnal drónok kapcsán, szintén megkapják a magukét.

Egy tucatnál is több Oroszországon kívüli érintett – beleértve embereket Kínában, az Egyesült Arab Emirátusokban, Vietnámban vagy éppen Liechtensteinben – szintén szankciók alá kerültek, azzal a váddal, hogy az orosz hadsereg beszállítóival állnak kapcsolatban.

Mint a cikk is megjegyzi, a szankciók nem valószínű, hogy megrengetnék az orosz gazdaságot,

amely már most is a legdurvábban szankcionált a Földön, és nem igazán van már olyan része, amely ne állna valamilyen amerikai vagy európai büntetőintézkedés vagy korlátozás alatt, az orosz bankok és a hadiipari vállalatok pedig alkalmazkodtak és kifejlesztették a szankciók elkerülésének módjait (az egyik módszerről a balti országok esetében a Politico készített riportot).

Például ukrán illetékesek rámutattak, amerikai és európai mikrocsipeket és más technológiákat találtak elfogott orosz drónokban, számos közülük egy harmadik ország, például Kína vagy India közbeiktatásával jutott el az oroszokhoz.

Egyébként ezzel az új csomaggal együtt összesen négyezer különféle orosz szereplőt helyeztek büntetőintézkedések alá; s újabbakat is terveznek, ehhez azonban nemzetközi együttműködésre lesz majd szükség.

Emlékezetes, az EU pénteken szintén bejelentette a 13. szankciócsomagot amely mintegy 200 magánszemélyt és vállalatot céloz meg, köztük olyanokat, akik például Észak-Koreából segítettek fegyvert szállítani Oroszországba.

A szankciók kapcsán Joe Biden amerikai elnök és Josep Borell, az EU külügyi megbízottja is kemény szavakat harsogott az orosz hadigépezet megsemmisítéséről meg a magas árról, amit Putyin majd fizet a háborújáért (az oroszok nyilván a viszonosság elve alapján közben kitiltottak egy rakás uniós meg amerikai tisztviselőt az országból); egyelőre azonban sem a nemzetközi letartóztatási parancs, sem a közvetlen családtagjait elérő intézkedések nem rendítették meg az orosz elnököt.

Aki nem mellesleg az orosz gazdaság teljesítményét dicsérve kijelentette, hogy az erősödik, míg a Nyugat hanyatlik – Nyugati tisztviselők szerint azonban a szankciók hatása egy maraton, nem pedig sprint, és évekbe telhet, amíg a valós eredmények láthatóvá válnak. Mások szerint meg akkor sem.

(Mandiner)

Borítókép: Illusztráció. Joe Biden amerikai elnök. Fotó: Mandel Ngan / AFP

 

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.