Hihetetlen technikai felszerelés, kiterjedt szerkesztő brigád, a külföldi magyar médiák nagyágyúja. Ezekkel a jelzőkkel illette Ilosvay Gusztáv a Bocskai Rádiót. A Rádió Mozaik Sidney adásaiban időt szentel a diaszpórában működő magyar rádiók bemutatására. Néhány hete igazgatónkat, Molnár Zsoltot szólaltatták meg.

A Bocskai Rádió az 1984-es megalakulásával az egyik legidősebb a diaszpóra rádiói közül. A háromórás, heti rendszerszerességgel megjelenő adás előkészítése és lebonyolítása Molnár Zsolt idejének nagy részét felemészti. Heti mintegy negyven órát dolgozik a magyar közösségért. Amikor nem az adásmenet összeállításán töri a fejét, eredeti szakmájának él: informatikusként tevékenykedik cégeknél. Főleg weboldalakat készít, és kisebb IT-problémákat old meg.

A korábbi főszerkesztők nyugdíjba vonulásuk előtt kérték meg Molnár Zsoltot, hogy segítsen be a rádió körül. Szívesen tett eleget a kérésnek, néhány hónap elmúltával pedig már ő köszöntötte a rádióhallgatókat. Saját bevallása szerint eleinte nagyon izgult, de az évek során annyi támogató szót kapott a helyi közösségtől, a Kárpát-medencében élő, illetve a magyarországi követőktől, hogy ez elégetté és lelkessé teszi a folytatásra. Sőt, a magabiztos műsorvezetést is ennek köszönheti. Három évvel ezelőtt munkája elismeréseként a magyar állam arany érdemkereszttel ismerte el a tevékenységét.

Bocskai Rádió stúdiója – WJCU 88.7 FM – Cleveland – a főszerkesztő, Molnár Zsolt, a pandémia ideje alatt csak egyedül mehetett be a rádió stúdióba

„Ha a hang mellett van egy kép, sokkal több embernek a figyelmét leköti.” – Bár a clevelandi magyar média nevében rádió szerepel, a legnagyobb közösségi oldalon videós tartalmakkal televíziós funkciót is igyekszik betölteni. „Ebben a három órában főként a helyi közösséget akarom kiszolgálni.” – a főszerkesztői hitvallása, hogy elsősorban a lokális hírekre helyeződik a hangsúly. A rádióhallgatók többféle rovatból csemegézhetnek vasárnapról vasárnapra. Az egyházi félóra hetente más és más felkezet igehirdetésével jelentkezik. Szórványban különösen jelentős az egyházakra támaszkodni, mert a templomok körül – mint egy biztonságot nyújtó bástyánál – gyűlnek össze a magyarok. Dalok szárnyán – a zenei válogatások az idősek körében oly kedvelt operettekből és régi nótákból álltak össze. A jelenleg szünetelő zenei percek helyett a magyar történelem kap teret az adás második félórájában: Magyarország története dióhéjban. A Bocskai Rádióban elhangzó interjúk túlnyomó többsége a diaszpórával kapcsolatos. A pandémia előtt a stúdióba érkeztek a megszólalók, tavaly március óta viszont a megváltozott életkörülmények virtuális beszélgetésekre módosították őket.  A Szív küldi rovat nevéből is kiderül, hogy a névnapi és születésnapi köszöntéseket rejt. A rendszeres rejtvényjáték pedig a magyar kultúra és történelem iránt érdeklődőket fogja meg igazán. A weboldal látogatásai alapján az életmódtanácsok és receptmegosztások a legnépszerűbbek. A publikálás előtt természetesen elhangzanak a műsor végén.

Havonta egy adás a cserkészettel foglalkozik, a szerkesztők is közülük kerülnek ki. Ez a rendszer akkor alakult ki, amikor Zsolt lett az igazgató. Nagyon érdekes história, ugyanis az első videó felvétel pont egy ausztrál utazásból született. 2018 januárjában egy nagyszabású cserkésztáborba utazott két clevelandi delegált: Gyermán Mónika és Pigniczky Keve. Az elkészítendő interjúkat Zsolt kezdeményezésére a fiatalok kamerával is rögzítették. Sok anyaggal tértek haza, egy filmet lehetett belőle alkotni. A sikeres projektet több és több követte, minden cserkész téma videós tartalommal ékesül azóta. A cserkészek jó példája által lépésről lépésre a teljes adás is átalakult, a beszélgetéseket nézhetik is az érdeklődők.

Az eddigi tartalmakból több mint ötven kisfilm a Duna Televízió Öt kontinens című magazinműsorba is bekerült. A rádió szerkesztősége számára megtiszteltetés, hogy az Anyaország kíváncsi a diaszpóra kisebb és nagyobb jelentőségű eseményeire, és küldetés, hogy egy folyamatos aktív kapcsolatot tartson a magyarországi közmédiával.

Molnár Zsolt

Molnár Zsolt a folyamatos fejlődés híve. Folyamatosan azon ötletel, hogy még nagyobb eléréseket kapjanak a tartalmak a közösségi oldalon, valamint a rádióhallgatók körében. A Facebook oldalt eddig közel tizenegyezer ember kedveli, viszont Zsolt úgy véli, hogy ettől többen vannak magyarok a diaszpórában, akiket el kell érnie.

Azoknak a közösségeknek, akik jelenleg a rádióindítást latolgatják, azt tanácsolja, hogy kezdjenek podcast gyártásba. Nagyon népszerű a műfaj, nincsenek nagy kötöttségei, míg egy rádióstúdiót üzemeltetni, adásidőt vásárolni pedig igencsak költséges projekt lehet egy kezdeti stádiumban lévő vállalkozásnak. A rendszeresség lehet a kulcsa annak, hogy kialakuljon a közönség. 

Dorgay Zsófia
Kárpátalja

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Az Önök jóvoltából, mi tovább segítjük a kárpátaljai magyar újságírókat ebben a nehéz időben! Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

 

Kárpátalján születettem, jelenleg is itt élek. Igyekszem aktív és hasznos tagja lenni a közösségemnek. Hamar felismertem a kisebbségi életben rejlő értékeket és előnyöket. Az írást még gimnáziumban elkezdtem, majd az egyetemi magyar diákszervezet sajtósa voltam. A Bocskai Rádióval egészen friss a kapcsolatom. Boldog vagyok, hogy cikkeimmel segíthetem a munkájukat.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.