Csillogtak az izgalommal teli szempárok a clevelandi Szent Imre templom alagsorában. Nagy nap volt, ugyanis ünnepélyes keretek között indult meg az új tanév a clevelandi Magyar Iskolában. A nyári szünet után a felsőbb évesek izgatottan üdvözölték egymást, az óvodások pedig még megszeppenve álltak szüleik mellett. Az iskolában szép számmal felnőttek is tanulnak, akik kezdő és haladó szinten igyekeznek magyar nyelvtudásukat erősíteni.

A tanévet Szentkirályi Csia Judit, az iskola Igazgatónője nyitotta meg. Köszöntötte a diákokat, azok szüleit, valamint az iskola tanárait.

A diákok egy része a megnyitón
A diákok egy része a megnyitón

Az oktatók rövid bemutatása után, a Szent Imre templomban Mezei András atya tartott áhítattatot az ünneplő közönség számára. Áldását kérte az új tanévre, a diákoknak a tanuláshoz sok szorgalmat és lelkesedét, a tanároknak pedig türelmet és alázatot kívánt munkájuk elvégéséhez. A könyörgéseket felsőbb éves tanulók, folyékonyan olvasták fel, mely példaértékkel szolgált minden diák számára.

Mezei András atya a felsőbb éves diákokkal
Mezei András atya a felsőbb éves diákokkal

A Magyar Himnusz közös eléneklése erősítette bennünk a hitet és juttatta eszünkbe, hogy érdemes hétfő esténként a Magyar Iskola padjait koptatni, sokszor a szülők és tanárok áldozatvállalásával. Az ünnepélyes megnyitó után a tanárok felvezették diákjaikat az osztályterembe, ahol kezdetét vette az éves munka.

Közérdekű hirdetés

Szentkirályi Csia Judit Igazgatónő elmondta, az óvodások gyermekjátékokon keresztül ismerkednek a magyar nyelvvel, az alsós osztályokban pedig a magyar írás, olvasás elsajátítása az alapvető cél. A tananyagot a nyelvtan, versek, magyar történelem és a magyar néphagyományban található játékok és énekek egészíti ki. A felsőbb osztályokban a hangsúly már a helyes fogalmazáson, kifejezőkészség elsajátításán van, mely szintén kiegészül a magyar földrajz, történelem és irodalom játékos tanulásával. A Magyar Iskola szorosan együttműködik a Külföldi Magyar Cserkész Szövetséggel is, ugyanis lehetőségeihez mérten Cserkész Segédtiszti és Cserkészvezetői képzést is indít.

Cleveland Magyar Iskola 3

A diákoknak az év folyamán több alkalmuk is lesz a bemutatkozásra, az év folyamán megrendezésre kerül majd a már hagyományos szavalóverseny és várhatóan magyar népdalkincsünkből is adnak ízelítőt a közönségnek.

Török Dancsó Ádám / nemzetiregiszter.hu

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.