Komlósi Ildikó operaénekesnő Békésszentandráson 1959. március 22.-én született. Kossuth-díjas magyar opera-énekesnő, mezzoszoprán.
Tíz éven át a budapesti Opera tagja volt. A nemzetközi zenei életbe az 1986-ban megrendezett Pavarotti-énekverseny győzteseként robbant be. 94 óta „szabadúszó” énekesnő.
Hatévesen kezdte magánúton zongoratanulmányait, majd a szarvasi Állami Zeneiskolában folytatta. A négyéves konzervatóriumot két év alatt, végezte el Szegeden a pályaválasztását meghatározó Berdál Valériánál. Operaénekesi diplomáját 1984-ben szerezte a Zeneakadémián Ónody Márta és Mikó András növendékeként, majd Londonban folytatta tanulmányait Rózsa Veránál. 1987–88-ban a La Scala stúdiójában vett részt posztgraduális képzésben.
Az utolsó akadémiai évben szerződtette az Operaház, ahol először a Parsifal althangjaként lépett fel. A budapesti Operának 1994-ig volt tagja, azóta visszatérő vendégművésze. A 2015–16-os évadban a kamaraénekesi címet is megkapta.
Nemzetközi karrierje 86-ban indult a Pavarotti-énekverseny megnyerésével. A díjjal járó fellépésén Verdi Requiemjében énekelhetett Luciano Pavarotti partnereként Lorin Maazel vezényletével.
A világ minden jelentős operaházában szerepelt. 89-ben debütált a Bécsi Állami Operában. A New York-i Metropolitanben eddig huszonötször lépett fel. A veronai Aréna, a drezdai Semperoper és a londoni Covent Garden visszatérő vendége.
A kékszakállú herceg vára Juditjának egyik legavatottabb tolmácsolójaként tartják ma számon a világban, de repertoárján Donizetti koloratúrszerepei éppúgy megtalálhatóak, mint Mozart és Richard Strauss operái. Parádés szerepe az Aïda Amnerise is.

(A videó felvétel megnézhető itt a weboldalunkon is a vasárnapi élőadás után.)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.