A február 26-i adásunk “vendége volt” a telefonon keresztül egy újabb KCSP-s ösztöndíjas, aki az Amerikai Egyesült Államokban teljesít szolgálatot, a garfieldi magyarság körében.  Azon belül is főképpen a három fogadó szervezet tevékenységét segíti, vagyis a Kőrösi Csoma Sándor Magyar Iskola, a helyi cserkész csapatok és a KMCSSZ (Külföldi Magyar Cserkész Szövetség) munkáját gazdagítja tudásával.

Tózsa Mikolt Magyarországról, Pilisszentivánról érkezett az amerikai magyarokhoz. Otthon a tanulmányait társadalom tudományok alapképzésen végezte, illetve a KCSP-s feladatai mellett folyamatban van a színház tudományok mester képzése is. Elfoglaltságai mellett az otthoni cserkész csapatában vezető pozíciót töltött be.

Az interjú során kiderül, hogy az ösztöndíjas nagyon felelősségteljes feladatot lát el a KMCSSZ keretében, hiszen ő van megbízva azzal, hogy az alakuló cserkész csapatokat segítse.

Az ő munkájának is köszönhetően az alakuló cserkész csapatok új programokkal, segéd anyagokkal gazdagodhatnak szerte a világban és az USA területén, mint például Seattleben, Minneapolisban, Portlandben és Tampában.

Mivel nemrégiben Floridában járt csapatalapítás miatt, így beszámolt az ottani magyarok helyzetéről és igényéről is, hogy szeretnének egy olyan magyar közösséget, ahol a gyermekek a magyar kultúrával és hagyományokkal ismerkedhetnének és ezt az űrt egy cserkész csapat alapítása sikerrel ki is tölthetné.

Az ösztöndíjas munkásságához még hozzátartozik, hogy rendszeresen oktat a magyar iskolában, az ő segítségével létrejött egy dráma csoport is, akikkel színdarabokat tanulnak be, illetve örömmel osztotta meg a hallgatósággal azt, hogy újra van Garfieldon táncház.

Tózsa Mikolt a Kőrösi Magyar Iskolában tanít

Az interjú végén néhány szóban tapasztalatait is megosztotta az ösztöndíjas a cserkészet jótékony hatásáról a diaszpórában élő magyar gyermekek közt. Kiemelte: “A cserkészet olyan értéket nyújt a magyar gyerekek és fiatalok számára, ami nagyon egyedülálló… Nagy megtartó erővel bír, ha a magyar gyermek magyar gyermekekkel barátkozik és kialakít egy közösséget az ugyanabból a kultúrából származó gyerekekkel.”

A teljes interjút az ösztöndíjassal alább hallgathatják meg:

 

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.