Herner -Kovács Eszterrel Clevelandben találkoztam a 60. Cserkésznapra látogatott el, ahol szívesen adott nekem bemutatkozó interjút. Eszter Budapestről érkezett, ahol a Budapesti  Corvinus Egyetemen  és a Közép-európai Egyetemen tanult, s jelenleg a Pázmány Péter Katolikus Egyetem doktori képzését végzi.  Idén érkezett a  Magyar Emberi Jogok Alapítvány New York-i irodájába, ahol 11 hónapot tölt mint gyakornok . Feladata az alapítvány archívumának rendezése és a digitalizálás koordinálása. Jövőre a 40 éves évfordulóját ünnepli az alapítvány, s Eszter most azon dolgozik teljes erőbedobással, hogy az alapítvány munkásságát, eddig elért eredményeit digitalizálja, hogy annak dokumentumai bárhol kutathatók legyenek a világon. A digitalizálásra szánt összeg a feldolgozásra váró anyagoknak csak a felét fedi le, ebből kell gazdálkodni, de fontos, hogy a dokumentumok többi része is be legyen szkennelve, említi Eszter nagyon lelkesen.

A Magyar Emberi Jogok Alapítvány egyéb teendőibe is besegít, a Magyar BrithRight Program, a Reconnect Hungary lebonyolításában is fontos feladatot kapott. A program célja, hogy a többgenerációs magyarok, akik elszakadtak az anyaországtól visszataláljanak a magyar kultúrához. Híd szerepet tölt be a program a két ország között. A turisztikai látványosságokon kívül kulturális programokat is kínál a projekt, amely megmutatja az  amerikai magyar fiataloknak, hogy Magyarország egy élhető, pezsgő hely, nem csak kulturálisan, hanem vállalkozás tekintetében is, ezért sikeres magyar vállalkozókkal is találkozhattak a résztvevők. Természetesen a magyar hagyományok, a magyar gasztronómia is szerepet kap a programok között.  Idén a táncház programok és a balatoni utazás volt a legnépszerűbb mondja Eszter, aki elkísérte az amerikai magyar fiatalokat a magyarországi programokon .

Hamarosan ismét találkozunk Eszterrel Clevelandben, hiszen részt vesz az 55. Magyar Kongresszuson. ”Erdélyi autonómia ”címmel tart előadást november 28-án. Nagy izgalommal várjuk az újbóli találkozást Eszterrel az Erie-tó mellett.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.