A buffalói és környéke magyarok száma a diaszpóra viszonylatában nem túl nagy, körülbelül 15-20 ezer főt jelent, de mégsem eseménytelen a közösségi életük. Az elmúlt hetek eseményeibe kalauzolt el minket Dr. Forgách Péter, buffalói tiszteletbeli konzul. Beszámolt a Bocskai Rádiónak a koronavírus-járvány miatt kissé megkésett összetartozás napi ünnepségről, és a CTP felsőoktatási programról.

(A videó felvétel megnézhető itt a weboldalunkon is a vasárnapi élőadás után.)

A trianoni békediktátum emléknapján Buffalóban nem volt lehetőség a megemlékezésre, azt egy hónappal később szervezték meg. Nagy B. Péter konzul, New York-i magyar közösségi diplomata közös ünneplését a buffalóiakkal majdnem egy vihar állta, de végül szerencsésen megérkezett a rendezvényre. A főkonzul úr meglátogatta a Niagara-vízesést és a Niagara Egyetemet, és a helyi Magyar Házat.

A nemzeti ünnepet a magyar kápolnában méltatták, szép számmal megjelentek az emlékezők. A beszédek elhangzása után hárman kitüntetésben részesültek a közösségért végzett áldozatos munkájukért. Az egyik köszönetnyilvánítást Szájer Erika kapta, aki már két évtizede fáradtságot nem kímélve vezeti a buffalói Magyar Házat. Kitüntetett lett a lengyel származású római katolikus Richard atya is. A buffalóiak lelkipásztor hiányában nem tudták anyanyelven gyakorolni hitüket, ezért ő vállalta a missziót, hogy megtanul magyarul énekelni és imádkozni. Burián Tamás tiszteletes urat jutalmazták az elismerés harmadik zálogával, aki a buffalói református gyülekezetben szolgál. Befejezésül Hegedűs László Jenő Trianonról szóló versét hallhatták a jelenlévők, majd pedig közösen elültették az emlékezés és az összetartozás fáját, folytatva azt a szép és jelképes hagyományt, amit a clevelandi hívek elkezdtek június 4-én. Az estét egy kötetlen beszélgetés zárta Nagy B. Péter konzul úr és a helyi diákság között.

Dr. Forgách Péter úrról tudni kell, hogy az 1995 óta működő Calasanctius Training Program (CTP) alapítója. A piarista rend alapító nevét viselő program a konzul úr ötlete volt, de az amerikai egyetemek illetékesei is partnerek voltak a kezdeményezésben. A CTP eddig körülbelül 250 külhoni és magyarországi diák egyetemi tanulmányát tette lehetővé az Egyesült Államokban. Az indulás óta minden évben 15-20 orvostanhallgató érkezik három hónapos szakmai gyakorlatra Amerikába. A megszerzett magas szintű tudást hazaviszik, hogy ott hasznosíthassák, ahol igazán szükség van rá. Jelenleg öt diák tanul Buffalóban közösségszervezés és üzleti szakirányokon. A volt diákok csoportja nagyon összetartó, adományokkal támogatják az alapítványt, szoktak évente alumni találkozókat is tartani, a járvány beköszönte óta ezek Zoom konferenciák keretein belül zajlanak. A legutóbbi online alkalom a kereszténység Európai jövőjéről szólt. 

Már több éve zajlik a sikeres ifjúsági üzleti program gimnazisták számára. Idén nyáron is megszervezik a tábort, és arra tanítják majd a fiatalokat a CTP program egykori diákjai, hogy hogyan kell egy vállalkozást elindítani. További információkat erről a CTP telefonszámán, illetve weboldalán tudnak szerezni az érdeklődők: http://new.ctpinfo.hu/ifjusagi-uzleti-program-2020/.

      A tiszteletbeli konzul úr hálás Magyarország kormányának, hogy aktív kapcsolatot tart a diaszpórával és építi a magyar-magyar kapcsolatokat. „Mi, amerikai magyarok sokat tudunk tanulni a kárpát-medencei magyaroktól, reméljük, hogy mi is tudunk valamilyen jó leckét adni nekik, amit tanulhatnak tőlünk. Tudjuk egymást támogatni, és erről szól az összetartozás.” Különösen hasznosnak tartja a Kőrösi Sándor Program működését, mert a kiutazó fiatalok segítenek a közösséget egyben tartani. Sajnos ideiglenesen szünetel az egészségügyi helyzet miatt, de nagyon reméli, hogy Buffalo közössége is kap hamarosan egy KCSP ösztöndíjast.

Dorgay Zsófia
Kárpátalja

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Az Önök jóvoltából, mi tovább segítjük a kárpátaljai magyar újságírókat ebben a nehéz időben! Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

Dorgay Zsófia
Kárpátalján születettem, jelenleg is itt élek. Igyekszem aktív és hasznos tagja lenni a közösségemnek. Hamar felismertem a kisebbségi életben rejlő értékeket és előnyöket. Az írást még gimnáziumban elkezdtem, majd az egyetemi magyar diákszervezet sajtósa voltam. A Bocskai Rádióval egészen friss a kapcsolatom. Boldog vagyok, hogy cikkeimmel segíthetem a munkájukat.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.