A NULLADIK NAP UTÁN A SZIGET FESZTIVÁL ELSŐ, CSÜTÖRTÖKI NAPJA EMLÍTÉSRE MÉLTÓ INCIDENSEK NÉLKÜL ZAJLOTT

Sosem látott tömegjelenetekre került sor a Sziget Fesztivál nulladik napján. A lapunk által megszólaltatott biztonsági személyzet szavai­ból az derült ki, csak a szerencsén múlott, hogy nem történt tragédia. A rendezvényről távozó közönség a fesztiválra vezető híd állapota miatt is aggódott.

A Sziget Fesztivál nulladik napja rekordrészvételt hozott: több mint 95 ezren voltak kíváncsiak Ed Sheeran koncertjére. Ugyanakkor a rendezvényen korábban soha nem látott jelenetekre került sor.

Ilyen volt az is, amikor a tömeg helyenként a pulthoz passzírozta az embereket, akik azon átugrálva próbáltak menekülni. Emellett a fesztivál ki- és bejárataként használt K-hídnál is hatalmas sor állt, mivel csak szakaszosan engedték ki az embereket. Egy résztvevő kérdésünkre azt mondta, csak barátaival egymásba kapaszkodva tudtak átmenni a hídon, mert nagyon kilengett az építmény. Hozzátette: azért is félelmetes volt az élmény, mert a szerkezet „csörömpölt”, miközben mozgott.


Rendszeresen ellenőrzik a szerkezet állapotát
Fotó: Éberling András

– Egy-két hónappal ezelőtt megvizsgáltattuk a K-hidat, pont azért, hogy tudjuk, hogy statikailag mennyire terhelhető, hány tonnát bír el – nyilatkozta a Magyar Nemzet kérdésére Kádár Tamás főszervező, aki a vizsgálat eredményét nem részletezte, csupán kiemelte: így került a tervekbe a zsilipelés, vagyis a szakaszos kiengedés, hogy ne legyen egyszerre rengeteg ember a K-hídon. Kádár Tamástól úgy tudjuk, az építmény üzemeltetője a Budapest Közút Zrt.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) tegnapi közleménye ezt megerősítette, valamint azt is közölték, hogy a híd felújításra szorul, de a gyalogosforgalom szempontjából biztonságos. A BKK hangsúlyozta, hogy „a Budapest Közút Zrt. a rendezvény ideje alatt is rendszeresen ellenőrzi a híd állapotát, a rajta egy időben tartózkodók számára vonatkozó előírás, korlátozás nincs” – írták a közleményben.

A szerda esti tömegjelenetekről a helyszínen próbáltunk tájékozódni. – Ennyi embert nem lett volna szabad beengedni – mondta el véleményét név nélkül a biztonsági személyzet egy tagja.

Kiemelte, hogy többen is rosszul lettek a tömegben, őket a színpad előtt felállított kordonon belülre kellett emelni. Egy olyan helyzetről is mesélt, amikor közbe kellett avatkozni: egy pár női tagja rosszul lett, a tömeg viszont tovább nyomakodott és a hölggyel levő férfi agresszívan kezdett viselkedni. Ekkor a biztonsági személyzet úgy döntött, hogy mindkettejüket kiemelik a kordonon keresztül.

Kádár Tamás, a Sziget főszervezője szerint ilyen rosszullétek, kisebb lökdösődés minden koncerten előfordulhat, itt kimondottan kevés ilyen volt. – A BRFK és a katasztrófavédelem is megerősített minket abban, hogy számukra ez eseménytelen nap volt – emelte ki a főszervező.

A biztonságiak azt is elmondták, hogy a H-bejáratnál, amely a H-hídhoz vezet, ahol az autóforgalom zajlik, több balesetet is megelőztek. Ezen a kapun keresztül a taxik, buszok, személyautók közlekednek, viszont a tömeg ezen az útvonalon indult el, látva, hogy a K-híd felé hosszan állt a sor. Kádár Tamás erre azt mondta, próbálták akadályozni a gyalogosforgalmat ott, ahol a gépkocsik járnak. A Sziget sajtóosztálya szerint „a H-hídon a látogatók védelmében nem engedhetjük/engedjük a gyalogosforgalmat”.

A Sziget Fesztivál első, csütörtöki napja említésre méltó incidensek nélkül zajlott. A Nagyszínpadon a Franz Ferdinand, majd Richard Ashcroft, végül pedig a The 1975 lépett fel. A szigetelők egyébként örömüket fejezték ki, hogy az egyszer használatos műanyag poharakat leváltották többször használatosakra. Tudósítónk is azt tapasztalta, hogy a korábbi évekhez képest kevesebb szemét volt a Szigeten.

Forrás: magyarnemzet.hu

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.