Dr. Király Zsuzsanna, Dr. Forgács Péter és Dr. Szakács Imre

Meghitt ünnepségen, január 13-án, sok barát és tisztelő jelenlétében nyújtotta át Király Zsuzsanna New York-i vezető konzul a buffalói Magyar Házban a tiszteletbeli konzuli megbízatást.

“Forgách Péter személyében olyan személyiség kapta a megbízatást, aki már eddig is nagyon sokat tett a magyarokért, s akit köztisztelet övez a városban élő és az egész amerikai magyarság körében” – tájékoztatta telefonon az MTI-t Király Zsuzsanna. Kiemelte az új tiszteletbeli konzul által magyar fiataloknak alapított ösztöndíj-program jelentőségét, s hozzátette: régóta aktuális volt a kinevezés.

Dr. Forgách Péter neve nem ismeretlen Magyarországon: a piarista rend alapítójáról elnevezett Calasanctius ösztöndíj-program életre hívójaként és működtetőjeként sok magyar fiatalnak teremtett lehetőséget, hogy amerikai egyetemek posztgraduális képzésein vegyen részt, vagy amerikai kórházakban tegyen szert szakmai gyakorlatra. Közben a buffalói egyetem közgazdász hallgatóit pedig Magyarországra vitte és viszi tanulmányutakra.

A tekintélyes szemészprofesszor az MTI-nek telefonon elmondta: szívmelengető meglepetésként érte, amikor megkeresték őt e megbízatással. S bár eddig is sokféle ösztöndíj-programot szervezett  az anyaország és a Kárpát-medence magyar fiataljainak, még bőven van elképzelése, konkrét terve is új típusú, például robotikával összefüggő ösztöndíjak alapítására, valamint az üzleti és kulturális együttműködés továbbfejlesztésére. “Szeretném nemcsak folytatni, hanem bővíteni is azt az ösztöndíj-programot, amelynek keretében magyar gimnazisták tanulhatnak a híres massachusettsi műegyetem, a MIT nyári kurzusain” – hangsúlyozta az MTI-nek.

Közérdekű hirdetés

Forgách Péter 1946-ban Gyöngyösön született, és az 1956-os forradalom és szabadságharc után került ki szüleivel az Egyesült Államokba. Apja a második világháború esztendeiben a budapesti nunciatúrán (vatikáni nagykövetségen) dolgozott és vette ki részét az üldözöttek segítésében, mentésében, majd ’56-os szerepvállalása miatt elhagyni kényszerült Magyarországot.

Forgách Péter a buffalói Calasanctius magyar piarista gimnáziumban kezdte meg tanulmányait, majd az Indiana államban lévő Notre Dame Egyetemen és a georgiai orvosi egyetemen tanult. Először sebészként dolgozott, majd retinasebész lett.

Az amerikai magyar közélet aktív tagja, amerikai születésű japán felesége – akivel négy gyermeket neveltek fel – magyar cserkészcsapatot vezet Buffalóban.

MTI / Járai Judit

1 COMMENT

  1. Mindenképen szívmelegítő hír. Ennél jobb embert aligha találhattak volna erre a posztra. Nyitva marad egy kérdés azonban. Milyen területi hatásköre lesz Dr Forgáchnak Buffalóban? Az ő kinevezésével Bőjtös László clevelandi t. konzuli pozíciója miben változik, vagy ő talán éppen átverszi tőle a posztot?

    Egy másik méltánylást érdemlő dolog az, hogy Dr Forgách felesége Kati, valóban egy japán származású amerikai születésű asszony, aki tökéletesen beszél magyarul, úgymint mind a négy gyerekük. Péter egész életében vérbeli cserkész volt, a fillmorei cserkész park anyagi támogatója nagy összegekkel.

    A cikkben megemlített apa, Baránszky Tibor azonban nem Péter édesapja, hanem mostohaapja, azaz édesanyjának másodiuk férje.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.