70 cserkészvezető – közös cél

A Külföldi Magyar Cserkészszövetség november 2-án tartotta Központi Tiszti konferenciáját Buffaloban. A tiszti konferencia kiváló alkalmat ad különböző csapatokból érkező tisztek és segédtisztek számára találkozni más csapatokban dolgozó tisztekkel, olyan témákat tárgyalni amelyek kis közösségi életünket érintik, mások szemszögéből meghallgatni a gondokat, sikereket, megismerkedni a KMCsSz felsőbb vezetőségével.

A Külföldi Magyar Cserkészszövetség Tiszti Konferenciája már több évtizedes múltra tekint vissza, valamikor az 50-es években kezdték el. Immár sokadik éve a Buffaloban található Harvest House egyházi közösségi ház a helyt adó. Fontos kihangsúlyozni, a szervezők elsősorban az egyetemista korosztályból kerülnek ki,  ami által biztosítják, hogy azok a témák kerüljenek megbeszélésre, amelyekre a fiatal vezetőknek szükségük van, saját vezetői munkájukban tapasztalják ezeket. A tiszti konferencián nemcsak a keleti parton működő cserkészcsapatok képviseltették magukat; idén például Floridából is érkeztek vezetők. A cserkészvezetők részére készített program mellett,  a KMCsSz vezetősége is megtartotta időszaki Intézőbizottsági gyűlését.

A konferencia legnagyobb sikerének talán a jól összeállított menetrend tudható be. A vezetők nem előadások sorozatával készültek, amelyek elhúzódhatnak több órán keresztül is, hanem egy jó ütemre összeállított, változatos programmal. A  zászlófelvonást követően képekkel élénkített élménybeszámolót láthattunk a 2019-es Világ-dzsemboriról amelynek 275 magyar résztvevője volt, ezek közül 22-en a KMCsSz tagjai. Ezt követte a Központi Akadályversennyel kapcsolatos műhelymunka, amelyen három csoportban dolgoztunk, ötleteltünk az eddigi akadályverseny tapasztalatairól, jövőjével kapcsolatosan. Érdekes téma volt, hogy az akadályversenyre való felkészülés mennyire befolyásolja az éves próbarendszer alkalmazását az őrsi összejövetelek alkalmával, esetleg jobban lehetne összehangolni a kettőt, vagy más célokat kitűzni. Majd következett „Építsünk országot” címmel a 2020-as Jubileumi Nagytáborral kapcsolatos tudnivalókról beszámoló. Világjáró cserkészek előadássorozatában beszámolót kaptunk egy Ecuadorban, 2 évet, mint tanitő, nevelő, nagy szegénységben önkénteskedő bostoni cserkésztől. A Reggeli kávézás alkalmával a szövetség három képviselőjével, illetve tapasztalt csapatparancsnokaival, és fiatal segédtisztjével folytatott beszélgetés alkalmával, előre beküldött 40 kérdésből, 10-et kiválasztottak véletlenszerűen. A beszélgetés alkalmával érdekes volt látni a különböző korosztályú, különböző területen tapasztalatot szerzett cserkészvezetők meglátását.

A nagyobb beszámolók mellett lehetőség volt kiscsoportos beszélgetésekre is. A következő témakörökben folytattunk eszmecserét: felelős beosztás, delegálás; duolingó házasságok; új, ismeretlen szülőkkel ismerkedés; átlátni a káoszt; reformpedagógia, demokratikus nevelés. Ezek a beszélgetések különösen hatékonyak hiszen a csapatokat érintő problémákról szólnak, különböző csapatokból érkezőkkel együtt tapasztalhatjuk, hogy mindannyian hasonló problémákkal küzdünk. Azok a  cserkészek vezetik ezeket a beszélgetéseket, akik tapasztalataikat, megoldásaikat kívánják megosztani. A konferencia programjában természetesen elengedhetetlenek a különböző játékok, éneklés, esti tábortűz, amely kikapcsolódást biztosít, és a kötetlen esti beszélgetések.

A konferencia részvevői számára jó példát   nyújt, hogy a szervezőkön kívül, a vezetők is résztvevőként jelennek meg, őrsökben dolgoznak, sorakoznak zászlófelvonásnál, tábortűzi számot készítenek. Mit jelent ez egy mindennapokban aktív cserkészvezető számára? Elsősorban, hogy nem hárul rá a mindennapi vezetői felelősség, , újra gyerek-cserkésznek érezheti magát. Saját tapasztalatból tudom mondani, hogy az ilyen jellegű feltöltődésre minden cserkészvezetőnek szüksége van.

A beszélgetésért köszönet Pándi Árpádnak a konferencia koordinátorának.

 

PATARICA EDVIN,

KÖRÖSI CSOMA SÁNDOR PROGRAM,
KMCSSZ ÖSZTÖNDIJASA, CLEVELAND

 

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.