9-11-image-medium_397675_7

A Capitoliumon tartott ünnepséggel pénteken megkezdődött a megemlékezéssorozat az Egyesült Államokban a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokról.

Tizenöt évvel ezelőtt történetének legsúlyosabb terrortámadása érte az Egyesült Államokat: New Yorkban két eltérített utasszállító repülőgép a Világkereskedelmi Központ ikertornyaiba csapódott, és a tornyok egy órával később leomlottak. A harmadik eltérített gép Washingtonban az amerikai védelmi minisztériumra zuhant, a negyedik pedig Pittsburgh közelében zuhant le. A merényletek csaknem háromezer halálos áldozatot követeltek.
Pénteken a szövetségi törvényhozás épülete előtt, a Capitolium dombon – ahol az amerikai himnuszt is elénekelték – Paul Ryan, a képviselőház republikánus elnöke mondott beszédet. Ebben a többi között arra hívta fel a figyelmet, hogy a tragédia után születettek nemzedéke nem is nagyon értheti meg a másfél évtizeddel ezelőtt történteket, és ezért is kiváltképpen fontos az emlékezet ébrentartása. “Mi, akik átéltük, soha nem feledjük el azt a szörnyűséges napot” – fogalmazott Ryan, majd leszögezte, hogy a törvényhozók nem azért gyűltek össze a megemlékezésre, hogy ismét átéljék a tragédiát, hanem hogy tisztelettel adózzanak az áldozatok emlékének, s az emlékezés kötelességének feladatát átörökítsék a fiatalabb nemzedékeknek.
A Capitolium előtti ünnepségen beszédet mondott Nancy Pelosi, a képviselőház kisebbségben lévő demokrata párti csoportjának vezetője is.
Ezt követően a képviselőházban megkezdték a vitát arról a törvényjavaslatról, amely lehetővé tenné, hogy a 2001. szeptember 11-i merényletek áldozatainak hozzátartozói kártérítési pereket indíthassanak a terrortámadásokért felelősnek tartott külföldi államok, így Szaúd-Arábia ellen.
Pénteken délután – az elmúlt tizenöt évben először – a Broadwaytől induló és a tragédia színhelyéig vezető emlékező menetet tart Manhattanben a New York-i rendőrség, délután pedig szabadtéri koncertekkel emlékeznek a terrortámadások áldozataira.
Közben előkerült az az elveszettnek hitt amerikai nemzeti lobogó, amelyet 2001. szeptember 15-én a mentésben részt vevő tűzoltók tűztek ki a Világkereskedelmi Központ összeomlott tornyainak romjaira. A zászlót csütörtöktől kiállították a Szeptember 11. Emlékmúzeumban.
A nagy emlékező ünnepséget a terrortámadások tizenötödik évfordulóján, vasárnap tartják New Yorkban. Az amerikai televíziókban azonban már megkezdődtek az ezzel foglalkozó programok; riportok és interjúk túlélőkkel és a mentésben részt vevőkkel, az akkori amerikai politika résztvevőivel. Andy Card, George W. Bush elnök akkori kabinetfőnöke például a Fox televízóban beszélt a tizenöt évvel ezelőtti történésekről, s figyelmeztetett arra, hogy a terrorizmus elleni küzdelem mit sem veszített fontosságából.

MTI

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.