Arra kérte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Washingtont, hogy támassza alá bizonyítékokkal egyes amerikai hírszerző szervek azon állítását, hogy a koronavírus-világjárványt egy kínai laboratóriumból véletlenül kikerült vírus okozta.

Az ENSZ egészségügyi szervezete több ízben is az Egyesült Államok genfi diplomáciai képviseletéhez fordult, de eddig nem kapott választ

– közölte pénteken Maria van Kerkhove, a WHO-nak a koronavírus-járvány ügyeiben illetékes vezetője. Christopher Wray, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) vezetője azt mondta kedden a Fox News televízióban, hogy az iroda úgy hiszi, a világjárvány forrása nagy valószínűséggel egy esetleges vuhani laboratóriumi incidens. A világjárvány ebben a kínai városban kezdődött. Az FBI azt is hozzátette, hogy a pandémiát a kínai kormány ellenőrzése alatt lévő egyik laboratóriumból kikerült vírus okozta. Az amerikai hírszerző közösségen belül nincs egyetértés a járvány keletkezésének pontos okáról. Más intézmények szerint az is lehetséges, hogy a vírus természetes úton került át állatokról az emberre.

„Tudósok három éve kutatják a koronavírus-világjárvány eredetét. 2021 elején a WHO küldöttsége Kínában járt, de Peking nemzetközi szakértők további útjához nem járult hozzá. A WHO több vizsgálatot is javasolt Kínában és máshol, de ezekre máig nem került sor.

Tas J Nadas, Esq

Kína kategorikusan tagadja, hogy a vírus egy vuhani laboratóriumból került volna ki. A vírus eredetét a jövőbeli világjárványok lehetséges megakadályozása érdekében kell feltárni”

– hangsúlyozta Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója. Hozzátette: a WHO a jövőben is azt kéri Kínától, hogy legyen átlátható az adatok megosztásában, végezze el a szükséges vizsgálatokat, és tegye közzé azok eredményei.

Amíg ez meg nem történik, addig a vírus eredetével kapcsolatos valamennyi elmélet napirenden marad

– mondta Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz.

(Pesti Srácok / MTI)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.