A clevelandi cserkészek örülnek annak, hogy a hosszú kényszerszünet után végre személyesen is találkozhatnak. Gyűléseiken módosítaniuk kellett: kizárólag szabadtéren foglalkozhatnak. Bármilyen játék sem jöhet szóba, csak olyan, ahol a gyerekek hat lábnyira távol vannak egymástól. De ettől sem csüggednek, kihozzák a helyzetből a legtöbbet. Előtérbe helyezik azokat az ötleteiket, amiket a természetben lehet megvalósítani, azokat készségeket, amit kültéren lehet megtanulni. Pozitívum, hogy a tagok létszáma nem csappant, vagyis a szülők bíznak az őrsvezetőkben. A gyűléseken minden gyereket nagy odafigyeléssel vesznek körül, hiszen az első a biztonság és az egészség.

(A videó felvétel megnézhető itt a weboldalunkon is a vasárnapi élőadás után.)

Slattery Krisztina, a clevelandi 34. számú Zrínyi Ilona leánycsapat parancsnoka számolt be a Cserkész Rádióban a foglalkozásaik aktuális módjáról. Ohio állam járványügyi szabályai jelenleg azt írják elő, hogy a cserkészprogramok kültériek legyenek, a résztvevők száma ne haladja meg a tíz főt, és megfelelő gondot fordítsanak a maszkviselésre. A gyerekek nagyon élvezik az erdei sétákat és a parkban való időtöltést, viszont a távolságtartás érthető módon, az önfeledt játék közben nehezükre esik. A Mastick Park egy kedvelt bázisa a cserkész találkozásoknak. Szeptember végén már negyedszer jöhettek össze. A nagy csapatgyűlést, zászlófelvonást a törvények értelmében mellőzik, kizárólag örsi gyűléseket tartanak. Igyekeznek olyan programpontokra fókuszálni, amelyeknél előny, hogy a természetben vannak: tábortűz, közös főzés. A nyáron elmaradt tábort és hangulatot pótolni nem tudják, de optimisták és kitartóak a jövőt illetően. Nagy fejtörést okoz számukra, hogyan fog télen működni a cserkészet, de már gondolkodnak a megoldásokon. 

Társadalmi célú reklám:


A clevelandi 14. számú Görgey Artúr fiúcsapat vezetője Szigeti Mátyás. Úgy véli, hogy az idei ősz cserkészfoglalkozásai merőben eltérnek a szokásostól, de ez nem feltétlenül rossz. A lányokhoz hasonlóan, ők is meglátták annak pozitívumait, hogy a természetbe vannak “kényszerítve”. Több időt szánnak térképészetre, csomózásra, kinti játékokra, tábortűzre. Egyidőben zajlanak a kiscserkészek és a nagyobb korosztály gyűlései. Amikor megérkeznek a helyszínre, mindenki a saját örséhez csatlakozik. Szeretnének egy-egy virtuális alkalmat is beiktatni azoknak a tagoknak a kedvéért, akik nem tudnak most közösségbe jönni. Mátyás nagyon hálás az őrsvezetőknek az elvégzett munkáért, és azért, hogy segítenek az óvintézkedéseket betartatni a tagokkal. Idősebb cserkészek is érkeztek önkéntesnek, akik a gyűlések ideje alatt felügyelik a megfelelő távolságtartást és érintkezést. 

Falk Viktor sok évtizedes cserkész múlttal a háta mögött követendő példa lehet a jelenlegi clevelandi cserkészvezetők számára. A Cserkész Rádiónak elmondta, hogy véleménye szerint nagy a magyarok asszimilációja az amerikai társadalomban, és 20-25 év múlva előfordulhat, hogy eltűnünk. A cserkészet kiváló megtartó erő lehet azonban, és reméli, vonzereje a jövőben is megmarad.  A csatlakozó kiscserkész gyerekek a cserkész közösség tagjaként nem csak tartást, tudást, szerezhetnek, de egy erős nemzeti öntudatot is. Pont ezért lényeges az, hogy ebben a különösen furcsa járványhelyzetben se szűnjenek meg a foglalkozások, legyen egy biztos magyar találkozási pont. 


Dorgay Zsófia
Kárpátalja

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Az Önök jóvoltából, mi tovább segítjük a kárpátaljai magyar újságírókat ebben a nehéz időben! Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

 

Kárpátalján születettem, jelenleg is itt élek. Igyekszem aktív és hasznos tagja lenni a közösségemnek. Hamar felismertem a kisebbségi életben rejlő értékeket és előnyöket. Az írást még gimnáziumban elkezdtem, majd az egyetemi magyar diákszervezet sajtósa voltam. A Bocskai Rádióval egészen friss a kapcsolatom. Boldog vagyok, hogy cikkeimmel segíthetem a munkájukat.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.