Ágai Karola Budapest, 1927. március 30 – án született. Liszt Ferenc- és Kossuth-díjas magyar opera-énekesnő, drámai koloratúrszoprán. Szendrey-Karper László gitárművész felesége.

(A videó felvétel megnézhető itt a weboldalunkon is a vasárnapi élőadás után.)

 

Tanulmányait magánúton Révhegyi Ferencné irányításával végezte. Pályafutását 1952-ben a SZOT énekkarában kezdte. Később a Magyar Rádió énekkarának tagja, aztán a Honvéd Művészegyüttesének szólistája volt. A Magyar Állami Operaházban 1955-ben meghívott vendégként lépett fel Mozart A varázsfuvola című operájában: az Éj királynője szerepében debütált. 1957-ben lett az Operaház magánénekese, s hamarosan vezető koloratúrszopránja.

Alakításait virtuóz koloratúrtechnika és kitűnő színészi készség jellemezte. Hazai és külföldi produkciói után szuperlatívuszokban bővelkedő kritikákat kapott, hiszen könnyed virtuozitással adta elő a technikai bravúrokat igénylő szólamokat. Repertoárját javarészt 18. és kora 19. századi operák tették ki. Több lemezfelvételt is készített. Sikerrel szerepelt a világ nagy operaszínpadain, a Wexford Operafesztiválon, a moszkvai Nagy Színházban, a bécsi Volksoperben és a hamburgi Operaházban. A maga és a kritika által is „pályafutása koronájának” tartott Ariadné Naxos szigetén előadás, jelentette a belépőt a New York-i Metropolitanbe, ahol 1969-ben Nicolai Gedda partnereként lépett fel a Lammermoori Lucia címszerepében. Hangversenyénekesként Japánban, Közép- és Dél-Amerikában is járt. Férjével közös dalestjeik voltak.

A varázsfuvola nagyon híres éjkirálynő áriája Der Hölle Rache kocht in meinem Herzen következik amit egy Strauss operett ária követ, amelynek címe Csárdás.

1992-ben a Magyar Állami Operaház örökös tagja lett. 2003-ban Esztergom, 2005-ben a II. kerület díszpolgárává választották, 2009-ben Kossuth-díjjal tüntették ki.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.