A legkevesebb, amit köszönetképpen tehetünk a cserkészvezetőink több évtizedes áldozatos munkájáért az, ha szélesebb közönséggel megosztjuk történetüket. A mai mélyinterjú alanya Nádas Gabriella (Kuni), akinek nem szokványosan kezdődött a cserkész karrierje, és nem szokványosan magas szintekre jutott kitartó munkájával. A legszebb az egészben, hogy ő sosem munkaként tekintett a cserkészetre, sokkal inkább mint barátokkal való értékes együttlétre. Adásunk második felében Slattery Krisztina, a 34. számú Zrínyi Ilona leánycserkészcsapat vezetője volt a mikrofonnál. Beszámolt a terveikről és az aktuális húsvéti programokról. Végül de nem utolsó sorban pedig Tihanyi László néptáncpedagógust, a Clevelandi Cserkész Regös Csoport felkészítő tanárát, a clevelandi magyar közösség új tagját kérdezte Gulden Julianna.

(A videó felvétel megnézhető itt a weboldalunkon is a vasárnapi élőadás után.)

 

Kuni szülei Erdélyből származtak, de ő már Kanadában született. Az, hogy a magyarság megtartásáért mindent meg kell tenniük külföldön, nem volt kétséges, és nem volt választás kérdése. A cserkészet felé Mészáros Andrea élménybeszámolói indították el először. A történet érdekessége, hogy egy szintet átlépett, és az első tábor, ahol részt vett, az már kiscserkészeknek szóló vezetőképző tábor volt. Rögtön elbűvölte a sok vele egykorú, magyarul beszélő fiatal.

A következő években folyamatosan lépkedett felfelé a cserkész ranglétrán. 1969-ben segédtiszti táborba ment, egy évvel később meghívást kapott, hogy a kiscserkészek parancsnoka legyen. Az egyetemi éveket Torontóban töltötte, 1970-től itt is szorosan együttműködött a helyi csapattal. Hamarosan rajparancsnokra változtatta titulusát, és az első táborát is megélhette, még ám Gizella királyné szerepében. Őrsvezető kiképző lett 1971-ben, 1972-ben pedig meghívták a kiképzők közé a segédtiszti táborba, ebből a beosztásból 26 év lett.

Néhány évre megszakította az aktív cserkészetet a házasságkötése és a családalapítás. 1981-es esküvőjüket követően Chicagóban telepedtek le, de férje új munkalehetősége néhány év múlva Clevelandbe szólította a családot. Akkor lett ismét szerves része az életének a mozgalom, amikor óvodáskorú fiait vihette foglalkozásra. A hivatalos 1989-ben jött el, ismét segédtiszti kiképzéseket tartott.

2000-2005 között a 34. számú Zrínyi Ilona leány cserkészcsapat parancsnoki teendőit látta el annak minden szépségével és nehézségével. A több mint 100 főből álló csapatot vezényelni nem volt egyszerű feladat, be kellett illeszkednie a clevelandi közösségbe, de az adminisztrációs ügyek sem voltak elhanyagolhatók. Hálásan gondol az akkori támogató szülői és cserkészvezetői gárdára.

Amikor abbahagyta a csapattal való munkát, szövetségi felkéréseket kapott, azóta inkább a háttérből igyekszik aktív maradni. Vallja, hogy most is vannak, és mindig lesznek emberek, akikre lehet építeni a barátságokon alapuló cserkészet jövőjét, ugyanakkor tudni kell átadni a fiataloknak a lehetőséget a vezetésre.

 „A cserkészet az, ami megtartja a magyar nyelvet. Azt, hogy Clevelandben ennyi magyar szervezet van, a nagyon erős cserkészháttérnek köszönhető.” Optimistán látja a magyarság helyzetét a városban. Úgy véli, hogy minél több szervezet működik, annál többen szolgálják a magyarság megmaradását, és ez így van jól.

Kuni cserkészmunkáján kívül kiemelésre érdemes két társadalmi tevékenysége: a Clevelandi Magyar Társaság ügyvezető elnöke, akikkel évente megszervezik a Magyar Kongresszust. Ezen kívül a magyarországi Kálvin Zsinattal is együttműködik. Három erdélyi református kollégium rászoruló tanulóinak gyűjt lakhatási, tanulmányi támogatást.

A Nádasi Gabriellával készült részletes interjú itt olvasható.

 

Slattery Krisztina jó híreket hozott a 34. számú csapat működéséről. Év elején tanulság volt számukra, hogy ideiglenesen működhet, de a Zoom nem lehet hosszútávon platformja a cserkészetnek, hiszen a legtöbb gyakorlati foglalkozás nem valósítható meg online. Annak érdekében, hogy élmény legyen újra a cserkészet, azt a megoldást választották a szülőkkel egyetértve, hogy két-három hetente kirándulni menjenek a gyerekek a szabadba. Így a járványügyi szabályokat sem szegik meg, és a résztvevők is valós találkozásokkal gazdagodnak, közösségben lehetnek.

A húsvéti előkészületek a cserkészeknél idén két programban nyilvánultak meg: kiscserkészek számára tojáskeresés, a nagyobbak pedig locsolkodhatnak húsvéthétfőn. A hagyományos hétfői táncházat idén még nélkülözniük kell a cserkészeknek, hiszen ott a távolságtartás megoldhatatlan lenne.

Arra, hogy mikor térhetnek vissza a szokásos, péntekenként megtartott jelenléti foglalkozásokra, még nem tudják a választ, de már látszik a fény az alagút végén. Átgondolt tervekkel várják a nyarat és az egyhetes csapattábort: ha a helyzet nem engedi, hogy az őrsök együtt sátrazzanak, akkor egyénileg vagy családilag fognak a táborozók elkülönülni éjszakára.

2008-ban érkezett először az Egyesült Államokba Tihanyi László néptáncpedagógus, szólótáncos. San Francisco volt az első állomáshelye, ahová az Eszterlánc néptáncegyüttes invitálta oktatni. Nagyon jó barátságot alakított ki az együttes tagjaival, és a magyar közösséggel is, de haza kellett térnie Budapestre, mert felvételt nyert a Magyar Táncművészeti Főiskolára. 2010-ben és 2011-ben ismét meghívást kapott az Eszterlánctól, 2013-ban tért vissza hozzájuk hosszabb időre.

A jövőjét már nem látta tovább San Francisco környékén, változást szeretett volna. Ezért idén februárban Clevelandbe költözött. Kapcsolata már korábbról volt a helyiekkel, ugyanis hat éve oktatója a Magyar Iskolatábornak a Filmore-i Sík Sándor Cserkészparkban. Idővel a rendezvény törzstagja lett, nagyon megszerette a táborhelyet is. Ősszel, amikor elhunyt a park korábbi gondnoka, érdeklődni kezdett a munkalehetőség iránt. Bár ezt a tervet végül elvetette, de Pigniczky Eszti segítségével és Cserkész Barátok Égisze alatt márciusban elkezdett Clevelandben működni, mint tánctanár.

László egyébként cserkész, az első iskolatábor végén avatták fel. Tanárként elsősorban a Clevelandi Cserkész Regös Csoportra és a cserkészetre fog fókuszálni, köztük tudja leginkább gyakorolni hivatását. Rajtuk kívül már beszélt az együttműködésről a felnőtt tánccsoporttal is. De a néptáncon kívül is szívesen segít mindenkinek, akinek szüksége van a munkájára. Ahogy ő fogalmazott: „mint egy állandó KCSP-s.”

A regösök csoportja 2023-ban fogja ünnepelni 50. születésnapját, az ünnepi műsorban nagy szerepe lesz Lászlónak koreográfusként. A próbákat és a megismerkedést egyelőre Zoom-on kezdték el a tánccsoport tagjaival, de már keresik a lehetőségeket a személyes találkozásra is.

Írásunk végén a figyelmükbe ajánljuk a cserkészek húsvéthétfőre tervezett locsolkodását. A lányok hozzanak festett hímestojást és süteményt, a fiúk írjanak két verset és hozzanak üdítőt! Ha van népi ruhájuk a fiataloknak, érkezzenek abban! Természetesen szülőket is szeretettel várnak a Szent Imre templom udvarán!

Áldott ünnepet!

Dorgay Zsófia
Kárpátalja

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Az Önök jóvoltából, mi tovább segítjük a kárpátaljai magyar újságírókat ebben a nehéz időben! Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.