(A videó felvétel megnézhető itt a weboldalunkon is a vasárnapi élőadás után.)

A tartalomból:

 • Interjú Szentkirályi Judittal a Magyar Iskola szavalóversenyéről
 • A szavalóverseny nyertes szavalatai
 • Interjú Halácsy Rékával és Dunay Jázminnal a Munkács raj egy átalvós hétvégéjéről
 • Interjú Vekov Imrével, kolozsvári cserkésszel
 • Cserkész hirdetések
 • Lendvai Lintner Imrével a KMCSSZ elnökével megemlékezünk Laperth Zoltánról

Hónapról hónapra visszatér az élet a clevelandi cserkészetbe, az online foglalkozásokat felváltják a személyes találkozások, mosolyok és ölelések. Márciusban szavalóversenyen méretteték meg magukat a Clevelandi Magyar Iskola növendékei, a leány raj tagjai pedig átalvós hétvégén gyűjtöttek új élményeket. Végezetül egy különleges vendégről is beszámolunk Önöknek: Vekov Imre kolozsvári cserkész Clevelandben járt.

A Magyar Iskola március 14-én tartotta a szavalóverseny döntő fordulóját, ahova a Bocskai Rádió is ellátogatott a kamerájával. Szentkirályi Judit, az iskola vezetője nagy sikernek értékeli a Clevelandi Magyar Iskola szavalóversenyét. Harminchat gyerek vett részt a versenyen, első osztályostól ötödikesekig voltak jelentkezők, a legnagyobb korosztályban az őrsvezetők mérkőztek meg egymással. A fiatalok lelkesen jönnek, látszik a szemükön az öröm, játszva tanulnak, és ezt szeretik. –  Judit hozzátetette, hogy a kezdeti lelkesedés alább szokott hagyni tinédzser korban, de összességében mégis azt tapasztalja, hogy amikor felnőnek a tanulók, értékelni tudják, hogy megtanulták a nyelvet.  Tudományosan bizonyított, hogy a tanulók agyi fejlődéséhez egyaránt szükség van önálló munkára és csoportosra, ugyanakkor olyan gyakorlatokra is, ami a memóriájukra épül. A verstanulás mint házi feladat nem túl gyakori az amerikai iskolákban, pont ezért hasznos, hogy a hétvégi iskolákban kipróbálják magukat ilyen megmérettetésen. Nem utolsó sorban a szavalás ahhoz is hozzájárul, hogy önbizalmat gyűjtsenek, és a későbbiekben ne okozzon gondot közönség előtt megszólalni. Most még az elsősök szégyellősen, csendesen mondták a magyar verset, de évről évre több bátorságot szereznek, és magabiztosabban tudnak majd az anyanyelvükön szerepelni.

Tas J Nadas, Esq

A szavalóverseny két fordulóban zajlott. Első héten az osztályban hallgatták meg a gyerekeket, második alkalommal pedig öt zsűritag előtt szerepeltek. Külön pontozták azt, hogy nyelvileg helyesen hangzott-e el a szavazat, és külön értékelve lett az előadás stílusa. Ezek a feltételek egyenlővé tették az indulók esélyeit, mert azok sem kerültek hátrányba a nevezésnél, akik egyébként nem beszélik jól a magyart. A zsűri soraiban ült Zsula Mária, Gulden Julianna, Daróczi Zsuzsanna, Globitz Zsuzsanna és Györki Annamária.

A győzteseknek ezúton gratulálunk, a következő rangsor született:

 I. osztály

 1. helyezett: Lipian Lili
 2. helyezett: Bilek Nina
 3. helyezett: Deák Abigél

III. osztály:

 1. helyezett: Deák Péter
 2. helyezett: Solomon András
 3. helyezett: Lipian Kristóf

IV. osztály:

 1. helyezett: Beeler Evalina
 2. helyezett: Nyári Rebecca
 3. helyezett: Boda Cintia

V. osztály:

 1. helyezett: Solomon Mária
 2. helyezett: Pekar Isabella
 3. helyezett: Barabás László

Örsvezető osztály:

 1. helyezett: László Markó
 2. helyezett: Barabás Anna
 3. helyezett: Hornyák Simon

A verseny üzenete a szülőknek és a diaszpóra magyarságának az, hogy nem szabad feladni a reményt, senkiről nem szabad lemondani azért, mert gyerekkorában nem tud magyarul. Mindent meg kell tenni, ami a harmadik generációs gyerekek szemében vonzóvá teheti a nyelvet, mert csak így lehetünk biztosak abban, hogy száz év múlva is lesz magyar szó az Egyesült Államokban.  A szavalóversenyről részletesen: https://www.bocskairadio.org/a-magyar-nyelv-letem-jovom-es-remenyem-szavaloverseny-a-clevelandi-magyar-iskolaban/

A Leánycserkészcsapat Munkács raja egy átalvós hétvégét szervezett a cserkészházban, amit másnap őrsi programokkal folytattak. Mivel a Munkács raj vezetője, Pigniczky Enese városon kívül volt, így munkatársunk két őrsvezetőt kapott kamera végre. Halácsy Rékával és Dunay Jázminnal készítettünk interjút a raj programról. A Tündérrózsa, a Paprika, a Süni és a Rozmaring őrs töltött együtt időt, hogy ezzel is alakuljon a csoportban a raji szellem. A program nagy része a pénzügyi takarékosság jegyében telt. Mindezt egy játékos városi bevásárlás keretei közé helyezték. Réka és Jázmin kiemelték, hogy az őrsükbe tartozó 10-11 éves gyerekeknél a legfontosabb, hogy minden tanítás csak kreatív és érdekes köntösbe öltöztetve adható csak át a kisebbeknek. Olyan játékokat illesztenek be az őrsi foglalkozásba, amelyeket gyerekként ők a legjobban élveznek.  

Hogy mennyire kicsi a világ, azt a Vekov Imrével készített interjú is szemlélteti. A kolozsvári magyar cserkész 2006-ban részt vett a Felvidéken a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség Őrsvezető-képző táborában, itt ismerkedett meg Slattery Krisztával, aki vendég-kiképzőként érkezett a táborba Clevelandből. Az elmúlt 16 évben Imre élete nem csak cserkészkedéssel és tanulással, hanem világjárással és hegymászással telt. Március végén ellátogatott Clevelandba, hogy felújítsa a clevelandi ismerettségét és megismerje a clevelandi magyar cserkész és nem cserkész világot. Egy vetítős beszámolót tartott az idősebb cserkészeknek Kilimandzsáróról, a Mont Blancról és egyéb hegymászói tapasztalatairól.

Anno a barátaival elkezdett azon gondolkozni, hogy a cserkész korosztályból kinőve hogyan tudják a kihívás iránti szeretetet – amit a cserkészet beléjük nevelt – összeegyeztetni azzal, hogy már egyetemisták, idősödnek, mások a lehetőségek, mások a nézőpontok. Az egyik elgondolás az volt, hogy nyitnak a magashegyi hegymászás felé. Imre az Romániai Magyar Cserkészszövetség tagjaként először a Mont Blanc csúcsát nézte ki. Azóta, a cserkészszövetség bannerével a hátizsákjában, feljutott barátaival a Kilimandzsáróra, az Elbruszra, megpróbálkoztak az Aconcaguával, majd pedig az Everest alaptáborral is.

Egy nagy mérföldkő volt az életében Japán is. Amikor megérkezett, rögtön ki akarta deríteni, hogyan juthat fel a Fuji-ra, az ország legmagasabb hegycsúcsára. Utólag mosolyogva számol be az élményről: „Gyönyörű a kilátás általában a Fuji tetejéről, de nem azon a napon, amikor mi mentünk, mivel aznap végig esett az eső, úgyhogy bőrig áztunk, de öröm volt a szívünkben.” Japánról azt is érdemes megemlíteni, hogy van egy jelentős magyar közösség, akikkel Imre a járványhelyzet előtt folyamatosan összejárt, a Tokiói Magyar Klub színeiben és egyéb rendezvényeken. Az utóbbi négy év történései Japánhoz kötik Imrét, de január óta már Amerikában él. Magával hozta az Egyesült Államokba japán nyelvtudását, amit most is igyekszik szinten tartani, bővíteni. A hatalmas váltást csak ennyivel jellemezte: „Más fajta pörgés az, ami New Yorkban van, és más a fajta az a pörgés, amit az ember Tokióban megtalál.”  

Bizonyára nem tölti hegymászás nélkül az amerikai időszakot sem, már szemezget a lehetőségekkel. Előreláthatólag két-három évet szán New York-i életre, de a cég, karrier, család alakulásának függvényében dönti  majd el, hogyan tovább. Több évnyi céges munka után újra visszaült az iskolapadba, a New York-i Columbia Egyetem MBA mesterképzésén tanul, üzleti szakirányt választva. A teljes beszélgetés beszámolója itt olvasható: https://www.bocskairadio.org/cserkesz-hegymaszo-vilagutazo-vekov-imre-a-cserkesz-radioban/

 

A Cserkész Rádió végén ezúttal is a cserkész hirdetések következtek:

 • Április 30-án, szombaton lesz a tavaszi cserkészbál, a Woodside Event Centernél Broadview Heights-ban. A rendezvény idei bevételével a cserkészek Kárpátalját szeretnék támogatni. A bálon két évfordulót is ünnepelnek a cserkészek: a 34. számú Zrínyi Ilona Leány Cserkészcsapat 70. és a 33. számú Szilágyi Erzsébet Felnőtt Cserkészcsapat fennállásának 65. évfordulóját. Természetesen elsőbálozók is lesznek, nem maradnak el a finom ételek és italok sem. További részletekért keresse fel a Cserkész Barátok Körének honlapját: csbk.org
 • Május 7-én, szombaton kirándulásra mehetnek a kiscserkészek, május 13. és 15. között pedig tavaszi cserkésztábor készül a Teleki Cserkésztanyán. Két év kihagyás után ismét lesz akadályverseny, ami a keleti parti és kanadai cserkészekkel közösen lesz megtartva a Fillmore-i Sík Sándor Cserkészparkban.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.