Üzlet, oktatás, kultúra, sport, közösség. Ennek az öt területnek a bűvkörében valósul meg az idei Hungarian Summit, az amerikai magyarok hiánypótló, grandiózus eseménye. Az öt éves jubileumát ünneplő HungarianHub elnöke, Pazaurek Piros a Bocskai Rádió adásában hatalmas izgalommal, ugyanakkor szakértelemmel beszélt a május 12-14-re kitűzött rendezvényről, amely az utóbbi két év egészségügyi helyzete miatt sokat váratott magára. A nem hagyományos fesztiválnak a floridai Museum of Art and Science ad otthont, a programok célja pedig, hogy hidak épüljenek olyan szereplők között, akik a jövőben elősegíthetik  az amerikai-magyar kapcsolatokat.

 

Magyarországról számos felsőoktatási intézmény képviselője érkezik azzal a céllal, hogy megismerkedjenek amerikai egyetemek szakembereivel. Az amerikai felsőoktatási intézmények is érdekeltek abban, hogy lehetőség szerint Magyarországról jöjjenek vendégdiákok az Egyesült Államokban. Különböző magyar egyetemek háttérintézményei is megjelennek: jön a Tempus Közalapítvány, az Educatio Kiállítás, az EFOTT Fesztivál is. Az üzleti szektorból főleg olyan – elsősorban startup – vállalkozások jelennek meg, amelyek Magyarországról az amerikai piacra szeretnének lépni. A résztvevőknek abban szeretnének segíteni a szervezők, hogy megtanulismerjék az amerikaiak gondolkodásmódját. A University of Central Florida (UCF) egésznapos üzleti tréninget tart majd az érdeklődőknek.

Nem kevésbé nívós lesz a kulturális része a programnak. Az első este fellépője Nyári Bernadett hegedűművész és Nógrádi Gergely, világhírű budai főkántor lesz. Pénteken Vujity Tvrtko és barátai lépnek a színpadra. A közönség többek között találkozhat a negyven fős Pécsi Egyetemi Kórussal, és vetítésre kerül 2021-ben készült, Toxikoma című nagysikerű film. Az idei rendezvény újdonsága, hogy kiemelt figyelmet kapnak a sportolók és maga a sport. A kapcsolatépítés fontos lehet mindazon vendégek számára, akik az sporttechnológia üzleti szférájában, a felsőoktatásban, vagy a sportdiplomáciában mozognak otthonosan. Olyan magyar világbajnokok mutatkoznak be az amerikai közösségnek, mint Gyurta Dániel háromszoros világ és olimpiai úszó bajnok valamint Batházi István olimpikon uszó. Ugyanilyen tisztelettel várják Gór-Nagy Miklós külgazdasági attasét, aki szintén világbajnok vízilabdázó. A hölgyek közül Újhelyi Petra kosárlabdázó fogadta el a meghívást, aki a Women’s National Basketball Association (WNBA) csapatában is játszott a profik között.

Közérdekű hirdetés

A közösség fogalma legalább olyan kiemelt szerepet játszik a Hungarian Summit napjain, mint az üzlet, a kultúra vagy oktatás. Egy egészen rendhagyó, kétnapos képzést kínálnak közösségi vezetőknek. Az úgynevezett közösségi akadémián tapasztalatot cserélhetnek, tudást oszthatnak meg egymással a diaszpóra szervezetek elöljárói. Az elmúlt két év kihívásai különösen indokolják, hogy a hosszú bezártság után végre egy személyes jelenlétű konferencián beszélgessenek közösségi vezetők.

Az első és a második nap a zártkörű, szakmai konferenciáé, ezekre minden esetben előzetes regisztráció szükséges. A harmadik nap kulturális programokban fog bővelkedni, egész nap ingyenesen vehetnek részt az érdeklődők a fesztiválon. A naprakészség érdekében fontos, hogy böngésszék a Hungarian Summit weboldalát. Ugyanitt található majd egy patronáló cikk és egy patronáló jegyrendszer azok számára, akik szeretnék támogatni az eseményt. A rendezvényen befolyt bevételből az orosz-ukrán háború menekültjeinek, és az amerikai magyar civil szervezetek munkájára lehet adományozni. Előzetes feliratkozásra természetesen lesz lehetőség. A színvonalas programok anyagi vonzata nem alacsony, de a szervezők arra törekedtek, hogy ár-érték arányban jutányosan lehessen belépőhöz jutni. Mindemellett tisztelettel kérik a szponzorok és együttműködő partnerek jelentkezését, támogatását.

Az üzleti, művészeti, oktatási EXPO-nak a Museum of Art and Science ad otthont. Olyan művészeknek és üzleteknek lehet hasznos a kitelepülés, akiknek nincs lehetőségük alkotásaikat, márkájukat szélesebb közönség elé tárni. Az EXPO nem titkolt célja, hogy kisvállalkozásokat és a startup cégeket nagyobb figyelmet kapjanak, eljussanak újabb piacokra. Ugyanitt vonultatják fel a felsőoktatási intézmények kiállításait. Az ő esetükben például ösztöndíj-lehetőségek, tanulmányutak prezentálására kell elsősorban gondolni.

Tudatosan ügyelnek arra, hogy egy család-barát rendezvényre kerüljön sor májusban: amíg a szülők előadást hallgatnak, addig a gyerekeknek is izgalmas kínálattal rukkolhassanak elő. A legkisebbek szórakoztatásához a Cserkészszövetség tapasztalatát és ötleteit kérték a Summit szervezői.

A csütörtök délelőtti megnyitó ünnepséget megtiszteli jelenlétével Szili Katalin miniszterelnöki megbízott, Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, Takács Szabolcs nagykövet úr, a rendezvény védnöke. Felszólalnak továbbá felsőoktatási intézmények képviselői, és amerikai cégek vezetői is. Utóbbiak között például a NASCAR igazgatója.

A hungariansummit.com honlap a legnagyobb részletességgel mutatja be a programot, a vendégeket és a technikai tudnivalókat. A leggyakrabban felmerülő kérdésekre itt biztosan választ kapnak. Ha mégsem, a weboldalon megadott elérhetőségeken keresztül bátran fordulhatnak a szervezőgárdához. Azért is érdemes ellátogatni az oldalra, mert a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. jóvoltából a Summit szervezőinek módukban áll néhány ingyenes jegyet kiosztani a jelentkezők között. Olyan vendégekre érvényes ez a támogatott belépőjegy, akik valamely amerikai szervezet vezetőségébe tartoznak, és előzetesen regisztráltak a honlapon. Mindezek mellett a szervezők több hotellel is szerződést kötöttek annak érdekében, hogy sokkal kedvezményesebben foglalhassnanak szállást a résztvevők a Daytona Beach-en. A Delta és American Airlines repülőtársaságokkal már él az együttműködés, él a kedvezményes foglalás lehetősége.  

A Hungarian Hub egy nonprofit szervezet, az eddigi szervezés teljes mértékben magántőke bevonásával történt. A szervezők büszkék arra, hogy már évek óta egy húsz fős önkéntes csapat segíti a munkájukat. Pazaurek Piros köszönetet mondott adásunkban minden eddigi támogatónak, diplomatáknak és a magyarországi háttérintézményeknek. Hozzátette, hogy jó érzés megtapasztalni, hogy ilyen sokan látják a Hungarian Summit szükségességét: „Ez a mi ünnepünk, az amerikai magyarságunk ünnepe. Ez mindenki rendezvénye lesz, nem csak egy floridai esemény, hanem az egész amerikai közösség ünnepe is egyben.”

Dorgay Zsófia

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

 

Budapesten élek és dolgozom, de az otthon Kárpátalját jelenti. A Duna Televízió szerkesztő-riportere vagyok főállásban, emellett - legjobb tudásom szerint - szívvel és lélekkel segítem a Bocskai Rádió munkáját.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.