Szentkirályi Judit nagy sikernek értékeli a Clevelandi Magyar Iskola szavalóversenyét. Harminchat gyerek vett részt a szavalóversenyen, első osztályostól ötödikesekig voltak versenyzők, a legnagyobb korosztályban az őrsvezetők mérkőztek meg egymással.

YouTube player


A Clevelandi Magyar Iskola 1958-ban alakult meg dr. Papp Gábor kezdeményezésére. Úgy látta, hogy a cserkészet is, meg a magyar kör az nem lesz elég arra, hogy a gyerekek megtanulják szüleik anyanyelvét. Gábor bá huszonnyolc évig volt az iskola igazgatója. Változó létszámokkal működtek, olyan különösen sikeres tanév is előfordult, hogy száz diák járt a magyar iskolába. A vezetői stafétát Bogárdy Imre vette át, akit Szentkirályi Ödön követett. Ödön bá több mint húsz évig volt igazgató, Tábor Bea és Tábor Krisztina munkáját folytatta – nyolc évvel ezelőtt – a jelenlegi vezető, Szentkirályi Judit.

A 2021-2022-es tanévben 50 gyerek tanul a Clevelandi Magyar Iskolában, közülük harminchatan indultak a szavalóversenyen. A legkisebbeket Kerecsendi Katalin tanítja, a harmadik osztályban Nt. Tamásy Éva vezeti a foglalkozásokat, negyedikben pedig Bandi Gyöngyi a csoportvezető. Az ötödik osztály tanára Nt. László Imre, az őrsvezető képzésre felkészülő osztállyal pedig Csia Pál tanul, minden évben ezt a csoportot viszi, már 1990 óta.

A fiatalok lelkesen jönnek, látszik a szemükön az öröm, játszva tanulnak, és ezt szeretik. –  Judit hozzátetette, hogy a kezdeti lelkesedés alább szokott hagyni tinédzser korban, de összességében mégis azt tapasztalja, hogy amikor felnőnek a tanulók, értékelni tudják, hogy megtanulták a nyelvet. A járvány elmúltával ismét vissza kell szoktatni a tanulókat a magyar iskolába, az online alkalmak nem járultak hozzá a stabilitáshoz. A tanári gárda arra kéri a szülőket, hogy motiválják a gyermeküket, vegyenek új lendületet, és ismét legyen rendszeres program a hétköznapi magyar iskola. Már azzal is sokban tudják segíteni a tanárok munkáját és a tanuló nyelvismeretét, ha otthon odafigyelnek arra, hogy magyarul kommunikáljanak.

Tas J Nadas, Esq

A Clevelandi Magyar Iskola felnőtteknek szóló tanórákkal is hozzájárul a nyelvmegtartáshoz és a magyar jövőhöz. Dr. Fehér Krisztina, a Cleveland State University vendégoktatója vállalta, hogy két éven át segíti szakértelmével és tudásával az amerikai magyarok nyelvtanulását. A kezdő és haladó csoport nemrég egybeolvadt, nyolc lelkes diák jár hétről hétre a foglalkozásokra, köztük Krisztina lengyel nemzetiségű férje.

Tudományosan bizonyított, hogy a tanulók agyi fejlődéséhez egyaránt szükség van önálló munkára és csoportosra, ugyanakkor olyan gyakorlatokra is, ami a memóriájukra épül. A verstanulás mint házi feladat nem túl gyakori az amerikai iskolákban, pont ezért hasznos, hogy a hétvégi iskolákban kipróbálják magukat ilyen megmérettetésen. Nem utolsó sorban a szavalás ahhoz is hozzájárul, hogy önbizalmat gyűjtsenek, és a későbbiekben ne okozzon gondot közönség előtt megszólalni. Most még némelyik elsős szégyellősen, csendesen mondta a magyar verset, de évről évre több bátorságot szereznek, és magabiztosabban tudnak majd az anyanyelvükön szerepelni.

A szavalóverseny két fordulóban zajlott. Első héten az osztályban hallgatták meg a gyerekeket, második alkalommal pedig öt zsűritag előtt szerepeltek. Külön pontozták azt, hogy nyelvileg helyesen hangzott-e el a szavazat, és külön értékelve lett az előadás stílusa. Ezek a feltételek egyenlővé tették az indulók esélyeit, mert azok sem kerültek hátrányba a nevezésnél, akik egyébként nem beszélik jól a magyart. A zsűri soraiban ült Zsula Mária, Gulden Julianna, Daróczy Zsuzsanna, Globits Zsuzsanna és Györky Annamária.

A versek listáját évről évre hagyományozódik a generációk között. A tanárok még Szentkirályi Ödön bától és Papp Gábortól vették át a repertoárt, amit időnként frissítenek új költeményekkel. A szavalóverseny érdekessége, hogy a szülők bevonásával történik a verstanulás. A tanulók nem az iskolában próbálják memorizálni a verseket, hanem házi feladatként kapják otthonra.

Minden résztvevőnek szeretettel gratulálunk, a zsűri pontjai alapján a következő rangsor született:

 

1. osztály:

 1.     helyezett: Lipian Lili
 2.     helyezett: Bilek Nina
 3.     helyezett: Deák Abigél

3. osztály:

 1.     helyezett: Deák Péter
 2.     helyezett: Solomon András
 3.     helyezett: Lipian Kristóf

4. osztály:

 1.     helyezett: Beeler Evalina
 2.     helyezett: Nyári Rebecca
 3.     helyezett: Boda Cintia 

5. osztály:

 1.     helyezett: Solomon Mária
 2.     helyezett: Pekar Isabella
 3.     helyezett: Barabás László

Örsvezető osztály:

 1.     helyezett: László Markó
 2.     helyezett: Barabás Anna
 3.     helyezett: Hornyák Simon

A verseny üzenete a szülőknek és a diaszpóra magyarságának az, hogy nem szabad feladni a reményt, senkiről nem szabad lemondani azért, mert gyerekkorában nem tud magyarul. Mindent meg kell tenni, ami a harmadik generációs gyerekek szemében vonzóvá teheti a nyelvet, mert csak így lehetünk biztosak abban, hogy száz év múlva is lesz magyar szó az Egyesült Államokban.  

Dorgay Zsófia

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.