A tartalomból:

  • Beszámoló a clevelandi cserkészcsapatok nyári táborairól – Pigniczky Eszti és Enese
  • Beszámoló a rajvacsoráról – interjú Viiberg Alex rajvezetővel.
  • Interjú kör a Sepsi cserkészcsapat 30 éves évfordulója alkalmából
  • Interjú kör a Kassai cserkészcsapat 30 éves évfordulója alkalmából
  • Cserkész hirdetések

(A videó felvétel megnézhető itt a weboldalunkon is a vasárnapi élőadás után.)

 

A nyár második cserkész beszámolójában három fontos témát konferált fel Gyermán Mónika: kiderültek a júniusi csapattáborok izgalmai és kulisszatitkai, beleshettünk a cserkészfiúk által készített meglepetésvacsorára, és elkísérhettük virtuálisan Csajka Tamást a felvidéki útjára. Részletes beszámolót kaphat a felsoroltakról, aki rászánja az idejét, és elolvassa a lenti összefoglalót.

Múlt hónapban zajlottak a clevelandi cserkészek csapattáborai. A nagyobb korosztály június 11-18. között táborozott Fillmore-ban, a kicsik pedig június 26-29. között töltöttek együtt időt a Haylandi Magyar Parkban. A táborokról Pigniczky Eszti és Enese számoltak be Molnár Zsoltnak. A lány- és a fiúcsapat is ott volt a Sík Sándor Cserkészparkban, ahol egy hetet töltöttek együtt Slattery Kriszta és Pál Gergely vezetésével. Végig kiváló időjárásnak örvendhettek, épp csak annyi eső volt, ami megtanítja a cserkészeket arra, hogy oda kell figyelni az időjárásra. A foglalkozásokkal és kisebb kirándulásokkal zajló tábori napokat a vadvízi evezés tette még kalandosabbá a Genesis folyón. A lányok Zrínyi Ilonáról, a munkácsi vár védőjéről, csapatuk névadójáról tanultak, a fiúk keretmeséjének a főszereplői pedig Mátyás király és Kinizsi Pál hadvezér voltak. A táborozók – hogy hűek maradjanak a keretmeséhez – mindenhová masírozva mentek és hadigyakorlatokat végeztek. A saját maguk által épített vadászlesről lőtték a törököket, a táboruk bejáratát jelképező kaput is ők állították össze. A fiúk és a lányok programját összekötötték a közös étkezések, népi játékok, az evezés, a táncház, és a tábortűz különleges hangulatát is együtt élvezhették mindannyian. Különösen emlékezetes marad a számháború, ahol a lányok játszották a törököket, a fiúk pedig a labancokat.  A csapattábor a cserkész év koronája, nagyon jó érzés együtt kimenni a természetbe, és a foglalkozásokon, kisebb kirándulásokon elsajátított tudást végre kamatoztathatják végre élesben. Azok a cserkészek, akik rendszeresen járnak csapattáborba, sokkal felkészültebben juthatnak majd el a vezetőképző táborba.

ReklámGolden Anniversary Tas J Nadas, Esq

A kiscserkészek táborában három őrs vett részt, húszan voltak a vezetőkkel együtt. Ők sem maradtak ki a kenuzás mókájából, volt vízi program, sok kézügyességet kívánó foglalkozás és játék. Különös izgalmat és élményt jelentett az 5-8 éveseknek, hogy sokan közülük első alkalommal jártak cserkésztáborban. Érdekes volt elmenni otthonról, azokkal a gyerekekkel aludni, akikkel egy őrsbe tartoznak. Egy-egy mese vagy dal esténként az anyukák hiányát is orvosolni tudta. A kerettörténetet a kiscserkészek tanyázásához a bogarak és a rovarok biztosították. A vezetők áthelyezték a gyakorlatba a tanultakat, még be is öltöztek néhányan valamilyen bogárnak. Ami pedig a legmeghatóbb volt a kicsik táborában az az, hogy utolsó este, a szülők jelenlétében a Süni őrs és a Víziló őrs tagjai nagycserkésszé lettek avatva. A fogadalomtétel egy olyan meghatározó mozzanata a cserkész életnek, amelyre talán még öreg cserkészként is szívesen és meghatottsággal fognak visszaemlékezni.

Jóétvágyat

Különleges cserkészfoglalkozás volt nyár elején Clevelandben: a Klapka György Raj vacsorára invitálta a Munkács Raj tagjait, a lányokat. A főszakács Viiberg Alex volt, akit, Csajka Tamás interjúvolt meg. A menü magyaros csirke volt lecsóval, spenóttal és uborkasalátával. A fiúk a desszertre is gondoltak, palacsinta készült. A lányokat lenyűgözte az a csapatmunka, amit a Klapka György Raj tagjainál láttak. Valóban élvezték a közös munkát, a végeredménnyel pedig mindenki egyöntetűen elégedett volt. Az első ilyen alkalom még a járvány előtti időszakban volt, a szórakozáson kívül nevelő célja is van, hiszen a fiatal korosztály hasznosan tölti el az idejét, és társaságban fejlődik a főzőtudományuk. 

Otthon jártunk

Csajka Tamás, a 34-es Görgey Artúr Cserkészcsapat tisztje Felvidékről származik. A nyár elején hazautazott szülőföldjére, és kihagyhatatlannak tartotta, hogy a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség által szervezett eseményeken részt vegyen. A szepsi cserkészcsapat fennállásának 30 éves évfordulója alkalmával készült riportokat közöljük most írásban.  A Szent Aggteleki Nemzeti Parkban, Jósvafőn jöttek össze a cserkész gyerekek és felnőttek, hogy megünnepeljék a 12. számú Bercsényi Miklós Cserkészcsapat évfordulóját. A program zászlófelvonással kezdődött, majd beszélgetések, játékok, kézügyességet igénylő programok következtek. A helyi lovasszekéren bejárták a falut, ahol falusi portya is volt. Ahogy egy születésnapon illik, tortával és tüzijátékkal zárult a nap. 

A csapat parancsnoka, Mártha Tamás örömmel a szívében nyilatkozott az elmúlt időszakról: Én úgy értékelem, hogy elődeimmel együtt nagyon jól és sikeresen vezettük a csapatot. Szepsi Kelet-Szlovákiában található, Kassától 30 kilométerre, 60-40 százalékban magyar ajkú népességgel. Magyar iskolánk, magyar óvodánk és magyar gimnáziumunk is van. Szlovákia tizenkettedikként alakult cserkészcsapata aktívan működik: csapattábor, tanyázás, csapatsport rendezvények színesítik az idei nyarat is.

Szpisák Zsuzsanna neve ismerősen csenghet a clevelandiek számára. A 12. számú Bercsényi Miklós cserkészcsapat egykori parancsnoka 2015-ben járt az Egyesült Államokban. A Jubitábor óriási élmény volt számára, azóta is élő kapcsolatban van a clevelandi cserkészekkel, sőt, a kanadai cserkész barátai közül is többeket vendégül tudott látni Szlovákiában. Nagyon példásnak tartja a Külföldi Magyar Cserkészszövetség munkáját, hogy hatalmas távolságra Magyarországtól képesek magyarságukat megtartani, és mindent betenni azért, hogy indentitásukat megőrizzék. Különösen szimpatikusnak tartja, hogy a Külföldi Magyar Cserkészszövetség nem feledkezik meg az öreg cserkészekről, igyekeznek aktívan bevonni őket a mozgalom életébe,

Szpisák Ádám, a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség mozgalmi vezetője – a KMCSSZ-nek köszönhetően – 2012 nyarát kint tölthette az Egyesült Államokban. Hazatérése után két-három évvel a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség vezetője volt. Büszkén mondta el a rádiónak, hogy az 1990-ben újjáalakult szövetségük körülbelül 1200 tagot számlál, és 40 településen működik jelenleg. Ádám úgy érzi, hogy az Amerikában eltöltött idő motiválóan hatott a cserkész aktivitására és megerősítette magyarságtudatát.

Bartók Zoltánnak a 2015-ös, Jubileumi táborban volt szerencséje részt venni, ahonnan nagyszerű élményekkel tért haza. A Nyitra altábor törzsében töltött el felejthetetlen napokat, a tábor után pedig ismeretségeket kötött a KMCSSZ csapataival. Az volt a legkedvesebb pillanat számára, amikor az egész tábor felvonult a tábortűznél. A Szepsiből származó magyar cserkész az Egyesült Államokban szerzett kalandokon kívül, 2018-ban Brazíliát is megismerhette. KCSP-ösztöndíjjal hét hónapot töltött a Dél-Amerikai országban. São Paulo-i tevékenységének fő prioritása a magyar nyelv megőrzésének segítése volt a cserkész csapaton belül. Felvidéken, az Egyesült Államokban és Brazíliában hasonló kihívásokkal küzdenek a magyarok, viszont közös bennük, hogy a megmaradás ereje minden országban a közösség aktivitásában rejlik. Úgy látja, hogy egyénileg nagyon nehéz megélni a hagyományokat, éltetni a kultúrát.

A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetségen belül működő 17. számú II. Rákóczi Ferenc cserkészcsapatot több mint három éve Bazár György vezeti. A kassai cserkészcsapatnak körülbelül 80 aktív tagja van, megalakulásuk három évtizeddel ezelőtt történt. Az amerikai cserkészek életével akkor ismerkedett meg közelebből, amikor a 2015-ös Jubileumi táborba utazott ki a KMCSSZ-szel. A táborban őrsvezetőként működött, Kanadától Kaliforniáig voltak fiúk az őrsben, amit vezetett. A legkedvesebb élménye a táborban a huszonnégyórás túra volt, emlékezetes beszélgetéseket őriz a mai napig a táborból. Amellett, hogy a kassai cserkészet oszlopos tagja, ott volt a prágai cserkészet indításánál is. A mozgalom alap értékrendje, a tíz cserkésztörvény minden közösségben megegyezik, ez egy közös nyelvet teremt az amerikai, felvidéki és anyaországi cserkészek között. Kassán a gyerekek tanulhatnak magyarul az iskolában, megvan a kulturális alapjuk, ezért a cserkész foglalkozásokon arra fektetik a hangsúlyt, hogy a személyiségüket fejlesszék, minél ügyesebb, talpraesettebb fiatal felnőtteket neveljenek. A diaszpórában tevékenykedő cserkészvezetőknek azt üzente, hogy ne veszítsék el a motivációjukat, mert lehet, hogy az az energia, amit idén fektetnek a gyerekek magyar nevelésébe, az két-három év múlva térül majd meg. György biztos benne, hogy beérik a gyümölcs, megéri kitartónak lenni.

Gál Várady Tamara, a Kassai Magyar Cserkészszövetség elnökségi tagja mozgalmi vezetőként segít. A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetségben működő 34 cserkészcsapat zavartalan működéséért és a szövetségi rendezvények megvalósulásáért felel. Örömmel figyelte meg, hogy 2021 végén 1486 tagja volt a SZMCS-nek, és a járvány sem volt nagyobb hatással a csapatok létszámára. A karantén alatt is érkezett kezdeményezés csapatalapításra vagy újralapításra. A cserkészcsapatok legnagyobb gócpontjai Nyugat-Szlovákiában terülnek el, Közép- és Kelet-Szlovákiában, a szórványban nehezebb a megmaradás. A 15-20 év közötti fiatalok megtartása nehezebb. Észrevehető, hogy kevesebben szeretnének vezetői pozíciót és felelősséget vállalni. A többséget inkább a cserkészet élménye vonzza. Jövőre készül a felvidéki Jubileumi tábor, ahová már most szeretettel invitálják a mozgalom clevelandi tagjait.

Reitzner Katalin, a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség vezetője 2007-ben vett részt a KMCSSZ kiscserkész segédtiszti képzésében, még a mai napig is emlékszik az őrsi tagokra és a táborra. Felvidéken folytatta a vezetői munkát, de sok felhasználható tapasztalatot hozott haza Fillmore-ból. Hazatérése után a kassai kiscswerkész rajt vezette az SZMCS-ben.

Cserkész hirdetések:

  • Július 2-16. – Iskolatábor Fillmore-ban
  • Július 28 – aug. 7 – Vezetőképző Tábor a Sík Sándor Cserkészparkban

 

Élménydús nyarat kívánunk minden clevelandi cserkésznek!

 

Dorgay Zsófia

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.