Magyarország Nemzetpolitikai Államtitkársága ismét meghirdette a – koronavírusjárvány miatt két évig szüneteltetett – Kőrösi Csoma Sándor Programot. A következő időszakban kiválasztásra kerülő állami ösztöndíjasok fő feladata, hogy kiküldetésükben fejlesszék a gyermekeket, cserkészkedjenek, néptáncot oktassanak, hétvégi iskolába tanítsanak, segítsenek. Saját képességükhöz, tehetségükhöz mérten munkálkodjanak a külföldi magyar jövő épülésén. Dr. Szilágyi Pétert nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkárt invitáltuk meg a Bocskai Rádió műsorába, hogy részletes felvilágosítást adjon a pályázatról.

A nemzetben való gondolkodás és a nemzetben való építkezés folytatódni fog. A Nemzetpolitikai Államtitkárság továbbra is a Miniszterelnökség szervezeti keretén belül működik. Potápi Árpád János továbbra is államtitkárként dolgozik, és én pedig a helyetteseként, helyettes államtitkárként tevékenykedem. – Szilágyi Péter úr közölte, hogy jelenleg a korábbi programok részletes kiértékelése zajlik, új ötletek még nem kerültek napirendre. Ezen kívül elkészült az államtitkárság 12 éves munkáját összefoglaló Cselekvő Nemzet című kiadvány, ami elérhető a cselekvonemzet.hu oldalon, de papíralapon is megszerezhető.

Az elmúlt években számos olyan program indult el, amely a diaszpóra közösségét célozta meg.  Ilyen volt a Kőrösi Csoma Sándor Program mellett a Mikes Kelemen Program, amelyben értékeket gyűjtöttek a diaszpórából. Először nagy magyar közösségekben folyt a gyűjtés, konténerekkel mindent haza lehetett szállítani Magyarországra. A program később átalakult, és kimondottan már ösztöndíjasok utaztak ki, akik helyben gyűjtöttek és keresték az értékeket. Jelenleg ez a program úgy néz ki, hogy egy-egy felajánlott hagyatékot az államtitkárság, az Országos Széchenyi Könyvtár, illetve levéltár dolgozói nézik át, és ezt követően kerülnek be valamelyik intézménybe. Szintén sikeres évek és aktív ösztöndíjasok vannak a Petőfi Sándor Program mögött, amely a Kárpát-medencei szórványnak szólt, és a Kőrösi Csoma Sándor Program mintájára indult el. Fontos, hogy a szórványt is megtartsuk, megerősítsük és erős stabil lábakon álljon a magyarságnak ez a része is. Helyettes államtitkár úr hozzátette: az elmúlt években elindultak a diaszpóra szervezeteit célzó nyílt pályázatok, amelyeken vissza nem térítendő anyagi támogatást kaphattak a diaszpórában bejegyzett jogi személyiséggel rendelkező szervezetek. A pályázati pénzt szervezet-fenntartásra, eszközbeszerzésre, működtetésre, különböző rendezvények lebonyolítására lehetett fordítani. Mindezek mellett vannak olyan szervezetek, amelyek nagy múlttal rendelkeznek és különleges helyet foglalnak el a diaszpórában. Számukra továbbra is van lehetőség egyedi pályázat formájában támogatást igényelni. Nem maradhatnak ki a felsorolásból a táborozási lehetőségek sem, amelyek egy része a magyarországi Rákóczi Szövetség szervezésében valósul meg. 2018 óta minden évben ezer fiatalt várnak a szövetség sátoraljaújhelyi táborába a világ minden részéről. Természetesen ebben az esztendőben is. A táborhelyet egyébként felújították, hotelkörülmények között várja a fiatalokat. A Nemzetpolitikai Államtitkárság nagy nyitottsággal és szeretettel várja bármely magyar közösség ötletét, amelyet meg lehetne valósítani a diaszpóra épülésére akár az anyaországban, akár külföldön.  

Közérdekű hirdetés

A Kőrösi Csoma Sándor Program két év kihagyás után indul újra. Ez az időszak alkalmas volt arra, hogy a szervezők levonják az elmúlt évek tanulságait és arra is, hogy a közösségek megtapasztalják, mennyire fontos a program, szükség van a fiatalok segítségére. A KCSP program néhány technikai részletben változik a 2022-23-as időszakban: a korábbi, északi és déli féltekére vonatkozó létszámot 150-ről 100 főre csökkentették. Erre azért volt szükség, mert voltak olyan közösségek, olyan városok, ahol nagyon sok ösztöndíjas torlódott fel. Szerződéses jogviszony a Miniszterelnökség és az ösztöndíjas létesül. Mi azzal engedjük el az ösztöndíjast, hogy minden, az adott programhoz kapcsolódó feladat elvégzésében rendelkezésre kell állnia a mentornak, illetve a szervezeteknek. Minden tőle telhető és elvárható feladatot végre kell hajtania. Az ösztöndíj az nem csak arra van, hogy az ösztöndíjas eltartsa magát, hanem arra is, hogy a programokon részt vegyen, utazzon, szervezzen.

Ettől az esztendőtől kezdve nemcsak a pályázóknak kell elektronikus formában jelentkezni, hanem minden befogadó szervezetnek is, amelyik ösztöndíjast szeretne kapni. Szeretnénk megtalálni a legjobb párosítást az ösztöndíjas jelölt és a szervezet igényei között – fogalmazott a helyettes államtitkár úr. Egy másik fontos újdonság az, hogy a kiírás a civil magyar közösséget célozza, az egyházak külön végzik ezt a missziós tevékenységet.

A pályázók a következő területek között választhatnak jártasságuk szerint: cserkészet, oktatás, néptánc, népzene, kultúratanítás, illetve a közösségszervezés, sport, rádiós tevékenység. Korábbi tapasztalataik alapján legalább egyet meg kell jelölniük a felsoroltak közül. A legfontosabb pályázati feltételek: 20. életévüket betöltött magyar állampolgárok jelentkezhetnek középfokú iskolai végzettséggel, július 15-ig. Ha vannak olyan személyek, akik nagyon régen voltak már ösztöndíjasok, és esetleg kipróbálnák magukat még egyszer, jelentkezhetnek. Egyetlen pályázati forma nem támogatott: hogyha valaki a lakóhelyén, saját országában szeretne tevékenykedni.

További részletek a következő felületeken érhetők el:

Dorgay Zsófia

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

Budapesten élek és dolgozom, de az otthon Kárpátalját jelenti. A Duna Televízió szerkesztő-riportere vagyok főállásban, emellett - legjobb tudásom szerint - szívvel és lélekkel segítem a Bocskai Rádió munkáját.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.