(A videó felvétel megnézhető itt a weboldalunkon is a vasárnapi élőadás után.)

YouTube player
A tartalomból:

  • Iskolatábor:
    • Interjú Szilágyi Noémivel az Iskolatábor parancsnokával
    • Interjú Gombos Katával és Earle Brigittával, az iskolatábor új tanáraival
    • Interjú a KMED ösztöndíjasokkal
  • Pigniczky Réka összefoglaló filmje a tiszai Tutajtáborról
  • Cserkész hirdetések

A cserkészek számára a nyár nem a passzív pihenésről szól. Különböző táborozási lehetőségek állnak rendelkezésre a legkülönbözőbb korosztályok számára. Ilyenkor lehet a leghangulatosabb tábortüzekhez ülni, nagy közösségben néptáncolni, énekelni vagy új barátságokat kötni, akikkel kapcsolatban maradva egész évben lehet várni a következő szezont. Molnár Zsolt interjúinak kivonata a Fillmore-i Nyári Magyar Iskolatáborból.

Interjú Szilágyi Noémivel az Iskolatábor parancsnokával:

ReklámTas J Nadas, Esq

55. alkalommal, sikeresen, a KMCSSZ szervezésében. Közel 50 gyermek élvezte a természet szépségét és csiszolta anyanyelvét. A táborvezető a sarasotai cserkészcsapat parancsnoka is egyben. Noémi első alkalommal tett eleget a nagy felelősségnek, ami az Iskolatábor vezetését jelentette. Úgy érzi, hogy komolyabb fegyelmi problémák, nélkül megúszták az időszakot. A nehézséget inkább az előkészületek jelentették: prioritásnak tartotta, hogy olyan önkéntesek jöjjenek, akikre bátran rá lehet bízni a táborlakókat. Noémi nem egyedül érkezett Floridából, tizenhárman elkísérték a kalandra. Az iskolatáborban komoly hangsúly helyeződik a tanulásra, oktatási részéért idén is Tóth Katalin volt a felelős. Az igazgatónőhöz és tanári gárdához új tagok is csatlakoztak, például Gombos Kata, Earle Brigitta. A tematika idén a lovagkor és a kincskeresés körül forgott, de a tanterv pontos kidolgozásában szabad kezet kaptak az oktatók. A visszajelzések alapján jól érezték magukat a táborozók, gazdagodott magyartudásuk, nőtt önbizalmuk és nem utolsó sorban a barátaik létszáma is gyarapodott!

Interjú Gombos Katával és Earle Brigittával, az iskolatábor új tanáraival:

Earle Brigitta Budapesten született, két évtizede él az Egyesült Államokban. Abszolút a nyelvek szerelmese: német szakon végezett, majd tolmácsnak képezte ki magát. Az utóbbi években a Kossuth Alapítvány programjában tanít magyart személyesen és online felületen. Mivel kislánya nevelésében nincs nagyszülői segítsége, pontosan átérzi a diaszpórába született, többgenerációs családok nehézségeit: komoly energiabefektetést és elköteleződést igényel a szülő részéről az anyanyelv átadása. Amerikai férjével és kislányával él az USA-ban, de úgy foglamazott: A szívem Magyarországon van. Megható és különlegesen jó érzés számára az a magyar élet, aminek immáron a tagja lehet az Egyesült Államokban. Brigitta rendkívül élvezte a tábori hangulatot és munkát, a Piros apródok nevű csoport tanára volt.

Gombos Kata egy budapesti általános iskola tanítója. A diaszpórával való ismeretsége a 2018-ra nyúlik vissza, amikor volt lehetősége Kőrösi Csoma Sándor Ösztöndíjprogrammal kiutaznia az Egyesült Államokba. Örömmel kapott az alkalmon, amikor idén visszahívták az iskolatáborba oktatónak. Kata igazán lelkiismeretesen foglalkozott a Zöld apródokkal, a fiatal tanárnőt büszkeség töltötte el a csoport fejlődése láttán. A 12-15 éves korosztály tartozott hozzá, ők már sokat tudnak a magyar kultúráról az őrsvezetői vizsgájuk megszerzésének köszönhetően, és a szókincsük is gazdagabb, mint kisebb társaiké. A haladó csoport már sok mindent elbírt úgy nyelvtanból, mint történelemből vagy földrajzból, de a játékosság végig fő szempont volt. Az élő, mindennapi nyelv gyakorlására fókuszált és arra, hogy a tizenévesek jól érezzék magukat együtt a foglalkozásokon, és hosszútávú kapcsolatok váljanak ezekből a tábori napokból.

Interjú a KMED ösztöndíjasokkal:

Döbörhegyi Mihály a 433. számú Szent Bernát cserkészcsapat parancsnok-helyettese Budapesten. Fehér Lilla délvidéki segédtiszt, a 30. számú Damjanich János cserkészcsapatban aktív. Loósz Máté pedig Pécsett cserkészkedik, a 10. számú gróf Széchenyi István cserkészcsapat parancsnoka. Ők hárman alkották idén nyáron a Kárpát-medencei ösztöndíjas segítőgárdát.

A nyár során táborról táborra vándoroltak az ösztöndíjasok, a Cserkész Rádió/TV adásáig túl voltak a brunswick-i csapattal való táboron és a fillmore-i iskolatábort zárták épp. Az újonnan szerzett élményekről, friss tapasztalatokról kérdezte a fiatalokat Molnár Zsolt. Megjegyezték, hogy az otthonukban nomádabb körülményű cserkésztáborokhoz vannak szokva, de ez a különbség abszolút nem akadályozta a beilleszkedésüket. A harmadik cserkésztörvényhez hűen ott segítettek, ahol szükség volt rájuk, legyen az rakodás, táborrendezés, konyhai kisegítés, gyermekprogram-koordinálás. Szembetűnő eltérés az is, hogy a diaszpóra-beli tábor a népi hagyományokra és a magyar kultúra megélésére irányul, míg Magyarországon és a Vajdaságban ez kevésbé jellemző. Úgy vélik, az ösztöndíjasok, hogy szerintük a két közeg egyvelege lenne egy ideális ötvözet, mert mindkét cserkész közösség tudna mit tanulni a másiktól a táborozás tekintetében. A legkedvesebb emlékek között a táncházakat és a tábortűz körüli hangulatot és a nagy métameccseket viszik haza magukkal.

Pigniczky Réka összefoglaló filmje a tiszai Tutajtáborról:

Nyár közepén egyedi cserkész tutajtábor indult a Tiszán a Külföldi Magyar Cserkészszövetség kezdeményezésében. A kilencnapos tutajtábor egy 110 éves magyar cserkészhagyományt tart életben – összmagyar szervezésben. Karöltve a magyarországi, a vajdasági-, a felvidéki- és az erdélyi magyar cserkészszövetségekkel, a KMCSSZ tutajtábora a Felső-Tisza vadregényes, kezdeti 100 kilométeres szakaszán zajlott, 250 magyarajkú cserkész vett részt 4 kontinensről (Dél- és Észak Amerika, Ausztrália és Európa), és 14 darab saját építésű tutajjal szálltak vízre.

A vízitúra az ukrán-magyar határ mentén, Tiszabecstől indul és Benknél végződött, naponta körülbelül 15-20 kilométert haladt a csapat. Az útvonal tervezője Lauber Dávid volt. A kalandhoz a honfoglalás története szolgáltatott keretmesét, amit cserkész programokkal egészítettek ki. Mivel a Tisza az egyik legszennyezettebb folyója Európának, ezért kiemelt cél volt a túra során, hogy minél több szemetet gyűjtsenek, és a tábor végeztével egy tisztább folyóról érjenek partot.

Hirdetés:

Szeptember 3. (vasárnap) – Cserkésznap Clevelandben. Kapunyitás délelőtt 10 órakor, German Central Park (7863 York Rd., Parma, Ohio) Részletek itt

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.