Cserkészinduló csendült fel a Bocskai Rádió múlt heti adásában, nem véletlenül! Közeleg szeptember első vasárnapja, ami a clevelandi magyarok naptárában csak egy eseményre utalhat: a Cserkésznapra! A közel hét évtizedes múltra visszatekintő jótékonysági fesztivál a cserkészet megmaradását kívánja támogatni, és nem titkolt célja évről évre, hogy a magyarságot – és mindazokat, akik érdeklődnek a magyar kultúra iránt – egy csodálatos ünnep okán együvé gyűjtse.

YouTube player

Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy Ohio legnagyobb magyar fesztiváljának elkötelezett, hűséges vendégei vannak, hiszen az elmúlt évben – az eső ellenére is – több mint 2000 látogatót számoltak a szervezők. A Cserkész Barátok Köre azt reméli, hogy idén túlszárnyalják a tavalyi látogatottságot.  A program megalkotásának vezérgondolata volt, hogy minden korosztály megtalálja az ínyére való fogásokat, zenés és táncos szórakozási lehetőséget. A belépő 10 $, de a család tíz év alatti tagjai számára ingyenes. Az esemény jótékonysági mivoltja abban rejlik, hogy minden bevételt a clevelandi cserkészek foglalkozásaira fordítja a CSBK.

Szeptember 3-án, vasárnap délelőtt 10 órakor nyílnak a kapuk, helyszínül ez alkalommal is a German Central Park szolgál (7863 York Rd., Parma, Ohio). Szentkirályi Pál, a Cserkész Barátok Körének elnöke adott ízelítőt a programból: 10:30-kor ünnepélyes zászlófelvonás, a ceremóniát követően magyar nyelvű szentmise és istentisztelet keretein belül adhat hálát a közösség az elmúlt sikeres évért, és kérhetik a Teremtő áldását a cserkészet jövőjére. A vasárnapi ebéd menüsorában szerepel többek között csirkepaprikás, töltött káposzta, magyar kolbász, grillezett sertés, lángos, palacsinta, a desszertekről és a kávéról a Café Budapest gondoskodik majd. Természetesen minden étel elvitelre is kapható, tehát azok se maradjanak távol, akiket kifejezetten a magyar gasztronómia vonz a Cserkésznapra.

Nincs cserkész foglalkozás néptánc és népzene nélkül. Fellépnek a hazaiak, vagyis a Kárpát-medencei néprazji körútról nemrégiben hazatért és a novemberi gálaműsorra készülő Cserkész Regös Csoport tagjai, de New Yersey-ből érkeznek új fellépők, például a Fészer banda tagjainak személyében. Most is jelen lesz a helyi Harmónia zenekar Walt Mahovlich vezetésével. Várható ingyen néptánc-oktatás, táncház, gyermekprogram, kézműves- és ajándékvásár.

ReklámTas J Nadas, Esq

A Cserkésznap nem jöhetne létre a Cuyahoga megye Művészeti és Kulturális Alapítvány (Cuyahoga County Arts and Culture) és a magyarországi Bethlen Gábor Alapítvány nagylelkű támogatása nélkül.

További részletek a honlapon: https://csbk.org/cserkesznap/

 

Dorgay Zsófia

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.