Az Egyesült Államok 2 milliárd dolláros (több mint 730 milliárd forint), alacsony kamatú kölcsönt ad Lengyelországnak hadserege modernizálására – írta meg a Világgazdaság a Financial Times nyomán.

Az amerikai külügyminisztérium hozzátette, hogy további 60 millió dolláros támogatáshoz is jut Varsó.

A lépés ritkaság számba megy, ugyanis Washington nem gyakran ad közvetlen katonai célú kölcsönt vagy támogatást, utoljára Irak részesült hasonlóban 2016-ban és 2017-ben – írja az amerikai lap.

A források lehetővé teszik, hogy Lengyelország fejlessze hadseregét, megszabaduljon orosz felszereléseitől és modernizálja a haderejét. Varsó jelentős haderőfejlesztésbe kezdett,

ReklámGolden Anniversary Tas J Nadas, Esq

a NATO előírások által elvárt GDP arányos 2 százaléknál jelentősen nagyobb összeget költve védelmi célokra.

Ebből kifolyólag a lengyel hadsereg az egyik legerősebbé vált Európában, az új beszerzése között sok amerikai gyártású eszköz is található.

(Mandiner)

Borítókép: A lengyel miniszterelnökség képe Joe Biden lengyelországi látogatásáról. Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke, illetve Andrzej Duda a Lengyel Köztársaság elnöke és Mateusz Morawiecki miniszterelnök által vezetett lengyel-amerikai delegáció találkozója. (2023 február)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.