Kedves clevelandi Cserkész Barátok Köre!

Dán Károly nagykövet
Dán Károly nagykövet

Nagy köszönettel fogadtam a Clevelandi Magyar Cserkész Regös Csoport meghívását, melyen legmélyebb sajnálatomra nem tudok részt venni, ezért a negyvenedik évforduló alkalmából rendezett gálaműsoron negyven év kitartásáért és hazaszeretetéért e levéllel szeretném Magyarország, a New York-i Főkonzulátus a jómagam köszönetét és elismerését tolmácsolni a Clevelandi Cserkészet és Cleveland környékének magyarsága számára.

A nyugati magyarság távolban őrzött és kinyilvánított identitástudata mindig is az összetartás, a kitartás letéteményese és megtestesítője volt. Az amerikai magyar közösségeiben magyar lehetett a történelmi határoktól függetlenül mindaz, aki magát lélekben magyarnak tartotta, mely eszmével a nyugati magyarság leckét adott összefogásból, és hiszem, hogy a jelen nemzedék megtanulta azt. A Nyugatra szakadt magyarság egy emberként őrizte 56 eszméjét, és ezzel egy demokratikus, a kommunizmussal soha meg nem alkuvó ország ideáját is életben tartotta, úgy az otthon maradottak, mint a Nyugat döntéshozóinak szemében.

Az itt élő magyar közösségek tagjai számára a magyar identitás megőrzőse és ápolása erőfeszítéseket és akaraterőt kitartást követel, a távolban való megmaradás áldozatokkal jár, és a nyugati magyarság ezeket az áldozatokat generációról generációra vállalja.

Egyesült Államokban Clevelanden szervezték meg az első magyar cserkészcsapatot 1951-ben. A cserkész regös csoport pedig már 40 éve fáradhatatlanul tevékenykedik, viszi tovább és terjeszti a magyar népi hagyományokat a diaszpóra magyarsága számára.

Főkonzulként végzett misszióm során számtalan esetben megtapasztalhattam az itt élő magyarok segítségét, és azt, hogy az önök által őrzött összetartozás érzése olyan erő, amely kontinensek és óceánok távolságából is cselekedni képes.

További sok sikert és ugyanilyen kitartó munkát kívánok Kodály szavaival búcsúzva:

“Kultúra annyi, mint tanulás; megszerezni,
színvonalon tartani nehéz, elveszteni könnyű.”

Dán Károly nagykövet
főkonzul sk.

Avatar
2012 nyarától technikai segítője a Bocskai Rádiónak, ahol 2013 márciusától adminisztratív és technikai vezetője is. Felállította és üzemelteti a Bocskai Rádió honlapját, ami jelenleg a leglátogatottabb a clevelandi magyar honlapok közül. A rádió hallgatóinak hetente internetes hírlevelet küld ki aktuális hírekkel és információkkal.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.