Alig érkezett meg Donald Trump amerikai elnök Londonba, máris kritizálta vendéglátóját, Theresa May brit miniszterelnököt. Közben több ezren készülnek a vizit elleni tüntetésekre, melynek során a levegőbe engednek egy Trumpot ábrázoló hatalmas léggömböt.

Theresa May vörös szőnyeggel, vörös ruhában és vörös uniformisban felvonuló katonai zenekarral fogadta a szmokingot húzott Donald Trumpot. Az Oxford grófságban található Blenheim-palotában – Winston Churchill szülőházában – tartott ünnepélyes fogadás csak egy időre feledtette a két szoros szövetséges közötti felemás viszonyt.

Trump munkavizitre és nem hivatalos állami látogatásra érkezett Nagy-Britanniába,

ahol hónapokon át heves vita folyt arról, hogy meghívják-e, annyira felháborították a közvélemény nagy részét a bevándorlókról, nőkről és az európai politikáról elhangzott megjegyzései.

Az elnök nem hazudtolta meg önmagát: pár órával érkezése után már bírálta Theresa Mayt, amiért szerinte túl „puha” brexitben gondolkozik és hogy hiába mondta neki, csinálja másként, nem hallgatott rá. Ha a britek túl közel maradnak Európához, akkor az „megöli” esélyeiket arra, hogy kereskedelmi megállapodást kössenek az Egyesült Államokkal – mondta a Sun brit bulvárlapnak adott interjújában.

Vendéglátója bírálata nemcsak a diplomáciai protokoll megsértése volt, hanem közvetlen beavatkozás a brit belpolitikába,

amikor heves vita folyik arról, hogy milyen viszonya is legyen a jövőben Nagy-Britanniának az EU-val. Úgy tűnik, az amerikai elnök akarja megmondani, milyen feltételek mellett váljon ki Nagy-Britannia a számára legnagyobb kereskedelmi partnernek számító politikai blokkból.

Közérdekű hirdetés

Trump ugyanakkor elődje nyomdokaiban jár: Barack Obama a Brexit-népszavazás előtt szintén figyelmeztette a briteket: ha kilépnek, a sor végére kerülnek az Amerikával folytatott kereskedelmi tárgyalásokon.

Theresa Mayre most az a megalázó feladat hárul, hogy a Trumppal folytatott első tárgyalási napon arról győzködheti tengerentúli vendégét, hogy igenis jó elképzelése van a brexit után az EU-val folytatott kereskedelemről. A britek kilépése lehetőség arra, hogy „az Atlanti-óceán mindkét partján leromboljuk az üzleti világot fékező bürokratikus korlátokat.”

Londonban, a látogatás hivatalos első napján, pénteken

több ezer tüntető készül arra, hogy véleményt mondjon Trumpról.

A tiltakozás fő attrakciója az a hatalmas léggömb lesz, amely Trumpot akaratos csecsemőként ábrázolja, és amelyet a brit parlament közelében bocsájtanak majd fel.

A tüntetés valójában már csütörtökön megindult a londoni amerikai nagykövetségnél és az ország több részén. Az Amnesty International jogvédő szervezet az egyik londoni hídra például egy olyan transzparenst függesztett ki, ami „emberi jogi lidércnyomásnak” nevezi Trumpot.

Nyitókép: Geoff Pugh (MTI/EPA/Daily Telegraph)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.