Donald Trump nem indulna együtt Ron DeSantissal a 2024-es elnökválasztáson – derült ki a korábbi elnök által adott interjúból. Noha DeSantis még nem jelentette be indulási szándékát a republikánus előválasztáson, ő lehet Trump legnagyobb kihívója a megméretésen. A volt elnök jelenleg 26 százalékponttal vezet riválisa előtt.

Nem, úgy gondolom ez egy elég valószínűtlen szövetség lenne

− válaszolta Donald Trump a Newsmax hírcsatornának adott interjúban arra a kérdésre, hogy van-e esélye annak, hogy Ron DeSantis floridai kormányzóval esetleg együtt induljanak a 2024-es elnökválasztáson. − Rengeteg nagyszerű ember van a Republikánus Pártban, néhányan időnként felvetik ezt az ötletet, de ennyi. Soha nem gondoltam erre − folytatta Trump.

Noha még mindig nem jelentette be indulási szándékát, Trump mögött a floridai kormányzó számít a 2024-es republikánus előválasztások egyik nagy favoritjának. A korábbi elnök az elmúlt időszakban sokat bírálta potenciális kihívóját, többek közt azt hangoztatta, hogy az ő támogatása nélkül DeSantis nemhogy Florida kormányzója nem lenne, de politikai karrierje is véget ért volna. Ezt az állítását a mostani interjúban is megismételte.

Tas J Nadas, Esq

Akkoriban nagyon alacsony támogatottsága volt. Ki akart szállni a politikából, én azonban támogattam őt. Ezt követően a népszerűsége jelentősen megugrott, közös gyűlésekre jártunk, és végül sikerült nyernie

− mutatott rá Trump. DeSantis 2018-ban lett Florida kormányzója, a tavaly novemberi félidős választásokon pedig sikerült megvédenie pozícióját, elsöprő győzelmet aratott. Népszerűségét annak köszönheti, hogy határozottan fellép a woke- és genderideológia terjedése ellen, a koronavírus-járvány idején ellenezte a lezárásokat, valamint államában a tradicionális keresztény és konzervatív értékek mentén kormányoz.

Donald Trump vezeti a felméréseket

DeSantis támogatottsága a félidős választásokat követően volt a legmagasabb, azonban az elmúlt hetekben − többek közt az ukrajnai háborúról tett ellentmondásos kijelentései miatt − visszaesett népszerűsége.

A Harvard CAPS és a Harris Poll által készített legfrissebb felmérések szerint

Donald Trump mintegy 26 százalékponttal vezet a floridai kormányzó előtt, a republikánus szavazók 50 százaléka voksolna a volt elnökre az előválasztáson, míg DeSantisra 24 százalékuk.

Őt követi Mike Pence, Trump korábbi alelnöke 7 százalékkal, majd az indulását Trump után elsőként bejelentő Nikki Haley következik, akire a republikánusok 5 százaléka adná le szavazatát.

(Magyar Nemzet / MTI)

Borítókép: Donald Trump korábbi amerikai elnök (balra) és Ron DeSantis floridai kormányzó egy 2019-es kampányeseményen (Fotó: AFP/Getty Images/Joe Raedle)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.