Dr. B Stenge Csaba beszámol az idei Mikes Programról

Év elején rádióadásainkban többször hirdettük, hogy folytatódik a Mikes Program. A program célja, hogy olyan magyar iratokat, értékes dokumentumokat mentsen meg a diaszpórában, mely megsemmisülésre volna ítélve. Ennek a programnak helyi képviselője Dr. B. Stenge Csaba volt. Február végén városunkban is gyűjtött anyagokat a program számára.

Mikor itt Clevelandben járt, egy este felkerestük, hogy számoljon be az idei program sikeréről.

Csaba az interjúban beszélt a Mikes Program változásairól, hogy az idén rövidebb lett egy hónappal, azaz 3 hónap volt. Ugyancsak azt is kiemelte, hogy az idén csak 3-an vettek részt a gyűjtésben és most csak egyéni hagyatékokat vártak a magyar közösségektől.

Kiemelte gyűjtései között a detroiti Zoltán Sándor és Piroska értékes hagyatékát, ahol helyi apró-nyomtatványoktól egészen a teljes sorozatú folyóiratokig minden megtalálható volt. Itt összesen 112 doboz értékes anyagot sikerült előkészíteni szállításra.

Detroitból a Szent Kereszt Plébániától is nagyon értékes gyűjtemények kerülnek haza az Országos Széchenyi Könyvtárba megőrzésre. Itt kiemelte a Katolikus Magyarok Vasárnapja folyóirat megtalált hiánytalan sorozatait.

Lorainben is járt, ahol a Lorain-i magyar hetilap sorozatait találta meg. Clevelandben pedig talált olyan apró nyomtatványokat amelyek a 30-as években készültek, de előkerültek itt régi színházi plakátok és étlapok is.

Csaba eljutott a Ligonier-i Bethlen Otthonba, ahol megtekinthette a nagy gyűjteményt, mely sok értékes dokumentumot foglal magába.

Chicagóban a Tokay László hagyatékából, aki a második világháborúban hivatásos katonatisztje volt, sikerült 3 doboznyi nagyon fontos iratanyagot előkészíteni szállításra.

Csaba eljutott Windsor Kanadába is ahol Veres Zoltántól a helyi közösség vezetőjétől több hanganyag kazettát és bakelit hanglemezt is kapott.

Csaba az interjú végén elmondta, hogy most az idén a programnak vége van, de ha valakik szeretnének kapcsoltba lépni vele, hogy ha van olyan irat-hagyaték a birtokukban, melyet érdemes hazaszállítani a Széchenyi könyvtár számára, azok keressék meg a Facebook oldalán keresztül.

One Response to Dr. B Stenge Csaba beszámol az idei Mikes Programról

  1. Nóra Sztaray 2018. március 31. at 6:50 du. #

    Kedves Zsolt!

    Nagy örömmel és érdeklődéssel olvastam érdekes és jól megszerkesztett beszámolóját B. Stenge Csabáról és a Mikes Kelemen programmról. Már több éve figyelem a Mikes programm nagyon fontos és esedékes tevékenységét és ritkán lehet erről itt külföldön hallani. Jó szolgálatot tett, mert fontos, hogy ezek az anyagok hazakerüljenek mielőtt az utolsó generáció is kihal és Magyarország számára fontos anyagok a kukába kerülnek. Minden jót kívánok további értékes munkásságához. Sztáray Nóra. (Zoltánné Hegedűs Piroska huga).