Dr. Bencsik Zita főkonzul beszámol két fontos eseményről, melynek részese volt

2017. június 18-i adásunkban, egy telefonos interjú segítségével, felvettük a kapcsolatot Magyarország chicagói főkonzuljával Dr. Bencsik Zitával, akivel két témát vitattunk meg. Elsőként a Chicagói Magyar Klub által szervezett Magyar Nappal, amely a Nikolic Nemanja (Niko) magyar származású foci sztár tiszteletére volt szervezve a Chicago Fire és Atlanta United mérkőzésen, június 10-én. A másik téma pedig az Indiana állam és Magyarország gazdasági együttműködésről szóló egyetértési nyilatkozat aláírásával kapcsolatos, amely létrejöttéért a chicagói főkonzulátus munkatársainak nagy szerepe volt.

A Magyar Nap 250 magyar részvételével a Toyota Parkban volt megszervezve, amely a Chicago Fire fociklubnak ad otthont. Az interjú során kiderült, hogy ilyen jellegű magyar nap először volt megszervezve, de elsőre is nagyon jól sikerült. Niko gólt is rúgott a meccsen – a szurkolók örömére –, aki a találkozó végén autogramokat is adott a rajongóknak.

Dr. Bencsik Zita főkonzul és Demeter András a Magyar Klub elnöke is összeállt egy közös fotóra Nikoliccsal (Fotó: Mózsi Gábor)

Az esemény nem csak a chicagói magyaroknak volt jellegzetes, hanem már sport diplomáciának számítható, mert maga a főkonzulasszony végezhette el a mérkőzés kezdő rúgását. Természetesen Niko meghívást kapott máris a magyar közösség fontosabb eseményeire, amit el is fogadott, megígérve: ha nem lesz ugyan abban az időben edzése vagy mérkőzése, eleget is tesz a meghívásnak.

Az esemény bővebb leírása a Nemzetisport.hu olvasható, valamint angol nyelven a chicagotribune.com online portálon is megtalálható.

Eric Holcomb indianai kormányzó és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter államközi gazdasági együttműködésről szóló egyetértési nyilatkozatot írt alá. (Forrás: Facebook)

Az interjú második témájával kapcsolatosan megtudtuk, hogy a konzulátus munkatársa, Juhász András külgazdasági tanácsos kitartó munkájának köszönhetően jött létre az Indiana állam és Magyarország gazdasági együttműködésről szóló egyetértési nyilatkozat aláírása, amely szervezése már 2015-ben kezdődött el.

A beszélgetés során kiderült, már három nagy indianai vállalat képviselteti magát Magyarországon. Az ő sikereiknek köszönhetően, állami szinten is fontosnak tartották az együttműködési megegyezés aláírását, hogy a többi esetleges vállalkozó könnyebben tudjon gazdasági beruházásokat létrehozni Magyarországon és Indianában is.

Az interjú végén a főkonzul asszony köszönetét fejezte ki a clevelandi tiszteletbeli konzulnak, Böjtös Lászlónak, aki fogadott egy magyarországi üzletemberekből álló delegációt, itt Clevelandben, egy hasonló ohiói gazdasági kapcsolat kibontakozásához. Ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy az JobsOhio szervezettel is sikerül szorosabbra fonni a kapcsolatokat és Ohio állammal is lesz majd egy hasonló együttműködési nyilatkozat.

Elindítva az alábbi lejátszót, meghallgathatják a teljes interjút.

Eric Holcomb kormányző Magyarországon tárgyal. (Forrás: Facebook)

Comments are closed.