Drónok ütköztek több épületbe Moszkvában, „kisebb” károkat okozva, súlyos sérülések nem következtek be – közölte kedden hajnalban az orosz főváros polgármestere. „A város összes segélyszolgálata az incidensek helyszínén van” – mondta Szergej Szobjanin polgármester nyilatkozatában – számolt be a Reuters.

Az orosz RIA állami hírügynökség arról számolt be, hogy Moszkva déli részén, a Profsojuznaja utcában lévő épület néhány lakóját evakuálják. Számos orosz Telegram-csatorna arról számolt be,

hogy négy-tíz drónt lőttek le kedd hajnalban – írja a Reuters.

ReklámTas J Nadas, Esq

Andrej Vorobjov, a moszkvai régió kormányzója elmondta, hogy több drónt lelőttek a város felé közeledve. Az nem derült ki azonnal, hogy ki indította el a drónokat. Az orosz főváros elleni támadásra akkor került sor, amikor Ukrajna fővárosa, Kijev 24 órán belül a harmadik légitámadással néz szembe.

(Mandiner)

Ukrán drón is részt vehetett a moszkvai támadásban

Úgy tűnik, hogy a kedd reggeli moszkvai támadásokban használt drónok közül legalább az egyik egy ukrán gyártmányú UJ–22-es drón volt – számolt be a Guardian. Az UJ–22-nek a feltételezések szerint 800 kilométeres hatótávolsága van. Az ukrán határtól Moszkváig mintegy 450 km a távolság.

https://pestisracok.hu/wp-content/uploads/2023/05/343440597_3172256319742854_834763116031878217_n.png

(Pesti Srácok)

Putyin: Oroszország csapást mért az ukrán katonai hírszerzés főhadiszállására

Az oroszok szerint a helyszínen a „nyugati különleges szolgálatok irányításával orosz területen végrehajtandó terrorcselekményeket terveztek”.

Oroszország két-három napja csapást mért az ukrán katonai hírszerzés főhadiszállására – mondta el Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden a Rosszija 24 hírtelevízió adásában. „Már beszéltünk a döntéshozó törzsek, döntési központok elleni csapások lehetőségéről. Természetesen az ukrán katonai hírszerzés központja, amelyet két-három napja ért találat, szintén ebbe a kategóriába tartozik” – jelentette ki az államfő a moszkvai Zotov Kreatív Tér Központban tett látogatása során, kérdésre válaszolva.

„A kijevi rezsim válaszul Oroszország, az orosz állampolgárok megfélemlítésének útját és a lakóépületekre mért csapásokat választotta. Ez természetesen a terrorista tevékenység egyértelmű jele” – tette hozzá. Az orosz elnök Moszkva és a régió légvédelmi rendszeréről azt mondta, hogy „zökkenőmentesen működött, de van még mit tenni”, és ígéretet tett az erősítésére. Azt hangoztatta, hogy az ukrán hatóságok az övéiket tükröző cselekedetekre „provokálják” Oroszországot.

„Meglátjuk, mit tegyünk ezzel” – mondta az államfő.

Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő korábban azt állította, hogy a Moszkva elleni keddi ukrán dróntámadás a „kijevi rezsim” válasza volt arra, hogy Oroszország vasárnap eredményes csapásokat mért egyik döntéshozatali központjára. Peszkov nem nevezte meg az objektumot.

Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a keddi hadijelentést ismertetve azt mondta, hogy a nagy hatótávolságú, légi indítású precíziós fegyverekkel csoportos csapásokat hajtottak végre olyan ukrajnai döntéshozó központok ellen, ahol

nyugati különleges szolgálatok irányításával orosz területen végrehajtandó terrorcselekményeket terveztek.

Az orosz külügyminisztérium kedd délután közleményt adott ki, amely szerint Oroszország fenntartja magának a jogot, hogy a lehető legkeményebb intézkedéseket hozza a kijevi rezsim által elkövetett „terrortámadásokra” válaszul. A dokumentum szerint a „kijevi rezsimmnek” nyújtott nyugati támogatás egyre vakmerőbb bűncselekményekre, köztük terrorcselekményekre, a nemzetközi humanitárius jog megsértésére és háborús bűncselekményekre ösztönzi az ukrán vezetést. Az orosz diplomáciai tárca szerint a NATO tisztviselőinek biztosítékai, miszerint Ukrajna nem fog mélyen orosz területre irányuló csapásokat indítani, képmutatásnak bizonyultak.

(Mandiner / MTI)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.