A csereként beállt Kalmár Zsolt hosszabbításban szerzett gyönyörű szabadrúgásgóljával megnyerte idei utolsó meccsét a magyar labdarúgó-válogatott. Ezen a meccsen búcsúzott a válogatottól az elmúlt másfél évtized egyik legnagyobb egyénisége, Dzsudzsák Balázs, aki mai fellépésével válogatottsági rekorder is lett!

A magyar labdarúgó-válogatott idei utolsó válogatott meccse nem csupán arról szólt, hogy vajon sikerül-e legyőzni Görögországot, hanem elsősorban és mindenekelőtt arról, hogy a válogatottól búcsúzó Dzsudzsák Balázs számára minden úgy alakuljon, ahogyan a válogatottság immár egyedüli magyar csúcstartója karrierje alapján azt megérdemli. Marco Rossi meghívásának köszönhetően lehetőség nyílt arra, hogy az elmúlt másfél évtized egyik legkitűnőbb magyar labdarúgója hazai közönség előtt búcsúzhasson el a címeres meztől.

A helyzet különlegességét növelte, hogy Dzsudzsák Balázs 2007 nyarán éppen Görögország ellen mutatkozott be a válogatottban, egy évre rá szintén a görögök ellen szerezte meg első gólját a nemzeti csapatban, most pedig Görögország ellen került sor a búcsúmeccsére. A találkozóra a hideg, novemberi idő és a vasárnap esti időpont ellenére nagyon sokan kilátogattak a Puskás Arénába, és a közönség zúgó vastapssal köszöntötte az utolsó fellépésén ismét csapatkapitányi karszalagot viselő Dzsudzsák Balázst, aki meghatottan fogadta a szurkolók elismerését és könnyes szemmel énekelte nemzeti imádságunkat is.

ReklámGolden Anniversary Tas J Nadas, Esq
Feliratot tartanak a magyar szurkolók a Magyarország – Görögország felkészülési labdarúgó-mérkõzés kezdete elõtt a budapesti Puskás Arénában 2022. november 20-án. MTI/Illyés Tibor

Marci Rossi ezúttal a Dibusz – Botka, Orbán, Szalai – Fiola, Styles, Nagy Á., Dzsudzsák, Kerkez – Sallai, Szoboszlai összeállításban küldte pályára csapatát, vagyis több helyen változtatott a Luxemburgban látott kezdőcsapaton. A vendégek uruguayi szövetségi kapitánya, Gustavo Poyet a Paszalakisz – Rota, Hacidiakosz, Recosz, Jannulisz – Bakaszetasz, Kurbelisz, Buhalakisz – Maszurasz, Joannidisz, Mantalosz kezdőnek szavazott bizalmat.

Első félidő

Kissé idegesen kezdett csapatunk, akadt néhány pontatlanság a játékunkban, ami után egy görög megugrás és egy szöglet is következhetett, de szerencsére gólveszélyt nem tudtak kialakítani a hellének. Az első tíz perc azonban a vendégek mezőnyfölényét hozta. Aztán szinte varázsütésre kiszabadultunk a szorításból és átvettük az irányítást, sőt, hamar gólt is szereztünk. Szoboszlai, majd Sallai volt a labda útja, utóbbi kitűnően ugratta ki Stylest, a lapos beadásra pedig éppen ő, vagyis Sallai érkezett remek ütemben középen, és kapásból, laposan a kapu bal sarkába lőtt (1–0). Rajzolni nem lehetett volna szebb támadást!

Sallai Roland gólja a Magyarország – Görögország felkészülési labdarúgó-mérkõzésen a budapesti Puskás Arénában 2022. november 20-án. MTI/Mónus Márton

Az enyhe mezőnyfölényünk megmaradt a gól után is, s bár a kapu előtt nem tudtunk veszélyt kialakítani, olykor szemre is tetszetősen adogattunk, járattuk a labdát. A 28. percben Dzsudzsák lőtt vagy harminc méterről sistergős bombát a görög kapura, de Paszalakisz kiütötte a jobb sarokra tartó löketet. A 35. percben Dzsudzsák igyekezett kiugratni Kerkezt, jó is volt a labdája, ám a görög portás résen volt és lefülelte a labdát a berobbanó Kerkez elől. Négy perccel később ismét Dzsudzsák villant meg, jobb oldali beadását Sallai pöccintette kapura, Paszalakisz csak üggyel-bajjal tudott szögletre menteni. A szöglet után Szalai Attila fejelhetett, de a görög kapus ezúttal is résen volt. Az első félidőbe még egy újabb Dzsudzsák-szabadrúgás fért bele, de gól ebből sem született, így egygólos előnnyel mehettünk pihenőre.

Második félidő

Egy görög leshelyzettel és egy Dzsudzsák-lövéssel indult a második félidő, amelynek 7. percében – utalva a válogatottsági rekorder mezszámára – Marco Rossi szövetségi kapitány lehozta az ünnepeltet. Dzsudzsák Balázs vastaps kíséretében jött le a pályáról. Őt Ádám Martin váltotta, Kerkez helyére pedig Nagy Zsolt állt be. Az 59. percben Sallai indította Fiolát, aki jól adott be, de a védők szögletre tisztáztak. A sarokrúgás után Styles próbálkozott távolról, de lövése jócskán fölé szállt.

A 61. percben cseréltek a görögök is, Joannidisz helyett Fountasz folytatta. A 65. percben szabadrúgás után veszélyeztettek a görögök, de Orbánt nem tudták átjátszani, így gólhelyzet sem alakult ki. Három perccel később kettőt is cserélt Gustavo Poyet: Buhalakisz és Jannulisz jött le, Hatszigovanisz és Kirjakopulosz érkezett. Nálunk is csere történt: Botka és Sallai helyett Lang és Dárdai lépett pályára, vagyis Dárdai Pál személyében újoncot avatott válogatottunk.

A következő percben Nagy Ádám passzából Ádám Martin került lövőhelyzetbe, ballábas lövését bravúrral ütötte ki Paszalakisz. A 79. percben váratlanul tizenegyeshez jutottak a görögök: Bakaszetaszt ütközte le Stylest, aki a földre huppant, a bíró pedig rögtön a büntetőpontra mutatott. A sértett, Bakaszetasz a bal alsóba vágta a büntetőt (1–1). Kár volt az egyenlítésért, mert jobban játszottunk, mint a hellének, ráadásul már belül voltunk az utolsó tíz percen, nem sok idő maradt tehát a győztes gól megszerzésére.

A görög csapat újabb kettőt cserélt, Papanikolau és Dukasz érkezett friss erőként, nálunk pedig újabb újoncot avattunk, Dibusz Dénest ugyanis Szappanos Péter váltotta a kapuban. Emellett Szoboszlai is lejött, akinek a helyére Kalmár Zsolt állt be.

A 92. percben Ádám Martin harcolt ki egy szabadrúgást alig húsz méterre a görög kaputól. A labda mögé Kalmár állt, és csodálatosan lőtt a kapu bal oldalába (2–1). A legjobbkor lőtte be ezt a szabadrúgást Kalmár, válaszra ugyanis már nem maradt idő, így meglett a megérdemelt siker és pompás győzelemmel zárult ez a rendkívül sikeres év! Ráadásul még Dzsudzsák Balázs is győztes meccsel búcsúzott el a címeres meztől!

Dzsudzsák Balázst a mérkőzés után Nyírlugos díszpolgárává avatták, az ünnepelt pedig köszönetet mondott mindenkinek, aki lehetővé tette számára, hogy ilyen karriert futhatott be. Megköszönte szüleinek és összes edzőjének, akivel dolgozott, és külön is megköszönte a magyar szurkolótábornak a szeretetet.

(Pesti Srácok)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.