2022. november 12.-én került sor a Cleveland belvárosában található Magyar Múzeumban egy tudományos ismeretterjesztő előadásra az idén 800 éve kiadott aranybullával kapcsolatban. A szervezőbizottság vezetője, Papp Klára köszöntötte a megjelenteket. Mikor felmerült az aranybulla 800. évfordulója miatt az előadás ötlete, a jogász vegzettsége miatt egyértelmű volt az Mészáros Andrea előadónak. Az előadás angol nyelvű volt.

II. András Aranybullája

Az előadás elején az első fontosabb szempont az volt, hogy nem modern amerikai alkotmányos nézőpontot kell használni, hanem középkori társadalom és jogtörténet a meghatározó. A historiográfia folyton változik, így az aranybulla megítélése történészenként is változik.

A középkori Magyarország a középkori globalizáció ütőerén, a Kelet-nyugati szárazföldi kereskedelmi út mentén feküdt. Továbbá egy multikulturális népessége volt, így Magyarország a nemzetközi trendeket elsőkézből tapasztalhatta, az előadó szerint.

A társadalmat a mágnások, a király alá tartozó szerviensek és a várjobbágyok, hospesek, jobbágyok alkották. Az egyház egy meghatározó, de ettől független szervezetet alkottak.

Tas J Nadas, Esq

II. András 58 éves életével nagyon idősnek számított. Megkoronázásával egy teljesen más irányt vett a királyi javak adományozása. Tömören a korábbi és aktuális hűsége alapján adományozott. Emellett pénzt veretett, szabályozta a sókereskedelmet. A pénzrontás intézménye egyre inkább alkalmazott gyakorlat lett. II. András több hadjáratot vezetett Halics ellen. Az 5. kereszteshadjáratban is részt vett. A szerviensek helyzete megromlott és a süllyedésük megakadályozására kértek segítséget.

Az előadó összehasonlította az amerikai alkotmánnyal és a függetlenségi nyilatkozat bevezetőjével. Felhívta az aranybulla mai fejjel érdekességeire, úgy mint a vándorló királyi udvar költségeinek fedezésére, a lányok jogainak védelmére vagy az özvegyek vagyoni helyzetére. Vagy a királyi vagyon örökbe nem adása. Gazdagon illusztrált előadás volt korabeli és későbbi ábrákkal. Alapvető kérdésnek tartja, hogy alkotmány-e az aranybulla? Nem tartja írott alkotmánynak, de a történeti alkotmány részének tekinti. Eltér a Magna Chartától, mert az aranybulla sokkal szélesebb körű szabályozást ad. Úgy gondolja, hogy András ezzel megelőzött egy polgárháborút.

Az előadás után megannyi kérdés merült fel a hallgatóságban, amit Mészáros Andrea nagy felkészültségének köszönhetően könnyedén megválaszolt. A program végén egy kisebb fogadás mellett beszélgethettek a résztvevők és dolgozhatták fel az hallottakat. Rendkívül tiszteletreméltó kezdeményezés, hogy a középkori magyar történelem fontos évfordulóira is megemlékeznek Clevelandben.

Máté Zsolt

a szerző az Első Magyar Református Egyház KCSP ösztöndíjasa.

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.