Első alkalommal járt városunkban teljes létszámmal Magyarország legnépszerűbb rock együttese, a miskolci EDDA Művek. Élén Pataky Attila énekessel, Alapi István szólógitárossal, Kicska László basszusgitárossal, Hetényi Zoltán dobossal és Gömöri Zsolt billentyűssel. Három napig élvezték a clevelandi magyarok vendégszeretetét, meglátogatták városunk nevezetesebb helyszíneit, és egy fergeteges koncerttel tették örökké emlékezetessé látogatásukat. Az Egyesült Államokbeli és kanadai turné első, egyetlen amerikai helyszíne volt városunk, Cleveland, amelyben mi, a Bocskai Rádió vezetői társszervezőként vettünk részt, a kanadai Extra Hungariam Alapítvány elnökével karöltve.

Szerda este egy kis késéssel érkezett városunk repülőterére az együttes öt tagja és a technikusok, ahol egy maroknyi lelkes rajongó fogadta őket nagy szeretettel, villogtak a vakuk és máris beszálltak az őket váró autóbuszba. A hotelszoba kényelmében kipihenték a hosszú utazás fáradalmait, másnap, csütörtökön reggel viszont már frissen találkoztunk velük, majd közösen vágtunk neki a városnézésnek. Természetesen az első fotó a Mindszenty-plázán készült, ahol mindannyian lerótták kegyeletüket az 1956-os forradalom és szabadságharcunk hőseinek emlékműve és a nemes lelkű, mártír bíborosunk örök emléke előtt.

Innen egy másik magyar vonatkozású helyszínre mentünk, nevezetesen Kossuth Lajos szobrához, majd következett mindkét magyar római katolikus templom, amelyek az elmondásuk szerint egyszerűen lenyűgözték őket nagyságukkal és méltóságteljes magasztosságukkal. Azonban a Szent Erzsébet templom alagsorában lévő kiállítást találták a leginformatívabbnak, a legérdekesebbnek. Az ott található fotók által valamelyest visszatekinthettek a távoli és közeli múlt clevelandi magyar vonatkozású napjaiba, eseményeibe.

Ekkor már a klubban a hangtechnika készen várta a technikusokat, akik a helyszínre való érkezésük után meg is kezdték az esti koncert előkészületeit, beállítva a fényeket, a mikrofonokat és a hangszereket. Ezek után megérkeztek a zenészek is, akik birtokukba vették a színpadot, majd előkészítettek mindent, ami a koncert lebonyolításához szükséges.

ReklámTas J Nadas, Esq

Ezen a ponton elkezdett  érkezni a közönség is, akik már alig várták, hogy láthassák kedvenceiket. Nem is kellett túl sokáig várakozni, ugyanis az öt tagú zenekar tagjai a koncert kezdése előtt megjelentek a vendégek közt. Nagy szeretettel aláírtak mindent, amire a rajongók az aláírásukat szerették volna megörökíteni, fotózkodtak, ezekkel pedig egy életre szóló emlékkel gazdagodtak. De még hátra volt az igazi élmény, amiért egy koncertre menni szoktunk. Ez maga a zene és ezt a zenét, ezeket a dalokat, amelyeket ezen az estén hallhatott a nagyérdemű, kívülről énekelte a közönség, nem volt olyan dal, amelyet ne tudtak volna betéve a közönség soraiban visszaidézni, közösen énekelni.

A zenei katarzis talán akkor érkezett el a terembe, amikor az EDDA legismertebb dalát, a Kört kezdték el játszani. Itt volt az a pont, amikor örömteljes, könnytől fényes szemeket láttam, minden tekintet a színpadon zenélő öt, ikonikus alakra szegeződött, és ha másnap reggelig zenéltek volna, akkor sem vette volna észre senki az idő múlását a közönség soraiban. A fergeteges taps és a vissza-vissza kiáltások csupán még egy bónusz dalt hoztak, ezek után már csak a halkan felcsendülő háttérzene adta tudtunkra, hogy vége is van az év egyik legnagyobb bulijának, a clevelandi EDDA Művek koncertnek.

A jól megérdemelt pihenésük után, másnap reggel a Bocskai Rádió kamerái és mikrofonjai elé ültettük a rock együttes minden tagját, ahol egy közös interjúban az EDDA Művekről, a múltról és a jelenről faggattuk őket.

Indulásuk előtt még városunk talán legismertebb nevezetességéhez, a Rock And Roll Hall of Fame-hez látogattunk el, ami a zenészeknek igazi csemege. Nagy érdeklődéssel vetették bele magukat a tárlat megtekintésébe, mindenki talált a saját érdeklődési körébe tartozó sok- sok érdekességet, kuriózumot.

A városunk névtáblájánál készült fotóval vettek nagy sajnálattal búcsút tőlünk és Clevelandtől, majd a viszontlátás reményével biztatva keltek útra következő úti céljuk, Torontó felé.

EDDA Művek Clevelandben

Az EDDA Művek tagjai a clevelandi koncerjük után beszámoltak élményeikről és terveikről. Az amerikai-kanadai turné első színhelyéről bővebben itt olvashatnak:https://www.bocskairadio.org/edda-muvek-clevelandben/

Posted by Bocskai Rádió the Voice of Hungary at WJCU on Friday, March 29, 2019

Rajongók az Edda-koncertről

Hogy érezték magukat és mit jelentett a március 21-i EDDA-koncert a clevelandieknek? Helyszíni riportunkból ez is kiderül 🙂

Posted by Bocskai Rádió the Voice of Hungary at WJCU on Friday, March 29, 2019

Mit üzen az EDDA

Mit üzen az EDDA Művek az amerikai diszpóra magyarjainak?!

Posted by Bocskai Rádió the Voice of Hungary at WJCU on Friday, March 29, 2019

Az EDDÁ-ról Vaski Gáborral

Magyarország egyik legnépszerűbb rockbandája, a miskolci EDDA Művek amerikai és kanadai turnéra érkezett a múlt héten szerdán az észak-amerikai kontinensre. Elsőként itt, Clevelandben koncerteztek, itt találkozhattak a rajongókkal, akik most először láthatták őket ebben a teljes felállásban. Mindenki nagy érdeklődéssel és várakozással nézett elébe az egyedülálló eseménynek, amelyre az Agora Theatre Ballroom koncerttermében került sor.A főszervezők részéről Vaski Gábor, a Kanadai Magyarok Országos Szövetségének elnöke is jelen volt az eseményen, akivel a koncert utáni reggelen kamerák előtt folytattunk egy kötetlen beszélgetést. Elmondása szerint ez a koncertturné nem jöhetett volna létre a magyarországi Bethlen Gábor Alapítvány és a Magyar Kormány hathatós közbenjárása nélkül, akiknek ezúton is szeretné megköszönni, hogy a diaszpórában élő magyarokhoz végre eljöhetett az EDDA Művek zenekar. Az az EDDA Művek, amelynek a zenéjén több generáció is felnőtt, több generáció is énekli a dalaikat, rajongók tízezrei követik őket a mai napig, bármerre is járnak a nagyvilágban.Úgy gondoljuk, hogy ilyen és ehhez hasonló összejöveteleket/koncerteket szívesen fogadnának az észak-amerikai magyarok a jövőben is; amelyek igazi szoros és termékeny együttműködést teremthetnek azon diaszpórai magyarok körében, akiknek fontos a magyar identitásunk, nyelvünk, zenénk és kultúránk megtartása.

Posted by Bocskai Rádió the Voice of Hungary at WJCU on Friday, March 29, 2019

 

 

 

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.