Egyes szakértők szerint egy évvel azután, hogy Joe Biden a 2020-as elnökválasztáson Virginia államban 10 százalékponttal győzött, a mostani eredmény egyfajta ítéletként értelmezhető Biden elnökségével kapcsolatban.

A demokraták egymást hibáztatják a keddi virginiai kormányzóválasztási vereség után, amely a legutóbbi, 2009-es virginiai vereségre, majd az azt követő 2010-es félidős választásokra emlékezteti őket, amelyet Barack Obama akkori demokrata elnök kudarcnak nevezett – jelentette szerdán az amerikai sajtó.

Biden is felelős egyesek szerint

Ismert: a republikánusok jelöltje, Glenn Youngkin nyerte meg kedden a virginiai kormányzóválasztást a demokrata Terry McAuliffe előtt. Egyes szakértők szerint egy évvel azután, hogy Joe Biden a 2020-as elnökválasztáson Virginia államban 10 százalékponttal győzött, a mostani eredmény egyfajta ítéletként értelmezhető Biden elnökségével kapcsolatban. „A virginiai vereség különösen riadalmat okozhat a párton belül a jövő évi félidős választások miatt, amikor a washingtoni kongresszus irányítása a tét” – mondták az elemzők.

Társadalmi célú reklám:


Vannak olyan demokraták, akik

arra fogják a vereséget, hogy a választás előtt nem sikerült elfogadtatni a szenátussal Biden infrastrukturális és szociális csomagját.

A vesztes McAuliffe és szövetségesei már korábban azt szorgalmazták, hogy a képviselőház fogadja el a szenátus által jóváhagyott, kétpárti infrastrukturális törvényjavaslatot, mert abban bíztak, hogy ez győzelemhez segítheti őt.

Azonban a törvényjavaslatokat azóta sem fogadták el, mégpedig a demokrata párton belül – a centristák és a mérsékeltek között – kialakult ellentétek miatt. Biden szerdán azt mondta: szerette volna, ha gazdasági csomagjait még a választások előtt megszavazza a kongresszus.Chuck Rocha demokrata stratéga, aki Bernie Sanders vermonti független szenátor elnökválasztási kampányának vezető tanácsadójaként dolgozott, azt mondta: a virginiai vereségért 70 százalékban a kongresszust, 30 százalékban pedig Bident hibáztatja.

Lélektelen kampány

Több demokrata szerint a keddi választási eredmények tanulsága, hogy csökkenteni kell a pártbeli feszültségeket, és hogy a gazdasági csomagok elfogadásával be kell bizonyítaniuk cselekvőképességüket a választóknak. A progresszív baloldali csoportok is élesen kritizálták a demokratákat és McAuliffe-et, szerintük „lélektelen” volt a kampányuk, nem foglalkoztak a választókat igazán érdeklő kérdésekkel. Közös közleményükben azt írták: Terry McAuliffe kampánya erőtlen volt,

sokat foglalkozott Donald Trump volt elnökkel, ahelyett, hogy a választókat leginkább érdeklő kérdésekre összpontosított volna.

A CNN hírtévé online elemzésében azt írta: a keddi eredmények fényében az országban „nagy az elégedetlenség azzal kapcsolatban, hogy a demokraták mit tudtak eddig kezdeni a 2020-ban nekik adott hatalommal”. Kevin McCarthy, a képviselőházban jelenleg szűk kisebbségben lévő republikánusok frakcióvezetője szerdán azt mondta: pártja több mint 60 képviselői mandátumot is elvehet a demokratáktól a jövő évi félidős választásokon.

New Jersey államban szintén kormányzóválasztás volt kedden, amelyet végül szoros versenyben a jelenleg is hivatalban lévő jelölt, a demokrata Philip Murphy nyert meg a republikánus Jack Ciattarellivel szemben. Szakértők szerint az, hogy a demokraták jelöltje csak rendkívül szűk többséggel győzött, szintén egy figyelmeztetés lehet a párt számára, ugyanis előtte az elemzők egyértelmű demokrata győzelmet vártak.

(Mandiner / MTI)

Előzmény: a demokraták elvesztették Virginiát

A republikánus Glenn Youngkin nyerte Virginia állam kormányzóválasztását az Egyesült Államokban. Ellenfele a 2017 előtti kormányzó, a demokrata Terry McAuliffe volt, aki csak azért nem állt az elmúlt négy évben is az állam élén, mert Virginia alkotmánya ezt nem engedi, a 2017-es választást addigi helyettese nyerte.

A virginiai választást széles körben Joe Biden elnökségéről szóló népszavazásként kezelték, így a vereség még nagyobb nyugtalanságot kelthet a demokraták között – teszi hozzá a BBC. Biden egy évvel ezelőtt 10 százalékponttal nyert Virginiában az elnökválasztáson.

LMBTQ-propaganda, kritikai fajelmélet

A választást az LMBTQ-propagandához való hozzáállás döntötte el: McAuliffe (Biden és Obama nyomására) bejelentette, hogy engedélyezni fogja az iskolákban az LMBTQ-érzékenyítést, akkor is, ha a szülők azt nem engedik, Youngkin ezt élesen ellenezte.

Egészen az utolsó hetekig a demokrata jelölt előnyét mutatták a közvéleménykutatások. Október 23-án aztán Barack Obama, majd október 26-án Joe Biden is elment Virginiába McAuliffe mellett kampányolni. Obama beszédében kiállt amellett, hogy az iskolákban tanítsák az úgynevezett „kritikai fajelméletet”, amely egyszerűen arról szól, hogy a fehérek elnyomók és rasszisták.

A demokrata McAuliffe bejelentette, ha ő lesz a kormányzó,

engedélyezni fogja, hogy az állami iskolákban a kiskorú iskolásoknak LMBTQ-érzékenyítő foglalkozásokat tartsanak a szülők tudta és beleegyezése nélkül.

A republikánus Youngkin természetesen felháborodottan tiltakozott és jól láthatóan a szülők mellé álltak.

A Breitbart közben kinyomozta: McAuliffe magániskolába járatja a gyerekét, ahol nem tartanak ilyen jellegű foglalkozásokat.

A kormányzó-helyettesi posztot is a republikánus jelölt húzta be

Youngkin az exit poll szerint nem csak az állam lakosságának 72 százalékát kitevő fehér szavazóknál nyert magabiztosan, de az 5 százalékot kitevő latino (dél- vagy közép-amerikai származású spanyol ajkú) szavazóknál is. Virginiában a kormányzó-helyettest is közvetlenül választják, itt is a republikánus jelölt nyert, Winsome Sears, aki egyébként fekete nő, sőt a főügyész is – aki az állam igazságügyi miniszterének számít, de egyben a vezető ügyész is, és közvetlenül választják – valószínűleg republikánus lesz.

Sears győzelme után üzent is a demokratáknak, akik szerint az Egyesült Államokban még mindig faji elnyomás van:

Ha nem vennétek észre fekete vagyok, és fekete voltam egész életemben.

A jobboldal szimbolikus győzelme, hogy az első fekete nő, aki Virginiában választást nyert, republikánus és nem demokrata, bizonyítva, hogy nem a bőrszín dönt, hanem a politika.

(Mandiner / Origo)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.