Elhagyta Odessza kikötőjét az első gabonaszállító hajó hétfő reggel – jelentette be a török védelmi minisztérium. A 26 ezer tonna kukoricával megrakott Razoni nevű hajót augusztus másodikán Isztambulba várják ellenőrzésre, majd folytatja útját a libanoni Tripoli felé.

Az ukrajnai háború február 24-i kezdete óta ez volt az első alkalom, hogy gabonaszállító indult útnak az odesszai kikötőből. Ukrajna a világ legnagyobb gabonaexportőreinek egyike, területén jelentős mennyiségben termesztenek búzát és kukoricát. Ukrán adatok szerint az előző évi betakarításból több mint húszmillió tonna gabona vár még exportra.

A Sierra Leone-i zászló alatt hajózó Razonit további hajók követik majd.

Közérdekű hirdetés

A hírt Olekszandr Kubrakov infrastruktúráért felelős ukrán miniszter is megerősítette. Kubrakov közleményében azt írta: legalább egymilliárd dollár bevételre számítanak a forgalom újraindulásának köszönhetően. Jelezte: Odessza térségében 16 másik hajó várakozik útra készen.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője az Interfax hírügynökség jelentése szerint „meglehetősen pozitív” fejleménynek nevezte az első gabonaszállító hajó elindulását. Szavai szerint ez jó lehetőséget teremt arra, hogy teszteljék, mennyire hatékonyak azok a mechanizmusok, amelyekről az isztambuli tárgyalásokon egyezett meg az orosz és az ukrán fél.

Oroszország és Ukrajna július végén Törökország és az ENSZ közvetítésével megegyezett a fekete-tengeri ukrán gabonaexport újraindításáról. Ezzel egyidejűleg Oroszország egy megállapodás keretében engedélyt kapott arra, hogy a nyugati szankciók ellenére mezőgazdasági termékeket és műtrágyát exportálhasson. A két egyezmény célja, hogy enyhítse a globális élelmiszerválságot, és elkerülhetővé váljon az éhínség.

António Guterres ENSZ-főtitkár is üdvözölte a hétfői gabonaszállítmány elindítását, és reményét fejezte ki, hogy még több ilyen hajó kelhet majd útra annak érdekében, hogy enyhüljön a globális élelmiszerválság. Guterres közleményében jelezték azt is, hogy az ENSZ világélelmezési programja 30 ezer tonna búzát tervez megvásárolni és elszállítani Ukrajnából.

Borítókép: a Sierra Leonéban bejegyzett Razoni teherhajó 26 ezer tonna ukrán kukoricával megrakva elindul az odesszai kikötőből 2022. augusztus 1-jén (Fotó: MTI/AP/Ukrán infrastrukturális minisztérium)

(Magyar Nemzet)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.